Do kín prichádzajú AKVABELY Z PRANDORFA – ženy, ktoré lámu ľady

Vo štvrtok 24. októbra, príznačne na začiatku otužileckej sezóny, prichádzajú do kín Akvabely z Prandorfa. Dokumentárna komédia Pala Korca rozprávajú príbehy piatich obyčajných žien z malej dedinky na Honte, ktoré sa rozhodli zlepšiť svoj život. A vybrali si na to na miestne pomery netradičný spôsob – otužovanie. Film Akvabely z Prandorfa, ktorý mal premiéru na festivale ART FILM Košice, prináša do kín distribučná spoločnosť Filmtopia. 

Prandorf je malá dedinka pri Štiavnici, vedľa Pukanca, ktorá sa dnes volá Devičany.

Päť kamarátok – Monika Slížiková, Gabriela Homolová, Silvia Kňazovičová, Monika Výbohová a Mariana Bátovská sa rozhodli ,,rebrandovať‘‘svoj život. Každá z nich cítila, že okrem starostlivosti o deti, manžela a domácnosť potrebuje robiť ešte niečo iné, čo by obohatilo ich život a pomohlo im vymaniť sa zo stereotypu, ktorý život v malej dedine často prináša. Rozhodli sa pre odvážne riešenie – zobrali sekeru a vysekali dieru do ľadu. Kúpanie v ľadovej vode ich nielen otužilo, ale aj spojilo. 

,,Otužovanie mi dáva pocit nekonečnej slobody. Človek prekračuje svoje limity, posúva hranice. To sa nedá popísať, to treba zažiť,‘‘ hovorí jedna z protagonistiek filmu Monika Slížiková.

Palo Korec je etablovaný režisér, ktorý vo svojej tvorbe plynulo prechádza medzi dokumentárnym a hraným žánrom. Jeho silnou stránkou a výrazným tematickým zameraním je práve zobrazovanie jednoduchých ľudských príbehov, pomocou ktorých odkrýva zásadnejšie otázky o tom, ako prežiť svoj život.

Nabúravanie stereotypov na vidieku je téma sama o sebe, a Korcov film ponúka cez postavy ,,akvabel‘‘ originálny pohľad na pomalé prenikanie moderných spoločenských postojov do obyčajnej slovenskej dediny.

,,Je to iba taká malá revolta, ale v konzervatívnom uzavretom svete dediny je už aj tá veľmi výrazná. Studená voda je pre mňa metafora ich vzdoru a odvahy. Pápež Ján Pavol II. raz povedal, že človek by sa v živote nemal báť, ak chce svoj život naozaj prežiť. A ony sa prestali báť, a vďaka otužovaniu zažívajú uvoľnenie a radosť zo života, ‘‘ hovorí režisér Palo Korec.

Monča, Gabriela, Monika, Sisa a Maňa prekonajú strach, a na oplátku získavajú priateľstvo, sebadôveru a elán do života. Práve jednoduché príbehy, ako je tento, môžu byť inšpiráciou – Akvabely z Prandorfa ukazujú, že niekedy na to, aby človek zmenil svoj život k lepšiemu, netreba veľa.

Akvabely z Prandorfa budú súčasťou Zahájenia otužileckej sezóny na tajchu Klinger v Banskej Štiavnici, ktoré sa začína 26. októbra 2024 o 13.00. Premietanie filmu za účasti delegácie sa bude konať o 18.30 a 20.00 v Kine Akademik v Banskej Štiavnici.

TS