DNI DETÍ NA POHODE 2018: PREDSTAVUJEME BOHATÝ PROGRAM FAMILY PARKU!

„Pohoda je absolútne rodinný festival, kde sa zhromažďuje najviac správňakov na jednom metri letiskovom,“ píše v knihe Stále som mama herečka a moderátorka Kristína Tormová (donedávna Farkašová). Prvá generácia „pohoďákov“ už chodieva na letisko s deťmi, ktorých prišlo minulý takmer dvetisíc. Pohoda tak vlastne patrí medzi najväčšie detské festivaly na Slovensku, no nielen počtom detí, ale aj rozsahom parádneho programu, ktorý sme pre nich pripravili. V Family Parku uvidíte aj tento rok skvelé koncerty, divadlá, workshopy, tance i kúzla…

HUDBA, ZVUKY, HLASY

Džumelec

Člen jednočlennej kapely Džumelec je Erik Sikora, ktorý doma v kúpeľni po vyrozprávaní rozprávok na dobrú noc a umytí riadu skladá dokumentaristické pesničky, v ktorých sa snaží nič nerobiť, iba pomenovať svet. Má ale aj pesničky, v ktorých sa niečo snaží robiť, napríklad vytvoriť Taticu slovenskú ako konkurenciu Matice slovenskej. Pri tvorbe objavil návykovú látku popeín a naučil sa ho vo svojich pesničkách dávkovať, lebo každý hit ho za štipku potrebuje.

Pánko s kapelou

Koncert netradičného pesničkára Pánka prinesie hravú hudbu, ktorá zabaví nielen deti, ale celú rodinu. Žánrovo mieša swing, bosanovu, jazz, rock a niektoré svoje skladby okorenil orientálnymi vplyvmi. Texty piesní mu pomáhajú písať synovia, takže dobre vystihujú detské zážitky z domu aj zo života. Súčasťou vystúpenia je interaktívny mini workshop. Deti sa naučia hrať na rôzne rytmické nástroje a budú mať možnosť zahrať si priamo s kapelou.

Orchester ZUŠ Trenčín a zbor Piarissimo

Komorný orchester ZUŠ Trenčín má viac ako 50-ročnú tradíciu a aktuálne funguje pod taktovkou dirigentky Aleny Piatkovej. Zbor Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého v Trenčíne, Piarissimo, vznikol v roku 1990. V roku 1999 sa z bežného zboru vyprofiloval na klasický miešaný zbor, ktorý interpretuje viachlasné svetské i duchovné skladby rôznych štýlových období – od gregoriánskeho chorálu, cez renesanciu, baroko až po súčasnú modernú duchovnú a svetskú hudbu.

Muflón Ancijáš a mimozemšťan – uvedenie knihy Braňa Jobusa + koncert a maľovanie

V najnovšej knihe Braňuška Jobusa sa známy Muflón Ancijáš dostane až do vesmíru. Na ďalekú cestu plnú dobrodružstiev sa vybral jednoducho preto, aby splnil sľub a doručil balík na vesmírnu adresu. Uvedenie knihy bude sprevádzať formácia Záhradné domčeky, čo je projekt kapely Vrbovskí víťazi. Záhradné domčeky zahrajú niečo o Knihách Jobusových a ilustrátor knihy Igor Derevenec k tomu namaľuje obraz.

DFS Vienok

Bratislavský Detský folklórny súbor Vienok so štyridsaťročnou tradíciou sa od začiatku snažil vo svojich tancoch spracovávať tradície z regiónov západného Slovenska a Bratislavy. Vystriedalo sa v ňom už vyše tisíc detí a úspechy „Vienkárov“ možno vidieť na predstaveniach Lúčnice, SĽUK-u, Gymniku, Techniku, Ekonómu, ale aj v SND a na iných profesionálnych scénach. Súčasťou vystúpenia je interaktívna časť pre všetkých, ktorí majú radi ľudový tanec, pieseň a radi sa zabavia pri ľudovej hudbe.

