Dobrý večer, priatelia! Dnes je ten deň! Le Payaco vydávajú po 10 rokoch nový štúdiový album .

Keď sa v roku 2011 podarilo organizátorom festivalu Pohoda po takmer šiestich rokoch odmlky presvedčiť známu bratislavskú skupinu Le Payaco k spoločnému vystúpeniu, vyzeralo to spočiatku ako ojedinelá spomienka na staré dobré časy.

Čaro živého koncertu pred nadšeným dvadsaťtisícovým davom fanúšikov, ktorí aj po rokoch zostali verní svojej „srdcovke“ však zapôsobilo a ako hovorí spevák kapely Tomáš Sloboda : „ Ukázalo sa, že by to mohlo znova fungovať. Naše stretnutia neskôr boli stále častejšie. Verím a dúfam, že to prinesie aj nejaké ovocie.“ Dnes už môžeme povedať, že sa jeho slová naplnili. Tým ovocím je nový štúdiový album s názvom Dnes je ten deň, ktorý vychádza v týchto dňoch vo vydavateľstve Pavian Records.

LE PAYACO2 small

Skupina Le Payaco sa na slovenskej hudobnej scéne objavila v roku 1996 a až do roku 2006 aktívne koncertovala a nahrávala. Počas tohto obdobia stihla nahrať štyri autorské albumy a niekoľko singlov. Od vydania ich doteraz posledného štúdiového  CD Všetko sazjesť ubehlo už neuveriteľných desať rokov a i keď pred dvoma rokmi potešili svojich skalných fanúšikov vydaním výberovky Jukebox, na ktorú zaradili aj jednu novú skladbu, fanúšikovia ich nový album už netrpezlivo očakávajú.

Tomáš Sloboda, Martin Stempel a Juraj Vitéz na novom albume spoločne pracovali dva roky. Ako hovorí Juraj Vitéz: „ Album sa rodil dlho a niekedy komplikovane, ale o to väčšiu radosť z neho máme teraz, keď je už hotový. Práca na ňom bola častokrát tvrdá. Stretávali sme sa po večeroch v skúšobni a tvorili sme hudbu aj texty, niekedy až do skorých ranných hodín. Chceli sme aby náš album po desiatich rokoch znel naozaj TOP a preto sme boli na seba a na to čo vytvoríme patrične nároční. Mali sme pocit, že laťku máme nasadenú vysoko a my ju nemôžeme podliezť. A je to tu, prišiel ten deň a my máme nový album. Je to Le Payaco, dospelé a vyzreté v najlepšej forme.“

Celkom deväť skladieb pochádza z tvorivej dielne všetkých členov skupiny, na tvorbe textov s nimi spolupracoval Vlado Janček. Ako prezrádza Tomáš Sloboda: „Posledné dva roky som bol v intenzívnom kontakte s kapelou Saténové ruky. Ich debutový album ma oslovil aj vďaka ich výborným  textom. Poprosil som teda gitaristu Vlada Jančeka, či by mi  pomohol otextovať jednu skladbu.  Zadarilo sa  a z jednej skladby bolo odrazu niekoľko. Titulnú skladbu Dnes je ten deň so silne ľahkou víziou dokonalého leta zasa otextoval iba Juraj sám. Vždy nám na textoch veľmi záležalo a mám pocit,  že sa nám podarilo nahrať ľahký letný album. Je to o nás aj o vás. O tebe aj o mne. A to ma na ňom baví.“

Slávnostný krst albumu Dnes je ten deň spojený s autogramiádou sa uskutoční symbolicky na tohtoročnom festivale Pohoda v Trenčíne, už predtým si však fanúšikovia budú môcť vypočuť horúcu letnú novinku od 1.júla cez službu Deezer na https://www.deezer.com/album/10690852 a album bude prístupný v digitálnej verzii aj na www.drhorak.sk, iTunes a na ostatných streamovacích službách.

Živú koncertnú verziu noviniek z albumu Dnes je ten deň  i osvedčené hity kapely Dobrý večer priatelia, Sadni si mi na kolená, Ochorel som smútkom belasým, Šarm a štýl či Nesmrteľne jedovatá si fanúšikovia tejto nezameniteľnej skupiny budú môcť vychutnať v najbližších týždňoch okrem trenčianskej Pohody napríklad aj na Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslaviciach a Grape Festivale v Piešťanoch. Na jeseň je potom naplánovaných viacero zaujímavých akcií spojených s uvedením nového albumu Dnes je ten deň.

LE_PAYACO_DJTD_CD_COVER-20150617-064649801_1

Zdroj: Dr. Horák