DPOH uvedie v rámci Bielej noci Akciu Paškvil

Krátky zápis z odpočúvania jednej narodeninovej oslavy. Jedna noc v bratislavskej reštaurácii, jedna rodina, desať hostí a nad nimi jedna operatívna skupina eštébákov. Scénické čítanie s názvom Akcia Paškvil uvedie Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava 4. októbra o 19.00.

Akcia Paškvil je druhým scénickým čítaním novej divadelnej sezóny DPOH. V septembri divadlo reagovalo na čistky v štátnych inštitúciách scénickým čítaním Rozpustení a prepustení.

Nezačal to Preceda. Tento útok spustili už pred rokmi iní súdruhovia. Štrnásty marec 1980. Slovenská reštaurácia v hoteli Tatra. Vyťažovanie technického úkonu, čiže sledovanie objekta menom Milan Šimečka na oslave jeho päťdesiatky. Trojica tajných v hotelovej izbe. Hotel v tom čase netuší, že ho raz rovnako prešpikuje mikrofónmi tajná služba Slovenskej republiky, ktorej riaditeľovi bude ten hotel patriť. Kto by v tej chvíli tušil, že nejaká Slovenská republika vôbec vznikne. Rovnako, ako disident, filozof, spisovateľ a objekt Šimečka netušil, že režim raz padne. A on vďaka tomu bude mať, slovami Precedu,  nadáciu, ktorou jeho nevesta a vnuk vytunelujú celý štát! Nezačal to Preceda, ani Semafor, ani Čítačka správ. Ľudáci v koži komunistov tu boli snáď už od nepamäti. Počuteľnosť: Dobrá. Zrozumiteľnosť: Dobrá. Po vyplnení: Prísne tajné!

Výslednosť: Akcia Paškvil bola vyťažovaná dňa 14.3. 1980 od 18.55 h. do 02.00 h. 15.3. 1980. Operatívnej súčasti bol z vyťažovania odovzdaný jeden ON záznam. Operatívna súčasť úkon TA-122 nasadený v akcii „PAŠKVIL“ hodnotí kladne. Nasadený technický úkon splnil svoj cieľ.

V réžii Valerie Schulczovej diváci uvidia Broňu Kováčikovú, Petra Kadlečíka, Michala Spišáka a Makara Tikhomirova.

„O predsedu kľúčovej strany politickej opozície ide možno predsedovi vlády osobne, v jeho ťažení veľkej pomsty za veľké poníženie. Ale to v tejto chvíli nie je dôležité. Dôležité je, že útokom na rodinu disidentov, ktorej je politik súčasťou ide o prehlbovanie „veľkej lži“. Stáva sa súčasťou relativizácie hodnôt, ku ktorým sa hlásime a chceme sa hlásiť. Ide o vygumovanie Novembra 1989, ak chcete o Nežnú revolúciu a bagatelizovanie jej étosu a faktu, že pre našu spoločnosť bola najzásadnejšou zmenou od druhej svetovej vojny, ktorá plynule prešla do vojny studenej. Aj preto je hodné prečítať si záznam z jedného eštébáckeho sledovania. Aby sme si pripomenuli, že už vtedy priemerný ľudia s nadpriemerným prístupom k moci šikanovali skutočnú elitu. Aj keď tá pracovala v tom čase s lopatami, zváračkami a metlami v rukách. Je hodné pripomenúť si, že tridsaťpäť rokov slobody v histórii jednej krajiny môže byť z pohľadu dejín taký krátky čas, že s odstupom storočí sa môže javiť ako neexistujúci. To, o čo tu „hráme“ je zmena naratívu. Ak socialistickú normalizáciu plynulo preklopíme ponad štvrťstoročie do normalizácie novej, boľševické srdcia sa radostne roztlčú a ľudácke hlavy zaplesajú. V našich dejinách k sebe mali paradoxne vždy blízko. Aj o tom je scénické čítanie Akcia Paškvil. O šikane vnútorne slobodných ľudí,“ hovorí režisérka scénického čítania Valeria Schulczová.

https://dpoh.sk/program/akcia-paskvil-%e2%99%bf/66f1461ac92d7c06aee08389/

DPOH svojou dramaturgiou reaguje na spoločenské, občianske a historické témy, ktoré často polarizujú spoločnosť. V predchádzajúcej divadelnej sezóne uviedlo scénické čítania Medveď, Biela pani z Abú Zabí a Odrežem ti hlavu!. Scénické čítanie Odrežem ti hlavu! vzniklo ako reakcia na nenávistné verbálne útoky, online vyhrážky a správy, ktoré boli napísané a zaslané verejne známym ale aj neznámym ženám. Scénické čítanie Biela pani z Abú Zabí reagovalo na nekompetentné a nebezpečné riadenie kultúry, ktoré krokmi aktuálne zodpovedných politikov ohrozujú slobodu umeleckej tvorby, nezávislosť médií a deštruujú kultúrne inštitúcie. Medveď reagoval na naštartovaný proces rozvratu ochrany prírody a na aktuálnu situáciu v oblasti životného prostredia. Bol reakciou na dezinformácie, nekompetentné riešenia a vyhlásenia a nezmyselné a nebezpečné šírenie strachu.

Repertoár Divadla P.O. Hviezdoslava: https://dpoh.sk/repertoar/
Online predaj vstupeniek na predstavenia: https://vstupenky.dpoh.sk/
Pokladnica Divadla P.O. Hviezdoslava – Kiosk DPOH: Laurinská 20, Bratislava
Pondelok až piatok od 9.00 do 22.00 hod. V sobotu a v nedeľu hodinu pred predstavením.
www.dpoh.sk  /  FB/IG – DPOH

TS