Divadelná Nitra vstupuje do 25. ročníka Ódou na radosť.

Už o niekoľko dní sa Slovensko stane stredobodom pozornosti reprezentácií mnohých európskych štátov – ako predsedajúca krajina v Rade Európy. Už o niekoľko mesiacov sa Nitra stane centrom prezentácie súčasného európskeho umenia – bude sa tu konať 25. ročník najvýznamnejšieho divadelného festivalu na Slovensku – Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.

Čo dobré a čo zlé dala svetu Európa? Čo z jej skutočných hodnôt odolalo globalizácii, komercionalizácii či skepse? Ako sa Európa vyrovná so stretom západnej civilizácie s východnou? A koľko dôvodov na radosť dnes poskytuje náš „starý“ kontinent? Odpovede na tieto otázky bude hľadať najväčší medzinárodný divadelný festival na Slovensku – Divadelná Nitra – od 23. do 28. septembra 2016. Téma festivalu: Óda na radosť? (minulosť – prítomnosť – budúcnosť).

„25 rokov existencie Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra poskytuje jedinečnú možnosť rozhliadnuť sa po teréne európskeho divadelného umenia, pripomenúť si vynikajúce osobnosti, ktoré sú s festivalom spojené – režisérov, choreografov, dramatikov, teatrológov, potvrdiť postavenie festivalu ako medzinárodnej platformy pre kultúrnu výmenu, komunikáciu, šírenie ideí a inšpiráciu. Ale aj uvažovať nad povahou Európy, jej osobitým potenciálom a budúcnosťou, nad významom umenia a kultúry pre jej súčasnú aj budúcu podobu,“ vysvetlila výber témy tohtoročného festivalu jeho riaditeľka Darina Kárová a zdôraznila, že predsedníctvo Slovenskej republiky je dôvodom navyše zamyslieť sa nad položenými otázkami.

PRECO PANA R. POSTIHOL AMOK

Prostredníctvom inscenácií z Nemecka, Francúzska, Švédska, Ukrajiny, Poľska, Česka, Ruska a Slovenska, performancií, výstav, filmov, dielní, diskusií a rôznorodých aktivít v sprievodnom programe si budú môcť návštevníci spolu s umelcami, ako aj s odborníkmi z oblasti politológie či filozofie klásť rôzne otázky súvisiace s minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou Európy.

Divadelnú Nitru 2016 otvorí 23. septembra prestížne nemecké divadlo Münchner Kammerspiele, ktoré bude na Slovensku vystupovať po prvý raz v histórii. Na festivalové javisko prinesie inscenáciu PREČO PÁNA R. POSTIHOL AMOK? / WARUM LÄUFT HERR R. AMOK? z dielne mladej režisérky Susanne Kennedy, objavu na domácej, ale i zahraničnej divadelnej scéne. Ide o nevšedné panoptikum o živote dnešnej európskej strednej triedy s nezvyčajnou silou a očistným účinkom.

Festivalové predstavenia sa už tradične uskutočnia v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. A festival sa opäť presunie aj do nitrianskych ulíc – hlavným dejiskom sprievodného programu, ktorý ponúkne desiatky podujatí, bude Svätoplukovo námestie pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre.

Presný program zverejnenia organizátori v júli. Online predaj vstupeniek sa začína 1. augusta 2016.

Záštitu nad festivalom prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč.

Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

DN15

Zdroj: Divadlená Nitra