Dúhové srdcia v dlaniach detí hrali pre radosť.

V nedeľu 25. septembra 2016 sa uskutočnil piaty ročník benefičného koncertu ,,Dúha v srdci“ v spoločenskej sále MsKS v Novom Meste nad Váhom. Hudobné podujatie spojené s náučnými workšopmi a tvorivými dielňami usporiadané pre deti a osoby s mentálnym postihnutím spestrili svojím vystúpením speváčka Katarína Knechtová zo svojou skupinou, skupiny Maduar a Hudba z Marsu, Folklórny súbor Goral,  Zumba inštruktorka Michelle Webe z Dominikánskej republiky a moderátor Dodo Kuriľák.

Príjemné jesenné slnko vítalo všetkých prichádzajúcich účastníkov Benefičného koncertu Dúha v srdci, ktorí s úsmevom vchádzali do Spoločenskej sály pre MsKS v Novom Meste nad Váhom v nedeľu 25. septembra. Už po piaty krát sa tu stretli nadšené deti, mládežníci, ale aj dospelí ľudia z Trenčianskeho kraja, ktorí majú určitý handicap v oblasti mobility,  v mentálnej alebo v sociálnej rovine. Hneď po vstupe do  budovy čakal deti zo zariadení sociálnych služieb a detských domovov darček vo forme farebného trička s tohtoročným logom koncertu, ktorý nebol jedinou ponukou. Okrem tričiek sa mohli deti počas celého podujatia osviežiť džúsmi, minerálnymi vodami, nanukmi, pochutiť si mohli na slaných a sladkých koláčikoch, kúskoch pizze.

duha-v-srdci-2016-foto-petra-sekacova

Toto všetko bolo pre deti len doplnkovou službou, podstatnou však bola ponuka vo veľkej sále. Tí, čo prišli trocha neskôr sa už len ťažko pomestili medzi davy tancujúcich, ktorých svojou radostnou energiou nabíjala zumba tanečníčka Michelle Weber z Dominikánskej republiky. Roztancované publikum sa  na chvíľku utíšilo a pobavilo na vtipných básňach Jurka Kohútika z CSS Nového Mesta nad Váhom, ktorý tradične, s umeleckým nadľahčením komentuje nielen hudobné kapely, na ktoré sa všetci tešia, ale aj náladu v publiku.  Následne sa už naplno rozbehol koncert vo veselom rytme podľa taktov hudobnej skupiny Hudny z Marsu, ktorá sa úspešne  vracia na hudobnú scénu. Nadšení tanečníci a poslucháči až po niekoľkých pridaných piesňach dovolili umelcom odísť z pódia. To ešte netušili, že si musia šetriť energiu na ďalšiu kapelu Maduar, ktorá so svojimi dynamickými hitmi a spontánnym kontaktom s publikom navodila dokonalé uvoľnenie a zábavu. Malou perlou, ktorú chlapci z Maduaru ponúkli roztancovaným deťom bola Ivanka Bagová, víťazka súťaže Hlas ČeskoSlovenska, ktorá svojim krásnym hlasom očarila mnohých. Dôvod účasti skupiny Maduar na tomto podujatí? Ako povedal Ďuro Matyinka : „ Občianske združenie Milan Štefánik sa snaží robiť podujatia, ktoré majú hlbší zmysel a my ich vždy radi podporíme. Cítime sa na nich veľmi dobre.“  Ďalšou silnou speváčkou na pódiu bola naša slovenská stálica, Katka Knechtová . Táto všestranná umelkyňa, ktorá okrem spevu zvláda aj hru na viacerých hudobných nástrojoch, priniesla do sály aj kus jemnosti a ženskej gracióznosti. Ukázala však aj svoju tvrdšiu rokovú tvár a veľkou mierou prispela ku kráse a pestrosti celého koncertu. Stalo sa už tradíciou, že v pestrej hudobnej ponuke sa nezabúda ani na naše korene a každý rok navštívi koncert folklórny súbor z určitej oblasti Slovenska. Spod severných  Tatier sa spustili orly a na goralských klobúkoch prileteli až na Dúhu v srdci. Dievčatá a chlapci z folklórnej skupiny Goral ukázali svoje silou ale, aj jemnosťou naplnené  tance a spevy. Ich nádherný pestrofarebný kroj bol potešením pre všetky oči. Nitky celého diania na pódiu poťahoval a usmerňoval  známy moderátor Dodo Kuriľák. Jeho želanie pre tieto deti znie: „Želám Vám veľa krásnych, usmiatych, šťastných dní a vždy dobrých ľudí okolo seba.“ Okrem hudobných umelcov privítal na pódiu aj budúcich výtvarných umelcov – deti zo ZUŠ v Starej Turej, ktoré tvorili námety na plagát tohoročného koncertu. Hrdosťou bola naplnená riaditeľka ZUŠ i učiteľka výtvarného odboru, že sa pod ich vedením formujú mladé výtvarné talenty.

duha-v-srdci-2016-maduar-foto-marek-vaco

Benefičný koncert však nie je len o hudobnej zložke. Sprievodným podujatím je pomerne široká paleta rôznych iných činností. Deti si môžu zaskákať v nafukovacom hrade, zajazdiť si na autíčkach, nechať si pomaľovať tvár. Tvorivé deti si mohli prísť na svoje a vybrať si z množstva workshopov. Okrem maľovania na tričká a na drevené figúrky si mohli vyskúšať aj enkaustiku (maľovanie horúcim voskom), vytvoriť si vlastný šperk, originál zdobenú šiltovku  alebo krásny košík z pedigu. Pre tých trpezlivejších bolo v ponuke plstenie, vďaka ktorému sa dajú vytvoriť zaujímavé ozdôbky. Kto bol menej trpezlivý, pre toho bolo určite zaujímavé vytvoriť si vlastnú taštičku s peknou korálkovou výzdobou. Zaujímavou perličkou pre návštevníkov bola Pavlína Csápaiová, umelkyňa, ktorá, vzhľadom na svoje handicap, maľuje nohami. Jej obratnosť nôh a jemné ťahy štetcom mnohým vyrážali dych.

duha-v-srdci-2016-zumba-michelle-weber-foto-marek-vaco

Nadšenie, spokojnosť, ale aj únava z mnohých podnetov a dynamického popoludnia bola v podvečerných hodinách vidieť nielen na tvárach detí, ale aj organizátorov. Podstatná je však radosť z krásneho a bohatosťou programu naplneného popoludnia. Na rozlúčku snáď len slová Michelle Weber , ktoré zaželala všetkým zúčastneným: „ Nezáleží, či je človek zdravý, alebo postihnutý, je to o srdiečku. Dôležité je milovať a byť milovaný…

Občianskym združením Milan Štefánik, Občianske združenie Život s dúhou, Centrum sociálnych služieb  Nové Mesto nad Váhom, Mesto Nové Mesto nad Váhom, Ing. Anna Halinárová, Mgr. Zuzana Kubrická a Mgr. Júlia Bublavá ďakujú partnerom a dobrovoľníkom za pomoc a tešia sa na ďalší ročník Dúhy v srdci.

Text: Júlia Bublavá a Milan Štefánik
Foto: Petra Sekáčová, Marek Vaco a Igor Frimmel
Video: Andrej Budai