DFS Radosť

Rovnako dlhú históriu má za sebou aj trenčiansky detský folklórny súbor Radosť. Ten sa dostal na javiská popredných celoslovenských a európskych festivalov, z ktorých si deti priniesli nejedno ocenenie. Hlavným poslaním súboru je viesť deti k spoznávaniu krás slovenského folklóru a priblížiť slovenské tradície širokému publiku. Vďaka húževnatosti i prirodzenému talentu detí a prístupu pedagógov sa toto poslanie darí napĺňať.

Súbor bicích nástrojov Subina

Subina existuje pod hlavičkou ZUŠ Ladislava Stančeka v Prievidzi od roku 2007. Súbor založil Mgr. Peter Krško, pričom jeho filozofiou je radosť z tvorivého muzicírovania a členmi sú hlavne žiaci oddelenia bicích nástrojov, ale i žiaci iných hudobných oddelení. Repertoár súboru tvoria zväčša autorské a prearanžované skladby veselého a optimistického charakteru, rôzneho zemepisného pôvodu, rôznych štýlových období s využitím rôznych perkusívnych i melodických bicích nástrojov.

Recyklovaný orchester

Interaktívny koncert a parádny hlučný happening s deťmi, ktoré počas dvoch dní navštevovali Stan plný hudby a vyrobili si tam hudobné nástroje. Nástroje vyrábali z odpadu a preto vytvoria jedinečný Recyklovaný orchester. Pod vedením Martiny Janegovej a študentov hudobných a pedagogických fakúlt sa tu predstaví veľa „Pohodových“ detí.

DIVADLO, TANEC, ZÁZRAKY

Priestor Súčasného Tanca: JUMIKA

Jumika je tajomná bytosť, ktorá spája s domovom, aj keď sme od neho vzdialení. Je všetkým a cíti všetko. Svety sa schovávajú v jej šatách. Autorské tanečné predstavenie vtiahne do tanca malých aj veľkých. Zázrak spontánneho pohybu sa udeje vďaka performerke Kataríne Rampáčkovej a live-actu hudobného producenta Stroona.

  • Autorka a performerka: Katarína Rampáčková
  • Kostým: Clara a Berta Ros
  • Hudba: Stroon
  • Svetelný design: Róbert Farkaš
  • Foto: Tibor Czitó
  • Predstavenie Jumika zastrešuje PST, iniciatíva na podporu súčasného tanca v Košiciach.

Bábkové divadlo na Rázcestí: Hmatuláci

Čo môže cítiť ruka, noha, koža? Na čo všetko je ruka? Batolárium Hmatuláci je venované jednému zo základných ľudských zmyslov, s ktorým prichádzame do styku veľmi skoro. Dotyk, hmat, práca rúk, pocity príjemné a nepríjemné na tele, v tele, sú veľmi inšpiratívnou zónou pre divadlo bez slov. Batolivá cesta dotykovo-rozprávkovou krajinou je určená pre deti od 15 mesiacov do 3 rokov.

  • Námet, libreto, réžia: Maťa Grifelová
  • Výprava: Hana Kollárová
  • Hudba: Juraj Haško
  • Hrajú: Ivana Kováčová/Anna Zemaníková, Martin Frank

Bratislavské bábkové divadlo: Deduško

Deduško Svetomír mal už dávno zaľahnúť a lúštiť krížovky v domove dôchodcov. Namiesto toho sa zašil vo svojej dielničke a v spomienkach sa vracia k svojmu deduškovi – odhodlanému dobrodruhovi, čo pochodil polku sveta. Predstavenie Deduško hovorí o vzácnosti času, ktorý môže rodina stráviť pokope a je podporou aktívneho života. Pre všetkých od 6 rokov.

