Divadlo Pôtoň – divadlo bez divadelných prázdnin.

Divadlo Pôtoň je aj tohto roku divadlom bez divadelných prázdnin. Aktivity mladého kreatívneho priestoru v bývalom kultúrnom dome v Bátovciach plynule prechádzajú počas dvanástich mesiacov po celý rok. Deväť rezidenčných pobytov dáva možnosti nielen divadelným tvorcom a študentom divadelných škôl VŠMU a DAMU, ale aj tvorcom vizuálneho umenia. Ďalej je to ponuka Letného kina pod hviezdami a na koniec augusta je avizovaný koncert s názvom Fero Király hrá Philipa Glassa.

„Takmer presne pred rokom krstil súbor Cluster ensemble trojalbum minimalistických skladieb Philipa Glassa, ktorý v USA vydalo Glassovo vydavateľstvo Orange Mountain Music a získal výborné ohlasy v britských aj amerických médiách. Fero Király, jeden z kľúčových členov Cluster ensemble, prichádza teraz s novým glassovským projektom. V Divadle Pôtoň uvedie 25. augusta 2017 skladby Dance Nr. 2 a Nr. 4 pre sólový elektrický organ,“ povedal riaditeľ Divadla Pôtoň Michal Ditte. Súčasťou koncertu bude špeciálne vytvorený videoart Jakuba Pišeka.

Koncert bude počas letných mesiacov – okrem prezentácií, ktoré tradične uzatvárajú každú jednu rezidenciu – jediným večerným verejných podujatím. Rezidenčných pobytov sa do konca prázdnin vystrieda až deväť. Prvá júlová rezidencia patrí Divadlu Nomantinels a režisérke Dáše Krištofovičovej, ktorá s mladými absolventmi herectva na VŠMU pripravuje inscenáciu Značka: Homosexualita. Dokumentárny divadelný projekt spracúva dobovú tlač z obdobia komunistického režimu zaoberajúcu sa homosexuálnou tematikou. Články sú doplnené komentármi aktivistu Jána Majerského, ktorý ich zbieral od roku 1959, a osobnými výpoveďami a názormi štyroch hercov. Zároveň fotografka a výtvarníčka Katarína Hudačinová pracuje v Bátovciach na svojom autorskom projekte Landscape without land. „Mojím cieľom je v tomto konkrétnom prostredí nachádzať podnety k projektu, zaznamenávať ich na strednoformátový aparát, analógové fotografie vyvolávať, tónovať a modelovať z nich fotografické objekty, ktorých mierka sa môže po rezidencii spracovať do veľkých rozmerov. Zámerom je vytvoriť fiktívnu krajinu v priestore z fotografií, fotografických objektov – inštalácie, pracovať s charakterom/vlastnosťami divadelného prostredia, zapojiť vhodné osvetlenie na posilnenie výrazu diela a predstavy o autonómnej krajine,“ doplnila autorka. Študentmi bábkarskej katedry na VŠMU chcú na prelome júla a augusta v Bátovciach netradične spracovávať povesti z oblasti Tekova a Hontu, nový projekt by sa mal volať Spod Slovenskej brány. Rovnako študenti súkromného konzervatória v Nitre budú pracovať na autorskom scénickom diele Adolescent op.1.

V auguste dostane v Divadle Pôton priestor slovensko-argentínsky projekt Teatra Espánico a Andreja Kolenčíka Tinieblas de un escritor enamorado/Zamilovaný básnik v temnotách. „Cieľom projektu je predstaviť slovenskému publiku hru súčasného argentínskeho dramatika Eduarda Rovnera v podaní študentského divadelného súboru Teatro Espánico. Ide o drámu intímneho charakteru, čím sa značne líši od diela Volvió una noch/Vrátila sa raz v noci, ktoré je doposiaľ jedinou hrou Eduarda Rovnera uvedenou na doskách slovenských divadiel,“ píšu divadelníci o svojom pripravovanom projekte. Inscenácia má byť doplnená o elektronickú hudbu z dielne Veroniky Škutovej a snovú projekciu. Umelecké duo Angel&Devil, ktoré tvorí Ivana Zuskinová a Lenka Mlynarčíková, sa v rámci vizuálneho umenia a designu zaoberá prácou s materiálom latex. „Hľadaním nových technologických postupov v latexe sme sa dopracovali až do fázy, v ktorej si vytvárame vlastnú metráž, ktorú ďalej posúvame do objektov, grafiky, maľby, designu a site-specific inštalácií,“ opisujú autorky, ktoré tiež čaká rezidencia v Bátovciach. Projekt študentov DAMU v Prahe Improvizace s prostorem si dáva za cieľ prepojiť hereckú improvizáciu a site-specific prostredie, na spomínanom projekte bude pracovať Láďa Karda v rámci tvorivého pobytu na Slovensku. Na svoju hru Byť mnou. Byť vami sa bude v auguste v Bátovciach sústrediť aj študent divadelnej réžie a dramaturgie na VŠMU Samuel Chovanec. Hra má byť o samote a hľadaní identity, o neschopnosti byť s ostatnými a strachu zo zodpovednosti za svoj život. A aj posledná z letných rezidencií bude patriť študentom divadelnej fakulty VŠMU, ktorí chcú mapovať sociálno – politické dianie nielen v našej krajine, ich pripravovaný projekt má názov Nazis in the rain.

Od druhej polovice júla sa do programu Divadla Pôtoň pridáva Letné kino pod hviezdami. V piatok 21. júla 2017 premietnu ako prvý švédsky film Muž menom Ove, nakrútený podľa knižného bestselleru Fredrika Backmanna, z ktorého sa len vo Švédsku predalo viac ako 700 000 výtlačkov. V sobotu 22. je na programe belgicko-holandsko-bulharská komédia Kráľ Belgičanov. V auguste to budú tiež dva tituly: 11. augusta dobrodružné sci-fi Interstellar a na druhý deň to bude film s maximom vedy a len minimom fikcie Gravitácia. Všetky filmové projekcie sa začínajú o 21.00 hod.

Projekty Divadla Pôtoň z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Viac informácií nájdete: www.poton.sk

Zdroj: Zuzana Golianová