Domov je témou 8. ročníka festivalu [fjúžn].

Najfarebnejší festival [fjúžn] začína už o týždeň. Vyše 80 účinkujúcich sa predstaví na 8. ročníku festivalu [fjúžn], ktorý organizuje Nadácia Milana Šimečku od 18. do 24. apríla 2013. Počas jedného týždňa sa uskutoční 40 rôznych podujatí: filmových premietaní, diskusií, koncertov, komunitných stretnutí, ako aj divadelné predstavenia, programy pre deti, vzdelávacie akcie, výstava, odborný seminár a tanečný workshop.

„Za 7 rokov vyrástol [fjúžn] z komorného podujatia na Pedagogickej fakulte na malý mestský festival .Migrácia a multikulturalizmus sa čoraz viac týkajú aj slovenskej spoločnosti. Festival [fjúžn] však nechce byť iba prehliadkou kultúry nových menšín, ale aj oslavou rozmanitosti a pokusom o hlbšiu reflexiu vzájomného spolužitia s cudzincami na Slovensku. Za tému 8. ročníka festivalu sme si zvolili Domov. Asi každý človek na svete túži nájsť miesto, kde sa cíti byť doma. A pre cudzincov je to predsa len o trochu ťažšie“, vysvetľuje Laco Oravec, programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku

Slovo [fjúžn] znamená výslovnosť anglického výrazu, ktorým sa označuje napríklad spájanie hudobných štýlov alebo pridávanie ázijských ingrediencií do európskych jedál. Od roku 2011 je to však i názov multikultúrneho festivalu v minulosti známeho ako Týždeň nových menšín. Jeho cieľom je spájať ľudí najrozmanitejších kultúr, zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku a priblížiť návštevníkom festivalu život cudzincov.

„Z tohtoročného programu by sme chceli upozorniť na niekoľko noviniek. Po prvýkrát budeme mať napríklad možnosť vidieť v Bratislave české predstavenie Sólo pre LU v Divadle elledanse. Čakajú nás aj tri kinopremiéry: Malá Hanoj, Zasľúbená zem, prosím, vystupovať a Aj my sme tu doma. A určite by si priaznivci hudobných fúzií nemali nechať ujsť historicky prvé verejné vystúpenie projektu founý, za ktorým sa skrýva dvojica umelcov Bene a Frank Winter. My sa obzvlášť tešíme aj na Ohanami, teda prvé vítanie jari v japonskom štýle v Sade Janka Kráľa, či špeciálny detský program S Fúziou a Fúzikom do lesa! v Horárni, ako aj na záverečnú párty [fjúžn] na úteku v KC Dunaj, na ktorej si zahrajú s kapelou La3no Cubano utečenci z tábora v Rohovciach. Zaujímavých podujatí sme však pripravili oveľa viac, kompletný program si môžete pozrieť na www.fjuzn.sk,“ dopĺňa Martin Brix, manažér festivalu.

Zdroj: [fjúžn]