Domáci interpreti na Grape 2018

Grape festival vypukne už o necelý mesiac, konkrétne 10. – 11. augusta 2018, na letisku v Piešťanoch. Nastal preto čas, aby sme si v nasledujúcom článku predstavili zostatok lineupu. Predstavíme kapelky a interpretov zo Slovenska, Česka, Poľska ako aj interpretov, ktorí vystúpia piatok a sobotu na elektronickom 365 stagei. Budeme ich predstavovať v poradí a skupinkách ako ich uverejňovali Grapeáci.

Začíname prvou šestkou z Čiech.

Tata Bojs
Skupina Tata Bojs prichádza na Grape osláviť 30 rokov na hudobnej scéne, veríme, že budete skvelí gratulanti. K ich špeciálnemu koncertu sa ešte neskôr vrátime sólo infom.

Vypsaná Fixa
No a máme tu konečne aj premiéru Fixy na Grape. Kapela je dlhoročnou stálicou u našich susedov, pred rokom jej vyšiel nový album „Tady to někde je“ a príde vám ho predstaviť do Piešťan, samozrejme aj so svojimi staršími vecami.

FVTVRE
Kapela FVTVRE je novým projektom frontmana skupiny Sunshine Kaye Buriánka, ale nie iba jeho, v tomto zoskupení sú aj členovia skupín Wild Tides, Clou a The Prostitutes . Kapela s osobitým a zvukovo surovším štýlom nám nakopne piatkový program a keď hovoríme nakopne, tak tým myslíme nakopne

Skyline
Skupina Skyline sa u nás pravidelne objavuje každým druhým rokom, takže je to ďalšia skoro „domáca“ kapela. Ich koncerty sa vždy tešia veľkému záujmu fanúšikov, takže opäť si budete môcť trsnúť na ich energické pesničky.

Midi Lidi
Midi Lidi sú už našou klasikou, takže predstavovať nemusíme, už sa musíme iba tešiť na ich skvelý koncert.

Cold Cold Nights
Cold Cold Nights sú veľmi príjemným zjavom na českej hudobnej scéne. Ich debutový album zhodnotilo rádio Wave takto: „Debut (The) Last Summer je na obvyklé české pořádky poměrně odvážným úkazem. V době, kdy je módní kytarový sound obalit phaserem a být „psychedelic“, přidat na fuzzu a znít garážově nebo si k úspěchu pomáhat berličkou z jednoduchého kopák-snare disco rytmu, přišli Cold Cold Nights s deskou, která jde proti proudu současných trendů a preferuje jednoduchý zvuk bez modulací a softwaru“.

Pokračujeme Slovákmi a predstavujeme aj jedného interpreta z Poľska

Para
Skupina Para vydáva po dlhej dobe nový štúdiový album a vyráža na mini turné. U nás predstavia tiež nový koncertný program a po vašich prosbách to bude v tomto roku na hlavnom pódiu.

Fallgrapp
Minulý rok neodohrali svoj koncert kvôli náhlej chorobe speváčky, tento rok (nielen) preto zahrajú opäť na Grape. Fallgrapp patria určite k tomu najlepšiemu, čo na našej scéne máme a preto nesmú u nás chýbať.

Kamp!
Aj keď už raz boli na plagáte a aj na letisku, ich premiéra príde až toto leto. Skvelá poľská synth popová kapela s presahom do zahraničia vás roztancuje v sobotu večer.

Billy Barman
Domáci „barmani“ si určite opäť pripravia na svoje piatkové vystúpenie niečo špeciálne. Veríme, že nebudú chýbať

Medial Banana
Chlapci z Medial Banana sa už u nás udomácnili a ich koncerty na Grejpe vždy skvele doplnia uvoľnenú atmosféru a naštartujú ľudí na ďalšie užívanie si festivalu. Inak tomu určite nebude ani teraz.

The Ills
A je tu sľúbená premiéra. The Ills patria medzi hŕstku kapiel presahujúcich hudobné hranice Slovenska, ich skladby majú špecifickú až strhujúcu atmosféru a nachádzajú si fanúšikov po celej Európe. Vy si ich môžete vypočuť na Grejpe prvý festivalový deň.

Malalata
Najtanečnejšie začiatky sobotňajšieho programu sa asi už stanú tradíciou, Malalata vás vie vždy dokonale ovládnuť svojim setom, takže nesmú chýbať ani tento rok.

Walter Schnitzelsson
Šnicle po ročnej prestávke opäť v Piešťanoch. Chlapci ohlásili na jeseň nový album, uvidíme teda, či sa dočkáme aj nejakých nových skladieb.

Bad Karma Boy
Krásna melanchólia v prevedení Bad Karma Boy v piatok otvorí program na treťom pódiu.

Chiki Liki Tu-a
Prešovčatá aj s hosťami na saxofón a trombón hlásia návrat do Piešťan.

Papyllon
Stále ešte mladá kapela z Prešova sa pomaličky udomácňuje na slovenskej hudobnej scéne. Chalani hudobne dozrievajú a výsledkom je veľmi zaujímavý debutový album. Na tohtoročnom Grejpe Papyllon odohrajú už svoje druhé vystúpenie.