  • Réžia: Matija Solce
  • Dramaturgia: Katarína Aulitisová, Peter Galdík
  • Scénografia, kostýmy, bábky: Ivana Macková
  • Hudba, účinkujú: Anna Čonková, Róbert Laurinec, Peter Pavlík, Ľubomír Piktor Foto: Juraj Starovecký

Liptovské divadlo tanca: Rozprávky

„Hrádocké“ tanečné Rozprávky sú papierovými dobrodružstvami zakliateho princa, statočného krajčírika, odvážnych víl a iných rozprávkových bytostí. Nebojácnosťou, statočnosťou a odvahou sa postavili proti zakliatym silám v chátrajúcom kráľovstve papierového kráľa. V lesoch jeho kráľovstva navyše strašia zlodeji papiera…

  • Réžia: Radoslav Piovarči
  • Choreografia: Peter Dedinský, Radoslav Piovarči
  • Libreto: Viliam Gräffinger, Radoslav Piovarči
  • Hudobná adaptácia: Viliam Gräffinger
  • Scénografia: Ján Husár
  • Kostýmová výprava, masky, rekvizity: Dáša Veselovská
  • Svetelný dizajn: Ján Čief
  • Zvukový majster: Matej Skubík
  • Fotograf: Wallace Matthew Wainhouse

Talostan

Obľúbený kúzelník Talostan má na konte ocenenia ako Najvtipnejšie kúzelnícke predstavenie na Kremnických gagoch či 1. miesto v mikromágii v ČR, no hlavne množstvo pobavených a „okúzlených“ divákov. Dokáže dokonale zmiasť pozornosť detí predškolského veku no rovnako aj myseľ dospelých. Ešte dôležitejšia než samotné kúzla je v jeho vystúpení veľká dávka zábavy. Mimochodom, aké zvieratko sa podľa vás nedá spraviť z balóna…?

WORKSHOPY A SPRIEVODNÉ AKTIVITY

Family jóga pre celú rodinu

Deti, rodičia a dokonca aj starí rodičia objavia v tejto lekcii jógy od YogaShala nový spôsob, ako spolu tráviť čas. Family jóga je obzvlášť vhodná pre malé deti, ktoré majú inak problém udržať pozornosť, ale zabaví aj staršie deti a rodičov. Lekcia stavia práve na prítomnosti viacerých generácií rodiny, vďaka čomu je potom možné toto cvičenie preniesť aj do domáceho prostredia.

Stan plný hudby

Študenti hudobných a pedagogických fakúlt pod vedením Evy Šuškovej a Martiny Janegovej pripravili množstvo aktivít: hudobný nástroj si môžete s nimi vyrobiť, na ďalších si môžete zahrať a Recyklovaný orchester, ktorý takto vznikne, uvidíte aj na veľkom pódiu.

Montessori aktivity

Montessori klub Trenčín prinesie deťom aktivity a pomôcky, vďaka ktorým môžu prirodzene rozvíjať svoje schopnosti a znalosti. Klub sa riadi princípom „rešpektovať a byť rešpektovaný“ a uplatňuje poznatky a postupy Montessori pedagogiky. Jednou z jej hlavných myšlienok je, že dieťa je tvorcom samého seba – je jedinečnou osobnosťou. Nájdete ich vo workshopovom stane so školenými lektorkami.

Hrnčiarsky kruh

Hrnčiarsky kútik vo workshopovom stane je ideálnym miestom, kde sa deti môžu zoznámiť s hrnčiarstvom a vyrobiť si vlastnú hlinenú misku či džbánik. Obľúbená aktivita bude vďaka dvom hrnčiarskym kruhom tento rok prístupná viacerým malým hrnčiarom súčasne.

Workshop pletenia

Pre záujemcov a záujemkyne bude k dispozícii kopa priadze a nadšené lektorky pletenia. Pletenie je vraj „jóga starých mám“, ale minulý rok malo veľký úspech u záujemcov a záujemkýň bez ohľadu na vek.

