Divadlo Pôtoň čaká do konca mája hosťovanie Horáckeho divadla z Jihlavy a fragmenty nových skladieb Ivany Mer.

Divadlo Pôtoň má aktuálne za sebou náročný autorský projekt, ktorý spojil štyri divadelné scény s netradičnými priestormi Bátoviec – Miracles  – a ide ďalej. Do konca mesiaca ho čaká prvé hosťovanie Horáckeho divadla z Jihlavy s inscenáciou 3100°C mé krve, ktorá originálnym spôsobom hľadá to „prehnité v spoločnosti“ a koncertné uvedenie fragmentov nových skladieb hudobníčky Ivany Mer ako výsledok jej rezidencie.

„Horácke divadlo je jediné krajské divadlo v Českej republike, v ostatných sezónach prešlo viacerými personálnymi a umeleckými zmenami a najmä vďaka nim smeruje Jihlavské divadlo ďalej od tradičného divadla pre väčšinové mestské publikum k divadlu, ktoré prináša zaujímavé témy a netradičné inscenačné prístupy. Z tohto radu nás veľmi zaujala práve inscenácia 3100°C mé krve, ktorá je našej dramaturgii veľmi blízka,“ povedal riaditeľ Divadla Pôtoň Michal Ditte. Prvé hosťovanie divadla z Jihlavy je naplánované na štvrtok 25. mája 2017.

Inscenácia kombinuje princípy dokumentárneho a fyzického divadla, vychádza z autentických výpovedí matiek, ktorých synovia sa stali bojovníkmi ISIS. „Čo vedie mladých Európanov k tomu, aby odchádzali bojovať za tzv. Islamský štát? Čo je prehnité v našej spoločnosti? Čo vedie stovky mladých ľudí k tomu, že sú ochotní za zničenie našich hodnôt zabíjať a umierať? Je to frustrácia, samota, vplyv médií, vplyv okolia, priateľstvá s vymývačmi mozgov alebo zmätok a nedostatočné vybitie mužskej agresivity?,“ píše sa v anotácii autorskej nscenácie režiséra Pavla Šimáka. 

Ivana Mer spolu s Christianom Estrellom pripravujú v Divadle Pôtoň v rámci rezidenčného pobytu kompozície pre nový album. V utorok 23. mája 2017 môžu návštevníci divadla zažiť, ako sa rodia fragmenty nových skladieb a to počas verejnej prezentácie so začiatkom o 18.00 hod. Deň predtým, v pondelok, absolvujú žiaci základnej školy Žemberovce workshop s oboma rezidentmi, počas ktorého si vyrobia vlastné hudobné nástroje. Rezidenčný program a workshopy pre miestne komunity sa v Bátovciach konajú v rámci projektu Centrum umenia a kreativity s podporou Fond na podporu umenia.

Do spomínaného jedinečného projektu Miracles, ktorý bol mimoriadne náročný po každej stránke, najmä realizačnej, prizvalo Divadlo Pôtoň spriaznených divadelníkov z Debris company, zoskupenia Med &Prach a Slávu Daubnerovú. Premiéra sa konala 7. mája 2017.

Viac informácií nájdete: www.poton.sk

Zdroj: Divadlo Pôtoň