Do Bratislavy prídu Tamikrest, básnici Sahary!

V polovici februára vystúpi v Bratislave jedna z momentálne najcenenejších formácií na poli world music, malijskí Tamikrest. Hoci záujem o world music u nás aj vo svete postupne klesá, určite sa to netýka interpretov z Mali.

Úspech za úspechom žnú naďalej zoskupenia ako Tinariwen, Amadou & Mariam a v neposlednom rade Tamikrest, ktorí sa predstavia 13. februára v Kultúrnom centre Dunaj. Prvých sto vstupeniek na ich vystúpenie v zvýhodnenej cene 10 eur je už k dispozícii na stránke www.orepole.sk.

Tamikrest, pre ktorých to bude ich premiérový koncert na Slovensku, pochádzajú zo saharskej dedinky Kidal, vzdialenej 2000 kilometrov od malijskej metropoly Bamako. Skupinu tvorí osem Tuarégov, ktorí po skončení krvavej občianskej vojny vymenili kalašnikovy za gitary a začali do tradičných skladieb svojich predkov vnášať prvky západnej hudby.

Podľa zahraničnej hudobnej tlače Tamikrest svojím aktuálnym albumom Toumastin v mnohom dokonca predstihli svoje dovtedajšie vzory z Tinariwen. Podľa hudobného recenzenta Financial Times sú práve Tamikrest „tým najlepším, čo vzišlo zo saharskej púšte“, keďže v porovnaní s Tinariwen je ich hudba energickejšia a má väčší „drajv“.

Za pozornosť stojí určite aj pódiová show Tamikrest. Nestáva sa často, aby pódium európskeho klubu dve hodiny okupovali ôsmi muzikanti v tradičných tuarégskych odevoch a spievali či recitovali v rodnom jazyku Tamašek svoje posolstvá o mieri a bratstve medzi národmi.

Tamikrest majú síce korene na Sahare, ale nezaprú, že k ich hudobným vzorom patria aj zámorské rockové legendy. Šéf zoskupenia Ousmane Ag Mossa si svojho času naťahal do rodnej púšte elektrické generátory práve preto, aby mohol hrať na gitare skladby Jimiho Hendrixa či Boba Marleyho.

„Keď som bol mladý, počúval som veľa tradičnej tuarégskej hudby a takisto Tinariwen. Nič iné tu vtedy nebolo. Až okolo roku 2000 som sa naučil hrať na gitaru a dostal som sa ku kazetám Boba Marleyho a Dire Straits. To úplne zmenilo môj pohľad na hudbu a prestal som ju rozdeľovať do škatuliek,“ hovorí Mossa.

Vstupenky na februárový koncert Tamikrest sú k dispozícii na stránke www.orepole.sk a v predajni Dr. Horák na Medenej 19 v Bratislave. Po vypredaní prvých sto desaťeurových vstupeniek sa cena zvýši na 12 eur, na mieste bude lístok stáť 15 eur.

Zdroj: Agentúra Ore Pole