Divadla na Colours of Ostrava: akrobatickí Losers Cirque Company aj VOSTO5 so zabudnutou hudobnou legendou

Komorní scéna Aréna Ostrava s Inscenáciou roku 2013 Ruská zavařenina ruskej spisovateľky Ľudmily Ulickej, novocirkusové predstavenie Walls & Handbags súboru Losers Cirque Company, režijnej dvojice SKUTR a choreografky Jany Burkiewiczovej, ktoré získalo Cenu Divelných novín za rok 2014/2015, nové predstavenie PROTON !!! improvizačného súboru Vosto5 naviac s hudobníkom Petrom Markom, Spitfire Company s medzinárodne oceňovaným predstavením Antiwords, inšpirovaným hrou Václava Havla Audience a predstavenie českej poprednej performerky Halky Třešňákovej Für die Macht. Toto je ponuka divadiel na tohtoročnom festivale Colours of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 14. do 17. júla v industriálnom areáli ostravských Dolních Vítkovic.

Som rád, že sa nám tento rok podarilo na festival získať niekoľko ocenených inscenácií. Jedno naviac z “domácej” ostravskej Komornej scény Aréna,” hovorí dramaturg divadelnej scény Jiří Moravčík. “Inscenácia Antiwords súboru Spitfire Company sa presadila aj na medzinárodnej scéne a Walls & Handbags patria k tomu najlepšiemu, čo minulý rok u nás vzniklo v žánri nového cirkusu,” dopĺňa Moravčík.

Loser Cirque Company_Walls and Handbags_foto_Petr Krupicka (22)

Ruskej spisovateľke Ľudmile Ulickej sa v hre Ruská zavařenina podarilo napísať vtipnú parafrázu Višnového sadu, v ktorej taktiež rezonujú repliky z iných Čechovových hier. Autorka hru označila podtitulom Afterchekhov, aby tak dala najavo, že vedome naväzuje na svojho veľkého predchodcu. Jej hrdinovia sú však skôr čechovovskými karikatúrami. Dej nás zavedie do akademickej osady blízko Moskvy, kde v schátranom dome žijú potomkovia hrdinov Višňového sadu od Čechova. Píše sa síce rok 2002, ale mentalita postáv sa nijak výrazne nezmenila. Všetci vedia, že je potrebné pracovať, ale kôli neustálemu filozofovaniu im na prácu neostáva čas. Ruská zavařenina v réžii Ivana Rajmonta sa stala Inscenáciou roku 2013 v ankete Divadelných novín.

Predstavenie Walls & Handbags súboru Losers Cirque Company, režijnej dvojice SKUTR a choreografky Jany Burkiewiczovej ponúka divadelno-tanečno-akrobatické predstavenie, v ktorom skvelými výkonmi excelujú akrobati, tanečníci a taktiež osemročný herec Kryštof Unger. Inscenácia získala Cenu divadelných novín v kategórii Taneční a pohybové divadlo.

Inscenácia Antiwords súboru Spitfire Company je ovplyvnená dielom Václava Havla a predovšetkým jeho hrou Audience, jej legendárnym spracovaním režiséra Menzla, kde do roly pivovarníka obsadil Pavla Landovského, ktorý počas hrania vypil približne deväť osemstupňových pív. Podarí sa performerkám prekonať tento jeho výkon? V hlavnej úlohe sa spolu s aktérkami inscenácie predstavia aj veľké hlavy od sochárky Pauliny Skavovej a hudba Sivan Eldar, zložená špeciálne pre túto udalosť. Predstavenie Antiwords bolo uvedené už na troch kontinentoch a získalo viacero domácich a zahraničných ocenení.

Divadlo VOSTO5, legendárne improvizačné divadlo, tradičný hosť Colours of Ostrava, privezie na festival predstavenie PROTON !!!, javiskovú rozhlasovú reportáž o objavení zapadnutej českej kapely Proton, ktorá bola umlčaná tesne predtým, ako sa stala slávnou. Strhujúci príbeh zabudnutej hudobnej legendy, od ktorej velikáni populárnej hudby aj undergroundu čakali omnoho viac. Okrem členov súboru divadla VOSTO5 sa tu predstaví aj Petr Marek, člen kapely Midi Lidi.

Herečka a performerka Halka Třešnáková, privezie na Colours of Ostrava predstavenie Für die Macht. Miss World Halka v ňom podporuje vitálnu spoločnosť ako jedinú možnosť dosiahnutia svetovej demokratickej demokracie. Miss World Halka má veľmi realistický plán pre rok svojho funkčného obdobia. Krása je to, čo skutočne otvára dvere do každého príbytku, do každého srdca i duše. Chlebom proti hladu. Ľadom proti teplu. Zvony namiesto zbraní.

Spitfire Company_Antiwords (4)

Festival Colours of Ostrava sa uskutoční od 14. do 17. júla 2016 v úchvatnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic. Hlavnými hviezdami Colours of Ostrava sú Underworld, Tame Impala, Of Monsters and Men, M83, Passenger, Thievery Corporation, ANOHNI, Kodaline, The Vaccines alebo Slowdive.

Viac ako 300 programových bodov (okrem koncertov aj divadlá, filmy, workshopy, diskusie, výtvarné aktivity) vrátane fóra Meltingpot prebehne na viac ako 22 otvorených a krytých scénach. K tradičnému návštevnickému servisu budú patriť dve stanové mestečká (jedno tesne vedľa areálu), Family park a Detská zóna s programom, pitná voda zdarma, zľava VLAK+ s Českými dráhami, veľkoplošné projekcie, požičovňa bicyklov, tribúny, program pre zdravotne znevýhodnených návštevníkov Colours bez bariér a výhodné vstupy do objektov v Ostrave Colours Plus a pod.

V predaji sú v túto chvíľu štvordenné aj jednodenné vstupenky v sieti Eventim.sk. Deti do 140 cm majú vstup zdarma na celý festival, rovnako ako seniori nad 65 rokov v nedeľu.

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR