Dokumentárny film Čakáreň Pala Korca vybraný do Jihlavy aj Talianskeho Popoli!

Dokumentárny film o veľkých a malých čakaniach od režiséra Pala Korca – Čakáreň – sa na plátna slovenských kín dostane na konci októbra. Už teraz sa však môže tešiť z medzinárodného úspechu. Bol vybraný do 19. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava a na 56. ročník Festivalu dei Popoli v Taliansku.

Príbeh dokumentu zobrazuje cez rôzne možnosti čakania kolobeh jedného života, ktorý vychádza z konkrétnych osudov reálnych žien, tak ako sa odohrávajú, alebo odohrali. Je to dokumentárna mozaika života, ktorá v niektorých chvíľach prerastá až do krutej sociologickej sondy dnešného sveta. Všetky príbehy spája čakáreň na Hlavnej stanici a fragmentárny pohľad na svet. „Už veľmi dlho som si uvedomoval, že ľudia trávia veľkú časť svojho života v určitom medzičase, vo chvíľach, keď sa nič dôležité nedeje, keď iba na niečo čakajú. A tak „plynie čas ich života“. A vtedy ma napadlo, že môže byť zaujímavé natočiť film práve o týchto momentoch,“ hovorí režisér Palo Korec.

Sara

V rámci Jihlavského festivalu bude premietaný v súťažnej sekcii Mezi moři. V nej sa reprezentujú krajiny a národy strednej a východnej Európy, teritórium ich vzájomných dejinných, politických či kultúrnych vzťahov. Na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v talianskom Popoli je v oficiálnom výbere v rámci Medzinárodnej súťaže.

Na domácej pôde bude mať dokument premiéru 29. októbra, distribútorom je Asociácia slovenských filmových klubov.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov