Dokument DIERA V HLAVE získal nomináciu na Slnko v sieti, čaká ho americká premiéra v Palm Springs a turné po českých mestách

Aj rok po premiére je o dokument režiséra Roberta Kirchhoffa Diera v hlave živý záujem. Aktuálne ho Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) nominovala na národnú filmovú cenu Slnko v sieti v kategórii najlepší dokumentárny film. V apríli čaká snímku americká premiéra na American Documentary Film Festival (AmDocs) v Palm Springs a v nadchádzajúcom období celá séria premietaní spojených s diskusiami po českých mestách.

Film uviedlo 15 festivalov v desiatich krajinách. Na Slovensku mal premiéru 7. marca 2017; cez osudy Rómov a Sinti počas druhej svetovej vojny v Európe skúma tému pamäte.

Film má ťažkú tému a režisér jej vnímanie divákom nijako neuľahčuje. Je však mimoriadne povzbudzujúce, že ľudia majú chuť o nej diskutovať a vnímajú jej aktuálny kontext. Kotlebovské tendencie u nás zďaleka nie sú na ústupe a v Čechách majú politikov zastávajúcich vysoké štátne funkcie, popierajúcich holokaust. Živý záujem o tému filmu je dobrou správou pre dokument, nie pre spoločnosť,“ povedala producentka filmu Barbara Janišová Feglová zo spoločnosti HITCHHIKER Cinema. „Diera v hlave je typ filmu, pri ktorom väčšina vždy počíta s očakávanými významami, ako to býva pri žánrových filmoch. Pokúšal som sa porušiť klasickú dokumentárnu naráciu tak, že namiesto príčin rozprávam skôr o následkoch. Zdá sa mi neprimerané používať termín obete, pretože ľudia v tomto filme aj napriek vlastnej skúsenosti, dokázali nad holokaustom zvíťaziť. Nie sú žiadnymi obeťami. Stoja ako živé pamätníky, so svojimi jazvami nad tou zdemolovanou krajinou, ktorú nazývame minulosť,“ povedal režisér Robert Kirchhoff.

Tento rok akademici vyberajú spomedzi 27 prihlásených titulov, z nich je 12 hraných, desať dokumentárnych a päť animovaných filmov. V kategórii najlepší dokumentárny film sa o ocenenie budú spolu s Dierou v hlave uchádzať filmy Mečiar Terezy Nvotovej a Ťažká duša Mareka Šulíka. Nominácie v jednotlivých kategóriách vyhlásili 26. februára 2018, slávnostný galavečer odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutoční 6. apríla 2018.

                  Dieru v hlave čaká aj premiérové uvedenie na americkom kontinente. Do svojho súťažného programu ho zaradil American Documentary Film Festival v Palm Springs v Californii, ktorý sa uskutoční od 6. do 12. apríla 2018.

V spolupráci s českým Inštitútom dokumentárneho filmu a s podporou Nadačného fondu obetiam holokaustu sa vo vybraných českých mestách bude v rámci projektu KineDok konať séria premietaní spojených s diskusiami. Prvú z plánovaných projekcií uvidia diváci 6. marca v pražskom kine Pilotů.

 

Dokument uviedlo 15 festivalov v desiatich krajinách: Jihlava International Documentary Film Festival (Jihlava, ČR), DOK Leipzig (Leipzig, Nemecko), Trieste Film Festival (Trieste, ITA), One World Int’l Human Rights Film Festival (Praha, ČR), Thessaloniki International Documentary Film Festival (Thessaloniki, Grécko), Crossing Europe Filmfestival (Linz, Rakúsko), Go East Film Festival (Wiesbaden, Nemecko), International Festival of Documentary Films and TV programs „HAVE WON TOGETHER“/ «ПОБЕДИЛИ (Sevastopol, RUS), DokuFest (Prizren, Kosovo), Free Zone International Human Rights Film Festival (Belehrad, Srbsko), „Cinema Vérité“Iran International Documentary Film Festival (Teherán, Irán). Na Slovensku mohli vidieť film návštevníci Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, Artfilmfestu, Cinematiku a festivalu Jeden Svet.

Robert Kirchhoff sa takmer trinásť rokov venoval téme prenasledovania Rómov a Sinti počas druhej svetovej vojny v Európe. Pátral po svedkoch a ľuďoch, ktorí túto hrôzu prežili, zaujímali ho aj ich blízki, komunikoval s aktivistami a novinármi. Ako sám tvrdí, to najhoršie, čo by sme mohli urobiť, je zabudnúť.

Producentom filmu je spoločnosť HITCHHIKER Cinema, koproducentmi sú Česká televízia, Rozhlas a televízia Slovenska a atelier.doc. Film vznikol vďaka podpore Audiovizuálneho fondu, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Vyšehradského fondu a Bratislavského samosprávneho kraja. Na Slovensku ho distribuuje Asociácia slovenských filmových klubov.

www.aholeintheheadfilm.com
www.facebook.com/dieravhlave

Zdroj: TS