Divadelnú Nitru otvorí prestížne nemecké divadlo, program zaostrí na hodnoty človeka a spoločnosti v súčasnej Európe!

Hlasné volanie po mieri priamo z ukrajinskej metropoly, spoveď jedného z najväčších nacistických vojnových zločincov, výpoveď vojnou zasiahnutých irackých umelcov či príbeh  konzumného života dnešnej európskej strednej triedy prinesie na scénu Medzinárodný festival Divadelná Nitra. Jeho jubilejný 25. ročník sa uskutoční od 23. do 28. septembra 2016. A prostredníctvom umeleckých diel i diskusií sa bude pýtať, či je Európa schopná vyrovnať sa s dedičstvom minulosti, ako prijíma výzvy súčasnosti či aká je jej budúcnosť. Téma festivalu: Óda na radosť? (minulosť – prítomnosť – budúcnosť).

„O privátnych a spoločenských hodnotách, o zodpovednosti jednotlivca i spoločenstva, o rozmanitosti aj zrážke kultúr, o identite aj vykorenenosti. O svedomí, o pôvode súčasného extrémizmu, o živote v minulých totalitných režimoch, o rodine aj o domove… ,“ vysvetlila témy inscenácií riaditeľka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová. „25 rokov existencie festivalu predstavuje aj jedinečnú príležitosť pripomenúť si vynikajúce diela, osobnosti a krajiny, ktoré sú s festivalom spojené, potvrdiť jeho charakter medzinárodnej platformy pre kultúrnu výmenu, komunikáciu, zdieľanie ideí a inšpiráciu. Ale aj – v čase predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie – zamyslieť sa nad povahou Európy a jej osobitým potenciálom predovšetkým v podobe umenia a kultúry. Óda na radosť?,“ dodala.

Hlavný festivalový program ponúkne počas 6-dňového divadelného maratónu na 4 javiskách 11 inscenácií uznávaných tvorcov z Česka, Francúzska, Nemecka, Poľska, Švédska, Ukrajiny a Slovenska a jednu inscenáciu v rámci Festivalu Plus. Päť zo šiestich zahraničných divadiel programu sa predstaví úplne po prvý raz nielen na Divadelne Nitre, ale na Slovensku vôbec. Všetky inscenácie patria do oblasti súčasnej drámy, prevažne autorského divadla, mnohé vznikli na základe dokumentárneho materiálu, skutočných udalostí alebo predlôh z filmu či literatúry.

Vstupenky sú v online predaji už od 1. augusta 2016 na www.predpredaj.sk.
Divadelnú Nitru 2016 otvorí 23. septembra 2016 prestížne nemecké divadlo Münchner Kammerspiele z Mníchova, ktoré bude na Slovensku vystupovať po prvý raz. Prinesie inscenáciu PREČO PÁNA R. POSTIHOL AMOK?. Mladá režisérka Susanne Kennedy, ktorá patrí medzi vychádzajúce hviezdy európskeho divadla, preniesla na javisko slávny rovnomenný film z roku 1970 scenáristu a režiséra, enfant terrible novej vlny nemeckej kinematografie, Rainera Wernera Fassbindera. Dielo, ktoré je dnes azda ešte aktuálnejšie ako v čase svojho vzniku, vykresľuje príbeh celkom priemerného pána R., ktorý má všetko, čo má mať, robí všetko, čo sa od neho očakáva, a žije celkom obyčajný život. Vo vyprázdnenosti jeho každodennej rutiny sa však usídli agresia, ktorá rastie až do tragického konca. Formálne dokonale prepracovaná inscenácia je presnou diagnózou dnešnej európskej strednej triedy.
PRECO_PANA_R_POSTIHOL_AMOK_DN_2016

Teaser PREČO PÁNA R. POSTIHOL AMOK?

