Divadelná Nitra: O fašizme aj o kapitalizme rozpovedia slovenské inscenácie.

O druhej svetovej vojne a jednom fašistickom dôstojníkovi, o hospodárskej kríze a filozofii Marxa, o zbožňovanej Európe a jej ranách z minulého storočia, o náboženskej neznášanlivosti a troch mučeníkoch ako aj o morálnom úpadku a kriminálnom čine rozpovedia divákom Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 26. septembra do 1. októbra 2014, slovenské inscenácie.

V hlavnom programe je ich päť a vybral ich režisér a umelecký šéf Divadla Andreja Bagara v Nitre Svetozár Sprušanský, ktorého Divadelná Nitra tento rok vybrala za kurátora slovenského programu.

Festivalovým divákom ponúkne Láskavé bohyne z Činohry Slovenského národného divadla, Kapitál z Divadla Aréna, Europeanu – Stručné dejiny dvadsiateho storočia zo Slovenského komorného divadla Martin, Svedectvo krvi z OZ Košické divadlo a Činohry štátneho divadla Košice a Potkany z dielne svojho domovského divadla Divadla Andreja Bagara v Nitre.

LASKAVE BOHYNE_foto Collavino_web

„Sústredil som sa na slovenské činoherné repertoárové divadlá. Môj výber je výberom top piatich inscenácií roka – aj po myšlienkovej, aj po estetickej stránke. Inscenácie spája téma minulosti, ktorá je veľmi dôležitá pri reflexii dnešného života, silne prítomná je však aj téma súčasnej reflexie životného pocitu, vecí okolo nás, ktoré nás znepokojujú, vrátane sociálnej rozkolísanosti. Na tému tohtoročnej Divadelnej Nitry Načo umenie? teda slovenské inscenácie odpovedajú: umenie nám slúži na zúčtovanie závažných tém z minulosti, ale aj  tém, ktoré nás sprevádzajú dnešným životom,“ povedal Svetozár Sprušanský.

Slovenské národné divadlo prinesie na nitriansku scénu Láskavé bohyne. Fiktívne memoáre vzdelaného a kultivovaného dôstojníka fašistickej SS z obdobia druhej svetovej vojny, ktorých autorom je americký spisovateľ Jonathan Littell, sa stali literárnou udalosťou roka a získali najprestížnejšie ocenenia. Režisér Michal Vajdička ich prináša slovenským divákom v pôsobivom stvárnení a so špičkovým hereckým obsadením: v hlavných úlohách: Ľuboš Kostelný, Milan Ondrík, Jozef Vajda, Alexander Bárta, Marián Geišberg, Richard Stanke, Emília Vášáryová a Táňa Pauhofová. Veľkolepá temná freska zobrazuje právnika, ktorý sa drobnými kompromismi so svedomím stane kolieskom v mašinérii masového zabíjania fašistickej moci. Krvavý kúpeľ sa mení na polemiku o dobre a zle v človeku. Skutočná divadelná lahôdka: hviezdne obsadenie, na detail sústredená réžia, presvedčivá atmosféra doby – to všetko čaká na vnímavého diváka.

Divadlo Aréna zavíta s bláznivým varieté, ktoré sa odohráva na palube potápajúceho sa Titanicu dnešného prosperujúceho sveta. Kapitál, divadelný výkrik o svete, ktorý žijeme, režijne spracoval Martin Čičvák. Štvorica známych hercov: Braňo Deák, Martin Hronský, Tomáš Palonder a Marián Prevendarčík sa v živom hudobnom sprievode DJ Reverenda pýta publika na zlyhanie kapitalizmu, na zodpovednosť za hospodársku krízu, na rastúce rozdiely medzi chudobnými a bohatými. Rozhorčení mladí ľudia, inšpirovaní Marxom, dávajú od srdca najavo nespokojnosť so súčasným stavom sveta. Kristína Greppelová a Táňa Pauhofová dopĺňajú obraz o konkrétne ľudské osudy tých, ktorí výdobytky kapitalizmu užívajú plnými dúškami.

EUROPEANA

Slovenské komorné divadlo Martin predvedie na festivalovej scéne Europeanu – Stručné dejiny dvadsiateho storočia. Režisér Ján Luterán privádza divákov do impozantnej knižnice, v ktorej sa okrem množstva kníh ukrývajú aj postavy žien a mužov. Sprevádzajú dejinami Európy a vypovedajú ironicky aj vážne o hystérii ľudstva v nedávnej minulosti, o brutalite vojen a revolúcií, o falšovaní skutočnosti, o zneužívaní vedy a techniky. Inscenácia je zaujímavá i tým, že aj o tragických udalostiach minulého storočia hovorí z nadhľadu. Martinskí herci – Viliam Hriadel, Marek Geišberg, Eva Gašparová i mladé posily súboru Kamila Antalová a Daniel Žulčák aj o tragických udalostiach minulého storočia hovoria vtipne a s nadhľadom.

OZ Košické divadlo a Štátne divadlo Košice prinesú na Divadelnú Nitru Svedectvo krvi. V podaní hosťujúcej poľskej režisérky Agnieszky Olsten potečie krv aj slzy, zaznie rap aj Te Deum. Príbeh troch misionárov, ktorí do Košíc prišli začiatkom 17. storočia, aby rekatolizovali protestantské mesto a boli preto umučení, preniesla provokatívna režisérka na scénu v nečakanej provokujúcej forme a s prostriedkami moderného divadla: zaujímavou scénografiou, novým typom herectva, hudbou, spevom, vrstvením šokujúcich scén. Jedinečnú šancu dostali a využili mladí košickí herci v dvojpostavách hercov a mučeníkov: Peter Orgován, František Balog, Attila Boczárszky aj Adriana Ballová ako herečka a zároveň Katarína Forgáčová. A hoci inscenácia vychádza z historických udalostí, hovorí aj o súčasných javoch – o náboženskej intolerancii a nacionálnych vášňach.

Divadlo Andreja Bagara v Nitre vystúpi na festivale s inscenáciou hry Potkany držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Gerharta Hauptmanna. Režisér Roman Polák rozohráva na scéne príbeh jedného domu. Žije v ňom mnoho rodín, bohatších, chudobnejších aj takých na hranici biedy. Duša tohto domu, žena po tridsiatke, trávi roky života v ubíjajúcej samote a jediné, po čom túži, je dieťa. Boj o šťastie, boj o kúpu dieťaťa sa začína. A končí sa kriminálnym činom. Silná sociálna dráma, v ktorej excelujú herečky Kristína Turjanová a Judit Bárdos, je krutým ľudským príbehom o tom, že človek je pre šťastie schopný urobiť čokoľvek.

Vstupenky na všetky inscenácie sú už v online predaji na https://nitrafest.interticket.sk/

Aktuálne informácie o Divadelnej Nitre nájdete na www.nitrafest.sk a https://www.facebook.com/divadelna.nitra