Drahý Václav – Spomienková koncert na Václava Havla!

V utorok 27. decembra 2011 sa v Bratislave uskutoční spomienkový koncert Drahý Václav pre zosnulého československého exprezidenta a spisovateľa Václava Havla. Program sa bude odohrávať na dvoch miestach – na open-air pódiu na Námestí SNP a v neďalekom klube A4. „Je jediné ekumenické nebo, volá sa bigbeatové nebo a v ňom len jediný zo svätých nie je hudobník – a to je Svätý Václav. Václav Havel,“ hovorí na margo vzniku myšlienky koncertu jeden z organizátorov, dobrý priateľ Václava Havla Agnes Snopko.

Na koncerte, ktorý sa začne o 17.00 na Námestí SNP, nemôže chýbať legendárne české undergroundové zoskupenie The Plastic People of the Universe. Václav Havel bol nehrajúcim členom skupiny, u neho v stodole jeho chalupy na Hrádečku skupina po zákazoch koncertovala, ich kriminalizácia a zákaz slobodnej tvorby boli jedným z dôvodov vzniku Charty 77. Blízky priateľ a spolupracovník Václava Havla – Michael Kocáb – odspieva pesničky legendárneho Pražského výbìru spolu so skupinou Karpatské chrbáty. Podujatie otvorí vystúpenie hudobného mága Mariána Vargu, ďalej vystúpia slovenské skupiny Bez ladu a skladu, Živé kvety, Longital a Chasidské piesne.

Program v A4-ke bude mať komornejší charakter. O 20.45 dianie v klube otvorí Silvie Krobová, pesničkárka z vedľajšej chalupy z Hrádečku, dcéra Havlovho priateľa, suseda a súputnika – režiséra a šéfa Divadla na tahu Andreja Kroba. Divadlo na tahu uvedie Havlove skvelé jednoaktovky Protest a Audience. Zaspieva aj Zuzana Homolová.

„Vďaka odvahe ľudí ako Václav Havel môže u nás existovať slobodná tvorba, slobodné stretávanie, slobodné festivaly a slobodné koncerty. Stretnutím na koncerte Drahý Václav mu chceme za tento dar symbolicky poďakovať, verím že sa nás stretne veľa…,“ dodáva za organizátorov Michal Kaščák.

Viac informácií o podujatí nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Zdroj: Agentúra Pohoda
Publikoval: Redakcia GREGI.NET