Dornkappel má nový klip ku pesničke Noc a ráno!

Tri roky sú pomerne dlhý čas. Je to doba, ktorá uplynula od vydania debutového albumu INTROVERT/EXTROVERT formácie Dornkappel. Album zaujal verejnosť, bol nominovaný na objav roka v rámci Radiohead awards rádia FM, a jeho vizuál na Národnú cenu za dizajn. Záujem vyvolal aj v rámci slovenskej hudobnej komunity a priniesol nové, zásadné spolupráce.

Za tieto tri roky Dornkappel zrel osobnostne, textovo a hudobne. Intenzívna práca pomaly vyúsťuje do vydania ich ďalšieho albumu, ktorý je v mnohom odlišný od toho predošlého.

Jadro ostáva – komplexné textárstvo snažiace sa zachytiť kolektívnu súčasnosť generácie a zároveň vystihnúť osobný príbeh a jedinečnosť individuality. Na novom albume to dopĺňa živá hudba, nahrávanie v jednom z najkvalitnejších štúdií na Slovensku v LAVAGANCE studios, koprodukcia a spolupráca s mnohými hudobníkmi. Zrelý prístup k tvorbe naznačuje prácu so súčasnými zvukovými trendami, s ktorými nepracuje prvoplánovo, ale implantuje ich do tradičného zvuku živých nástrojov a do práce s hlasom. Digitálne zvuky nahrádzajú živé, rap nahrádza spev. Škatuľka rapového alebo hip-hopového žánru sa miestami vytráca, žánre sa prelínajú, vzniká komplexný hudobný zážitok. Album je spoluprácou mnohých hudobníkov, ktorých Dornkappel zaujal a v tejto spolupráci vidia možnosť byť súčasťou jedinečného hudobného projektu na česko-slovenskej scéne.

Teraz vychádza prvý klip albumu ku skladbe Noc a ráno. O hudobnú produkciu, aranžmán, basu a gitaru sa postaral Vincent z LVGNC, autorom hudby a textu je Ondrej Jurišta/Prorok, ktorý sa takisto postaral o vokály a klávesy. Bicie zahrali Adam Noska a Attila Szeiff. O zvuk, mix a mastering sa postaral Tom Lobb. Skladba s melancholickým nádychom je akýmsi osobným manifestom postoja k hudbe, ku životu a ku všetkému dobrému a zlému čo prináša. Na to reaguje klip, ktorého autorom je Igor Machata. Klip je jeho osobným, vizuálnym prekladom textu, hudby a celkovej nálady skladby. Je to portrét Proroka a jeho rozpravy, nemá ambíciu vytvoriť jasnú, čitateľnú dejovú líniu. Vznikal genericky, snaží sa vytvoriť vizuálny dojem, podporiť emóciu skladby.

FB: Dornkappel: https://www.facebook.com/dornkappelcrew/

IG: dornkappel_crew: https://www.instagram.com/dornkappel_…

YT: Dornkappel: https://www.youtube.com/channel/UCvIF…

Zdroj: TS