Divadlo Pôtoň spolu so Slovenskou akadémiou vied skúma publikum.

Divadlo Pôtoň v závere roka rozširuje svoj záber záujmu a aktivít smerom ku koprodukčným projektom s presahom do verejného života. V spolupráci so Slovenskou akadémiou vied (SAV) sa zameriava na výskum publika, s Nadáciou Milana Šimečku robí Jesennú školu Umením proti radikalizácii; v novembri uvádza aj koprodukčný projekt s Kompániou Szinház Woman´s fate today a hosťujúce predstavenie Elledanse Mama ma má. Na Noc divadiel naplánovali Pecha Kuchu a Debris company.

Projekt na výskum publika prebieha v chudobných lokalitách Slovenska, v obciach do tisíc obyvateľov.  Vzorka respondentov je podrobená viacerým výskumným aktivitám, workshopom a vystavená súčasnému umeniu. Už teraz je o výsledky nášho skúmania značný záujem a dotazník, ktorý sme zostavili, chcú preberať pre svoje potreby aj ďalší výskumníci zo SAV,” povedal o aktuálnom projekte Apel lokality riaditeľ divadla Michal Ditte. V októbri sa uskutočnili prvé dve celodenné podujatia v obciach Brehy a Tekovské Lužany. V novembri sa pridá Pukanec a poslednou zastávkou by mal byť Lišov. Výsledky budú v databázach SAV ako podklad k sociologicko-teatrologickej správe. “Tú, spolu so samotnými výsledkami výskumu, poskytneme viacerým inštitúciám a organizáciám, ktoré sa venujú práci s publikom a pre ktoré môže byť tento typ výskumu užitočný. V teréne máme počas výskumu dokumentaristov – filmárov a fotografov, ktorí mapujú celý priebeh projektu,” doplnil Michal Ditte. Na konci roka plánuje Divadlo Pôtoň z takto zozbieraného materiálu usporiadať vo svojich priestoroch kolektívnu výstavu fotografií.

Divadlo spolupracuje aj s Nadáciiou Milana Šimečku, v dňoch od 18. do 23. novembra 2017 organizujú Jesennú školu Umením proti radikalizácii. Workshop je určený organizáciám a neformálnym skupinám, ktoré sa vo svojej práci venujú témam extrémizmu, diskriminácii a chcú pri svojej činnosti aktívne využívať film, vizuálne umenie alebo divadelné formy.

V nedeľu 26. novembra 2017 je na programe prvé uvedenie koprodukčného projektu Divadla Pôtoň a Kompánie Szinház Woman´s fate today, ktorého hlavnou témou sú osudy súčasných žien zrkadlené v antických hrdinkách. “S maďarským divadlom Kompánia spolupracujeme už od roku 2004. Tohtoročná koprodukčná inscenácia vzniká v úzkej spolupráci oboch tímov na jednej téme. Divadlo Pôtoň každoročne spolupracuje s inými zoskupeniami alebo divadlami,” spresnil Michal Ditte. V roku 2017 to boli tri projekty: Vojenské meno Rama s ukrajinským tímom režiséra Sashka Bramu, Miracles, ktoré vznikali v spolupráci s ďalšími troma nezávislými divadlami a aktuálne Woman´s fate today. Na budúci rok je plánovaná premiéra koprodukčnej inscenácie so Štúdiom 12 Americký cisár. “Pre Divadlo Pôtoň sú tieto projekty veľmi obohacujúce, pretože ako tím sa stretávame neustále s novými ľuďmi a popri tvorbe a komunikácii získavame nové impulzy, inšpiráciu, ale aj nadhľad. Bojujeme tak aj proti tvorivej stagnácii a zacykleniu,” uzavrel riaditeľ divadla. 

Na Noc divadiel bude v Bátovciach 18. novembra 2017 štvrté, posledné tohtoročné vydanie Pecha Kucha Night s Debris company, ktoré pricestuje s inscenáciou Dolcissime siréne a výstavou Eriky Miklóšovej s názvom Sempre si fa mare maggiore. Navyše na fasáde divadla je možné stále vidieť dielo Ilony Németh Keď.

V piatok 17. novembra 2017 sa v náhradnom termíne (hosťovanie bolo v septembri zrušené) uskutoční hosťovanie činohernej autorskej inscenácie Mama ma má o význame našich matiek v živote a v dnešnom svete, o vzájomných nedorozumeniach medzi dcérami a ich matkami. Réžia a dramaturgia: Veronika Pavelková a Martin Hodoň. Inscenácia získala cenu Dosky 2015 v kategórii Objav roka.

Projekty Divadla Pôtoň z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Viac informácií nájdete: www.poton.sk

Zdroj: TS