Divadlo Pôtoň chce umelcom ponúknuť nové ateliéry, záujem o tvorbu v Bátovciach stúpa.

Divadlo Pôtoň chce umelcom ponúknuť nové ateliéry v rozlohe viac ako 170 m2.  Záujem o rezidenčné pobyty stúpa, so svojím programom sa na budúci rok prihlásilo 45 projektov, 12 z nich bude mať možnosť tvoriť na vidieku, v Bátovciach. Zároveň divadlo aktuálne vstúpilo do koprodukcie s bratislavským Štúdiom 12. Predlohou k inscenácii je reportáž Martina Pollacka Americký cisár, premiéra bude v máji 2018.

V letných mesiacoch sme izolovali pivničné priestory, v ktorých sa plánujú vybudovať ateliéry pre umelcov v celkovej rozlohe viac ako 170 m2. Od roku 2008 preinvestovalo Divadlo Pôtoň v budove viac než 75.000 eur a vytvorilo plnohodnotný multifunkčný priestor pre umeleckú tvorbu a prezentáciu v oblastiach divadla, vizuálneho umenia, hudby a literatúry,” informoval o pokračovaní rekonštrukcie priestorov bývalého kultúrneho domu v Bátovciach riaditeľ divadla Michal Ditte. S podporou Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja a Programu LEADER zrekonštruovali verejné priestory divadla v celkovej sume 6.430 eur.

“Pred pár dňami sme uzavreli rezidenčný program pre rok 2018. Do uzávierky prišlo 42 prihlášok od umelcov zo Slovenska aj zo zahraničia v 3 rezidenčných programoch. Kurátorská rada vybrala 12 projektov, ktoré budú v roku 2018 pracovať v priestoroch kultúrneho centra na slovenskom vidieku,” doplnil Michal Ditte. Spomínaná rada pracovala v zložení: Stanislava Vlčeková – tanečníčka a choreografka, Martin Piaček – výtvarník, Michal Ditte – dramaturg, Iveta Ditte Jurčová – režisérka.

Od októbra pracuje tvorivý tím Divadla Pôtoň na koprodukčnom projekte so Štúdiom 12.  Predlohou k inscenácii je reportáž Martina Pollacka Americký cisár. “Ide o tému masového sťahovania obyvateľov z Halíče – bývalej korunnej republiky Rakúsko-Uhorskej monarchie,” priblížil autor dramatizácie Michal Ditte, ktorý sa pri práci s textom zameriava na motívy pamäte a morálky. Martin Pollack je rakúsky reportér, spisovateľ a prekladateľ. Z poľštiny preložil celé dielo zakladateľa poľskej reportážnej školy Ryszarda Kapuścińskeho. Je autorom historicko-reportážnych kníh, ktoré sa venujú najmä regiónu strednej a východnej Európy. Premiéra inscenácie v réžii Ivety Ditte Jurčovej je naplánovaná na máj 2018.  

Vybrané projekty:

Program Akcelerátor – Viktor Černický, Jazmína Piktorová, Tomáš Janypka: Effortlessness / Boris Sirka: Powers of Ten / Michaela Bednárová: Dedina / Peter Cvik: Zakázané povrchy,

Program Inkubátor – Viktor Fuček: Vizualizácia architektúry vnútorných vzťahov / Jaro Viňarský: The Touch of The Open / Martin Kollár: Partia / Katarína Marková, Franziska Schneeberger, Pooyesh Frozandeh, Milo Juráni: Ascend – Descend / Erika Miklóšová: Work in plen air / ARTTODAY (Ján Viazanička): Dovolenkové motívy (Premeny Slovenska),

Zahraničné rezidencie – Svetlana Karimova – Josef Ka (Rusko) / Peter Gaffney & Zuzana Smolová (USA, Česká republika).

Projekty Divadla Pôtoň z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac informácií nájdete: www.poton.sk

Zdroj: TS