Divadlo Actor pod Vežou Košice je pripravené na svoju druhú premiéru.

Divadlo Actor pod Vežou Košice pripravilo pre svojich divákov svoju druhú premiéru. Po slovenskej klasike Mastný hrniec, ktorú uviedlo v marci siahli košickí divadelníci po ďalšom klasickom diele, tentoraz ruskom a svojim divákom predstavia Svadbu od Antona Pavloviča Čechova.

Predstavenie, v ktorom účinkuje až 15 účinkujúcich je pomerne krátke. Má 50 minút, maximálne hodinu. „Bude to rýchla, briskná a veľmi vtipná vec pri ktorej sa divák naozaj dobre zabaví. Je to jednoaktovka, groteska, uštipačná hra s humorom. V nej sa budeme snažiť uviesť diváka do takých situácií pri ktorých zistia, že na tej svadbe nie je úplne všetko v poriadku,“ hovorí zakladateľ a režisér divadla František Balog, ktorý hru naštudoval veľmi netradičným spôsobom.

„Je to nenásilne interaktívna inscenácia. VIP diváci budú sedieť pri stole a zúčastnia sa tak svadobnej hostiny. Samozrejme aj s pohostením, veď to ku správnej svadbe patrí. Ponúkneme im ríbezľový džús, ktorý nahradí červené víno, šunku, uhorky, chlebík, koláče… Prvý rad dostane navyše ešte aj bonusovú pochúťku – prekvapenie do pohára.“

Aby atmosféra predstavenia bola skutočne svadobná, doplnia ho ruské ľudové piesne v akordeónovom podaní. Mnohé z nich budú diváci určite poznať, lebo sú veľmi známe a navodia tú správnu ruskú svadobnú náladu.

„Okrem starých borcov, ktorí s nami fungujú už dlhšie pribudli k nám aj noví herci, čo je dobre, pretože čím viac nových hercov, tým viac nových divákov“ smeje sa Ferko, inak v „civile“ člen činohry Štátneho divadla Košice. Okrem hereckých posíl divadlo získalo aj novú výtvarníčku Romanu Palkovú, ktorá navrhla plagát k tejto hre a s divadlom bude spolupracovať aj na ďalších inscenáciách.

Divadlu do repertoáru pribudla ďalšia inscenácia – Love Shakespeare, ktorú pripravil ďalší člen činohry Štátneho divala Košice Peter Cibula so svojim divadlo Teatro Sapiens. V hre hrajú absolventi i študenti košického konzervatória.aj Peter Cibula. „Nedávna premiéra mala veľký úspech, divákom sa hra veľmi páčila a tak sme sa dohodli že bude v našom repertoári a ten kto ju nevidel bude mať možnosť 22. 11. 2017.

Po premiére Svadby, ktorá sa uskutoční 27. – 28. októbra o 18.30 hod. v Radničnej sále MÚ na Hviezdoslavovej ulici v Košiciach sú už určené aj termíny reprízy tejto ruskej komédie na  15. 11. a 29. novembra 2017 

Mladé košické divadlo má už pripravené aj ďalšie inscenácie. Herci začali proces skúšania komornej inscenácie Operky od súčasného autora Juraja Hrica, ktorá bude mať premiéru vo februári 2018. Detskí diváci uvidia v apríli premiéru magickej rozprávky Čaroborci z krajiny Kúzloborce a na záver sezóny to bude vlastná, autorská inscenácia Konečné Národné. Bodkou sa sezónou 2017/2018 bude druhý ročník festivalu Leto divadla Kontra a divadla Actor.

Zdroj: Natália Novotná
Foto: Roman Solar