Diego
Skupina Diego vydala svoj tretí štúdiový album po ôsmych rokoch a opäť patrí medzi to najlepšie, čo u nás v poslednom období vyšlo. Tradičný účastník Grejpu je teda späť a s novým koncertným programom.

NVMERI
Pišta Kráľovič pripravil pre fanúšikov skvelý nový album tejto formácie a hneď si odniesol aj sošku za najlepší album v Radio_Head Awards v cene kritikov.

EITD
EITD každým novým albumom prekvapia a vždy sa žánrovo posunú inam. Posledné nahrávky sa zvukovo vracajú do synth-popu 80tych rokov, sme teda zvedaví, ako budú znieť naživo ich nové skladby prepojené so staršími kúskami.

No Brake
A je tu aj jedna úplná premiéra na Grejpe. Indie-rocková kapela z východu No Brake prinesie závan klasickej gitarovky a vy by ste si ich určite mali zbehnúť pozrieť.

Tolstoys
Tolstoys sa k nám po roku vracajú, ich éterické skladby na čele s líderkou Elou zaznejú na piešťanskom letisku v piatok večer.

Ďalej tu máme dvoch predstaviteľov elektronickej hudby zo Slovenska a jedného z Čiech.

FVLCRVM
Pišta Kráľovič aka FVLCRVM už nie je neznámy mimo našej krajiny. Jeho sety patria vždy medzi najlepšie na festivale.

Jimmy Pé
Jeden z mála slovenských interpretov, ktorý hráva aj v zahraničí a presadzuje sa stále viac. U nás hráva pravidelne a inak tomu nebude ani tento rok.

Ventolin
Český hudobný „zázrak“ Ventolin sa k nám vracia po roku, opäť sa teda môžete tešiť na nevídanú šou.

Hip Hop zastupujú interpreti

MC Gey
Jakub Rafael, vystupujúci pod pseudonymom MC Gey prichádza premiérovo na Grape. Trošku kontroverzný raper, hlavne vďaka svojim tvrdým a útočným textom, k nám prinesie trošku pouličného černošského rapu.

Gleb
Minulý rok nám Gleb otváral festival v zaplnenom stane, tento rok nám ho na tom istom stagei bude v sobotu zatvárať. Na záver teda príde ešte trošku rapovej nakladačky.

PSH
PSH sa po niekoľkých rokoch vracajú na Grape. Po ich skvelom vystúpení na Redbull tourbuse ich tento rok uvidíme v Orange stane (tretí stage).

Trosky
Hip hopová legenda sa tento rok dala dokopy, aby odohrala šnúru spomienkových koncertov. Jeden stihne aj u nás.

Modré Hory

Modré hory vydali skvelý nový album Luxus clan, a tak nemôžu tento rok u nás chýbať.

Boy Band
BoyBand už je naša klasika, či už v lete alebo aj na zimných verziách Grejpu, nemusíme predstavovať.

A nakoniec tu máme interpretov ktorí vystúpia na 365 stage v piatok a sobotu

Agents of Time
Andrea Di Ceglie, Fedele Ladisa a Luigi Tutolo sú agentmi času. Talianske trio sa vyznačuje inovatívnym zvukom, fúziou techno prvkov a vždy nepredvídateľnou show.

Yotto
Otto Yliperttula aka Yotto, je fínsky dj a producent, ktorý je považovaný za muža mnohých zvukov. Má za sebou množstvo remixov známych umelcov a rovnako aj vlastných nahrávok pohybujúcich na na rozmezí deep housu, housu a techna. Zástupca labelu Anjunadeep zahrá na Grejpe v piatok večer ako prvý zahraničný hosť 365 stageu.

Molécule
Roman Delahaye alias Molécule, je parížsky DJ a producent. Jeho skladby sú vždy inšpirované niečim iným, veľmi často cestovaním a spoznávaním nového, nás tento zvukový dizajnér úplne pohltil, veríme, že dostane aj vás.

Okrem nich tu vystúpia Petijee, WYME, BBK, Denes Toth.

365 stage Saturday

Luttrell
Luttrellove unikátne melodické techno mu zaistilo masívnu podporu na anglickom Radio 1 a cez 3,9 milióna prehratí na Spotify. Svoje kvality predvedie na 365 stage v sobotnú noc.

Youandewan
Youandewan alebo Ewan Smith je dj a producent, ktorý sa orientuje najmä na deep house. Rodák z Yorkshire vystúpi so svojím setom ako posledný zahraničný intrepret na 365 stage v sobotu v noci.

Danny Daze
Danny Daze sa vo svojich setoch nebojí kombinovať žánre, očakávať od tohto amerického rodáka môžete všetko od elektra cez techno až po italo disco.

V sobotu na 365 stage vystúpia aj Hans Peterssen, Beyuz, Paradiso Rhythm, Rafo & WNCHNZ, Michael Priest & Bad Mojo, Pure.

Zdroj: TS