Do slovenských kín prichádza nový celovečerný dokumentárny film Absolventi / Sloboda nie je zadarmo.

Slovenskú  distribúciu     už  o pár  dní  obohatí  nový  film.  Celovečerný dokumentárny film režiséra Tomáša Krupu ABSOLVENTI / SLOBODA NIE JE ZADRAMO   je o zápase mladého človeka, ktorý sa po absolvovaní štúdií ocitne v realite a musí sa prispôsobovať potrebám spoločnosti.  Dstribučná  premiéra  dokumentárneho  filmu sa uskutoční  25.  apríla 2013   v kine  Lumière v Bratislave. Film do kín prináša Asociácia slovenských filmových klubov.Tento dokumentárny film sa zaoberá v súčasnosti veľmi aktuálnou témou. Slovensko patrí medzi krajiny EÚ, kde je takmer najväčšia nezamestnanosť absolventov stredných a vysokých škôl. Mnohokrát musia pristúpiť na tvrdé podmienky, mimo svojich záujmov a predstáv. Ich ideály a sny narážajú na globálnu finančnú  krízu  a sami  nevedia,  ako  sa  riadiť  pravidlami  trhu.  Mnohí  z nich  majú  pocit,  že  žijú  v nespravodlivej krajine.

„Náš dokumentárny film je o dezilúzii mladého človeka, ktorý sa ocitá na rázcestí a sleduje, ako sa pod vplyvom „reality“ stráca jeho sen,“ hovorí o filme jeho režisér Tomáš Krupa.

Film  absolventi  získal  Čestné  uznanie  medzinárodnej  poroty  v kategórii  Slovenský  dokumentárny  film

2011/2012 na 13. Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet v roku 2012. Úspešne bol uvedený na 14. Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava a jubilejnom 20. Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest.

Tvorcovia filmu: réžia/ Tomáš Krupa,  námet a scenár/ Tomáš Krupa/ Pavol Palárik, účinkujú/ Filip Jurkovič/ Pavol Kaniansky/ Miroslav Mráz, kamera/ Ján Kász/ Pavol Palárik/ Ivo Miko/ Martin Čech, strih/ Pavol  Palárik , zvuk/ Miloš Hanzély – Soundline , hudba/ Hildur Gudnadóttir/ Zöe Keating/ Richard Skelton producenti/ Tomáš Krupa/ Lívia Filusová (Furia Film)/ Pavol Palárik (Family Film), koproducent/  RTVS

Film bude od 25. apríla 2013 uvedený vo filmových kluboch a v rámci programu Artmax v sieti multikín Cinemax a vo vybraných kinách Ster Century Cinemas.

Najbližšie termíny projekcií v Bratislave:
Kino Lumière: 25.4 o 20:30 /  26.4 o 19:00 / 27.4.2013 o 18:30 / 28.4. o 18:15 /  29.4. o 18:00 / 30.4. o 20:30
Artkino za zrkadlom: 29.4. o 20:00

Ďalšie informácie o filme nájdete na  www.asfk.sk a na facebook.com/absolventifilm

Zdroj: Lucia Prokešová