CirKus-Kus

CirKus-Kus je prvá slovenská škola moderného cirkusu a už tradičné spestrenie detského stanu. Učí zdravý pohyb, kreativitu a šikovnosť, ktoré sú dôležitými zručnosťami pre všetky deti aj dospelých. Venuje sa gymnastike, žonglovaniu, akrobacii, balansu a divadlu, ich učeniu či predvádzaniu.

Eko aktivity a tvorivé dielničky

Svetový fond na ochranu prírody / WWF je celosvetová organizácia, ktorá je známa symbolom pandy. Deťom v samostatnom stánku prinesie hravé interaktívne eko aktivity a dielničky o prírode. Prírodu tu budú deti tvorivo objavovať, vyrábať zvieratká, maľovať a hrať sa. A ak sa to podarí, na konci vznikne rieka plná života.

EDUdrama

Obľúbené programy dramatickej výchovy opäť dovolia deťom „prežiť život nanečisto“. Zábavnou a hravou formou sa poučia z rôznych situácií a výziev, s ktorými sa budú v živote stretávať. Tento rok sa deti môžu tešiť na dva workshopy: Čarodejnice a Za siedmimi horami.

  • Čarodejnice

Nazrieme do zákulisia Medzinárodného stretnutia čarodejníkov a čarodejníc, aby sme zistili, kto je ich najväčším nepriateľom a koho by najradšej premenili na myš. Príďte sa trochu báť v skutočnom detskom horore a pomôžte nám odhaliť, kto je pod povrchom skutočne milý a kto milého iba hrá…

  • Za siedmimi horami

Kde bolo tam bolo, za siedmimi horami, za siedmimi dolinami… takýto rozprávkový začiatok pozná každý z nás. Ale kde je začiatok slovenských rozprávok, kto prvý ich rozprával, či kráľovstvo zachráni jeden z troch bratov alebo sestra, zistíme, keď Dobšinského rozprávky porozprávame a zažijeme po svojom.

Posvieťte si s nami na sny!

Interaktívny knižný program vydavateľstva Artforum pre deti od 5 rokov. Dona Kichotová a jej priateľka Sanča putujú a z batohov im trčia kuchynské haraburdy a chuť fantazírovať. V momente sú v praveku a počas hádky dobýjajú staroveké mesto. Ľahko sa môže stať, že do tohto svojho putovania vtiahnu aj divákov. A potom s nimi letia na Mesiac alebo objavujú nový svetadiel. Inscenované hranie s rekvizitami podľa knihy Petra Goesa Cesta časom pripravili Martina Jánošíková a Monika Kompaníková.

Dental Alarm

Čistia si vaše deti zúbky správne? Dental Alarm workshop od Curaproxu ukáže deťom, ako sa o zúbky správne starať a rodičom poskytne návod, ako z čistenia zúbkov spraviť každodennú zábavu.

Počúvajte túto knižku

Poobedie strávené s knižkou nesmie chýbať ani na Pohode. Wisteria Books radí všetkým deťom: Pozorne počúvajte ukážku, ak budete vedieť odpoveď na otázku, môžete dostať CD s celou audioknižkou!

  • Počúvajte túto knižku – číta Rišo Stanke

Rišo prečíta kúsok z knihy Traja kamoši a fakticky fantastický poklad, ktorú napísala Babča Kardošová. Pokračovanie úspešnej knižky pre deti o Jurajovi, ktorý má fantastický bunker a v ňom kamošov – koňa, psa a mačku. Ku šťastiu mu chýba nájsť poklad profesorky Múdrej a zistiť, že poklad je všetko, čo je pre nás vzácne.

  • Počúvajte túto knižku – číta Zuzka Porubjaková

Zuzka prečíta z knihy Dušana Dušeka Babka na rebríku. Bola jedna babka a tá mala vnuka Ferička! Za každé huncútstvo ho ťahali doma za uši, až z nich mal veľké ušiská. Aby sa ich zbavil, musel vyrásť, zažiť strelené príhody, až sa z neho stal František s normálnymi ušami.

 

 Zdroj: Pohoda
Foto: Martina Mlčúchová a Michal Augustíni