Najlepšia česká inscenácia roka 2015 – tak označujú kritici VYPOČUTIE z Komornej scény Aréna v Ostrave. V oceňovanej hre je hlavnou postavou nacistický zločinec Adolf Eichmann, ktorý sa vo fiktívnom priestore a čase spovedá zo svojich činov. Na javisku sa stretáva množstvo rôznorodých postáv – židovský vojnový hrdina, obyčajná žena ako predstaviteľka ľudu, ktorý zastupuje ľud, čo si zakrýva oči a prežije v akomkoľvek režime, ríšsky minister, ktorý dohliadal na vyhladzovanie Židov, vedúci tábora v Terezíne, vojak, ktorý vyslobodil Mussoliniho zo zajatia, aj Vojtech Tuka či Alexander Mach z radikálnej odnože Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, ktorí riadili deportáciu slovenských Židov do koncentračných táborov v Poľsku. Dramatik Tomáš Vůjtek napísal hru priamo pre divadlo, keďže prvý transport Židov do Osvienčimu odišiel práve z Ostravy. V strohej scéne vytvoril režisér Ivan Krejčí hrozivý obraz o neľudskosti mocných a odvahe utláčaných.

Šestica hudobníčok a speváčok Dakh Daughters, ktoré sa po vystúpení na kyjevskom námestí Majdan stali jedným zo symbolov odporu proti potláčaniu ukrajinskej demokracie a odvtedy hosťujú na mnohých európskych javiskách, zavíta na Divadelnú Nitru s  kabaretným predstavením RUŽE (réžia: Vlad Troickij), počas ktorého znie naliehavé volanie po mieri, láske a slobode v podobe bizarného mixu hudby a textu rôznych kultúr, jazykov a estetík. Názov predstavenia sa spája s mestom Doneck, ktorému sa hovorí mesto milióna ruží. Ženský orchester zožal za toto predstavenie mimoriadny úspech počas hosťovania na prestížnom festivale Wiener Festwochen 2016.

Silným politickým postojom a občianskou angažovanosťou sa vyznačuje aj zoskupenie irackých tanečníkov Iraqi Bodies, žijúcich vo Švédsku. Vo svojej tvorbe vychádzajú z umeleckých metód a filozofie Jerzyho Grotowského, Eugena Ionesca či Samuela Becketta. Polemizujú s východnými vojnovými konfliktmi, ako aj s fundamentalistickými tendenciami v európskych krajinách, snažia sa nájsť body zbližovania medzi Východom a Západom v spoločnej ľudskosti. Sugestívne dielo na hranici tanca a fyzického divadla – pohybová performancia PILIERE KRVI je obrazom o absurdnosti vraždenia. Vznikla v réžii Anmara Tahu, ktorý na vlastnej koži zažil vojnu v Iraku, bol ranený a konflikt mu vzal niekoľko spolupracovníkov.  

Z poľského divadla si budú môcť návštevníci pozrieť divadlo – videoinštaláciu s názvom KANTOR DOWNTOWN z dielne divadla Teatr Polski Bydgoszcz. Po sto rokoch od narodenia jedného z najvýznamnejších tvorcov východoeurópskej divadelnej avantgardy Tadeusza Kantora a tridsaťšesť rokov po predstavení jeho legendárneho diela Mŕtva trieda v divadle La MaMa v New Yorku vytvárajú mladí poľskí divadelníci horkosmiešnu sondu do životov a snov hviezdnych osobností z okraja kultúry 70. a 80. rokov.

Záver jubilejného 25. ročníka Divadelnej Nitry bude patriť francúzskemu divadelnému umeniu. Inscenácia ZRAZU NOC, ktorá sa v roku 2015 predstavila aj na prestížnom festivale v Avignone, prinesie v aktuálnom čase globálnych epidémií, imigračnej krízy a terorizmu na javisko témy pôvodu, cudzincov, imigrantov a ich integrácie do spoločnosti. Nathalie Garraud a Olivier Saccomano zo zoskupenia Compagnie Du Zieu vytvorili na scéne vyšetrovaciu sálu prvej pomoci na nemenovanom veľkom európskom letisku, kde sa ocitá niekoľko cestujúcich a lekár, pôvodom Arab, ktorý je pripravený vyliečiť ich. Hoci ani jeden z nich neprejavuje žiadne známky choroby, smrť je predsa len prítomná: na palube lietadla z Istanbulu zomrel mladý arabský cestujúci. Tvorcovia označujú letisko ako hraničný priestor, v ktorom sú osobné kontroly celkom bežné – objektom ich záujmu sa stáva „cudzie“ telo.

