Dospievajú síce v rôznych krajinách, no aj tak všetci hľadajú bezpečné miesto. Do kín prichádza trojica filmov Kam patrím?

Z univerzitného výskumného projektu o dospievaní v rôznych častiach Európy vznikla trojica silných filmových príbehov. Krátke snímky Debory Pastirčákovej a Martiny Buchelovej so spoločným názvom Kam patrím? Tri príbehy dospievania z rôznych kútov Európy nakrúcali na Slovensku, vo Veľkej Británii a v Turecku. Riešia témy, s ktorými sa všetci vedia stotožniť. Okrem kín prídu vďaka spoločnosti Film Expanded od 6. júna aj na stredné školy.

Trilógia krátkych filmov Kam patrím? Tri príbehy dospievania z rôznych kútov Európy vznikla ako súčasť medzinárodného výskumného projektu, ktorý sa zameriaval na mladých a ich vnímanie svojej kultúrnej identity. Režisérky Deboru Pastirčákovú a Martinu Buchelovú s nápadom oslovil Dušan Deák z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, ktorá im poskytla aj podporu v tvorbe. Nakrúcali v troch krajinách, okrem Slovenska si vybrali ešte Anglicko, v ktorej mali autorky vďaka jazyku výhodu a Turecko im prišlo zaujímavé tým, že sa nachádza na pomedzí Európy a Ázie.

Vo filme Maturanti Kiera a Andrej zvažujú, či sa vyberú študovať do zahraničia tak ako mnohí z Rimavskej Soboty. Vo Swaggiest of the swaggiest mladý raper Sebastián hľadá bezpečné miesto po tom, čo spolu s mamou a sestrou utiekol násilnému otcovi. Azi sa v snímke Bosphorus Kid snaží ostať nezávislou a slobodnou napriek náročnej politickej situácii v Turecku.

„Hrdinov a hrdinky príbehov sme hľadali rôzne. Sebastiána z filmu Swaggiest of the Swaggiest sme stretli v klube pre mladých počas výskumu,“ vraví Debora Pastirčáková. Pri filme Maturanti najprv chodili po školách, stretávali sa s budúcimi absolventmi, absolventkami a hľadali takých, ktorí a ktoré by vedeli citlivo reflektovať situáciu. Hrdinku filmu Bosphorus Kid zas stretli náhodou na trajekte v Istanbule. „Hoci je každý film z iného prostredia, aj tak každý z protagonistov rieši základnú otázku: Kam patrím? Môže sa týkať miesta žitia, pracovných plánov do budúcnosti, ale hlavne vzťahov,“  dodáva Martina Buchelová.

S témou filmov sa režisérky vedeli ľahko stotožniť. „Na vysokej škole som istý čas naozaj nevedela, čo chcem robiť a potrebovala som si dať od všetkého odstup, a tak som na rok odišla žiť do Indonézie. Myslím si, že práve táto skúsenosť ma v mnohom ovplyvnila,“ vraví Debora. Kiera z filmu Maturanti režisérkam povedala, že sa po maturite bála urobiť akúkoľvek chybu, na vysokej škole zistila, že nič nie je absolútne a konečné. „Každý potrebuje čas aj na chyby, na nápravy a keď človek príde na to, čo chce robiť, môže veci zmeniť, aj keď bude starší. Už len to, že príde na to, čo skutočne chce, je v niečom výhra. To je niečo, s čím sa stotožňujem a čo som zažila aj ja,“ hovorí Martina. Ak by výskum v budúcnosti pokračoval, rady by na ňom spolupracovali. 

„Zaujímavé by mohlo byť aj vrátiť sa po nejakom čase k niektorým našim hlavným postavám a zistiť, ako sa im žije v neskoršom období ich života,“ dodáva Martina Buchelová.

Debora spolupracovala napríklad na filmoch Felvidék, Horná Zem Vladislavy Plančíkovej a Rukojemník Juraja Nvotu. Pripravila niekoľko dokumentov, dokončila portrét Prebytočný človek o prvej farárke na Slovensku, ktorý vznikol v produkcii RTVS. Martinin krátky film Magic Moments premiéroval na festivale v Toronte a získala zaň Cenu Nadácie Tatra banky. Momentálne má v postprodukcii debutový hraný film Milovník, nie bojovník.

Filmy prináša do kín distribučná spoločnosť Film Expanded. Chce ňou podnietiť diskusiu o súčasných výzvach, ktorým čelí mladá generácia nielen na Slovensku. „Cez unikátny projekt troch filmov z prostredia Slovenska, Anglicka a Turecka majú diváci možnosť nielen porovnať rôznorodé situácie ale predovšetkým si uvedomiť univerzálnosť skúseností a problémov mladej generácie v 21. storočí,“ hovorí Adam Straka z Film Expanded. Okrem kín s možnosťou projekcie oslovuje aj stredné školy.

Trojica krátkych filmov Maturanti, Swaggiest of the swaggiest a Bosphorus Kid prichádza pod spoločným názvom Kam patrím? Tri príbehy dospievania z rôznych kútov Európy do kín 6. júna.

Synopsa: Tri príbehy o dospievaní mladých ľudí. Síce žijú v rôznych európskych krajinách, všetci potrebujú nájsť svoje miesto vo svete a svoj domov. Kiera a Andrej končia strednú školu v malom meste Rimavská Sobota (SK), blízko hraníc s Maďarskom. Mnohí odtiaľ odchádzajú za prácou do zahraničia. Kde skončia oni? Azi študuje v Istanbule (TUR), snaží sa ostať nezávislá a slobodná aj napriek náročnej ekonomickej a politickej situácii v krajine. A stredoškolák Sebastián, mladý raper pochádzajúci z nebezpečnej štvrte plnej drôg a násilia v industriálnom meste Coventry (UK), sa práve presťahoval do pokojného anglického mestečka, kde spolu s mamou a sestrou túži po novom, lepšom živote.

TS