Na Divadelnej Nitre už tradične nebudú chýbať ani domáce diela. Festivalovým divákom sa predstaví Slovenské komorné divadlo Martin s dramatizáciou autobiografického románu Žo Langerovej VTEDY V BRATISLAVE, ktorý sa stal v roku 2007 knihou roka. Choreografka Petra Fornayová prinesie na Divadelnú Nitru tanečnú performanciu OPERNBALL, v ktorej prepojí tanec, hudbu, videoart a slovenskú súčasnú poéziu. Režisérka, autorka, performerka a herečka v jednej osobe –  experimentátorka Sláva Daubnerová predstaví SOLO LAMENTOSO, dielo vychádzajúce z reálneho príbehu o žene, ktorá roky hlasným púšťaním opernej árie tyranizovala svojich susedov. Z Divadla Astorka Korzo ´90 zavíta na festival autorská inscenácia Michala Vajdičku JAMA DERAVÁ, ktorá ironicky vykresľuje príznačné črty Slovákov a Slovenska. Divadlo Andreja Bagara v Nitre vystúpi na Divadelnej Nitre s inscenáciou HAMLET JE MŔTVY – F AUST JE HLADNÝ, ktorá zachytáva odcudzený život súčasných tridsiatnikov.

V rámci sekcie Festival PLUS opätovne na Svätoplukovom námestí postaví svoj stan domáce Teatro Tatro, aby v ňom uviedlo novú inscenáciu s názvom CIRKUS CHARMS. Magické predstavenie na námet diela veľkého ruského básnika Daniila Charmsa je určené veľkým i malým divákom, dospelým, ale najmä deťom. Pre deti pripravil festival aj mnohé iné podujatia – predstavenia, tvorivé dielne a atrakcie.

Bohatý sprievodný program opäť prinesie do nitrianskych ulíc desiatky performancií, výstav, filmov, dielní, diskusií a rôznorodých aktivít. Téma festivalu zaznie v hudobných vystúpeniach a vo výtvarných dielach vytvorených priamo pre festival. Na Divadelnej Nitre sa tradične predstavia regionálne inštitúcie, unikátna je tohtoročná spolupráca s Nitrianskou galériou na medzinárodnej výstave Newrope.

Pri príležitosti osláv 25. výročia založenia festivalu budú v programe Divadelnej Nitry aj špeciálne podujatia, ako napríklad  „izba festivalových spomienok“ pod názvom Nostalgia DN 25, výstava plagátov z 25 ročníkov Divadelnej Nitry, výstava fotografií inscenácií z jednotlivých ročníkov a vrcholom bude prezentácia dvojjazyčnej publikácie ... túžba živá po kráse / Medzinárodný festival Divadelná Nitra 1992 – 2016, ktorú vydáva Asociácia Divadelná Nitra a Divadelný ústav Bratislava. Počas uplynulých 24 rokov sa v hlavnom programe prezentovalo 368 inscenácií, z toho 221 zahraničných a 147 slovenských. Svoje diela tu uviedlo 280 režisérskych osobností. Hlavný program doteraz navštívilo 132 558 ľudí, sprievodný program, pozostávajúci so stoviek výstav výtvarného umenia, koncertov, filmových projekcií, odposluchov rozhlasových hier a poézie či prehliadok pouličného divadla, zasa 154 572 divákov.

Online predaj vstupeniek sa začína 1. augusta 2016 na www.predpredaj.sk, v pokladnici Divadla Andreja Bagara v Nitre sa budú dať lístky kúpiť od 2. septembra 2016.

Záštitu nad festivalom prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč.

Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

DN25vizualov

Zdroj: Divadelná Nitra