Dvojkoncert Grega Hainesa a Carlosa Cipu.

Dvaja mladí uznávaní skladatelia modernej vážnej hudby sa predstavia 28. mája na spoločnom dvojkoncerte v bratislavskom Ateliéri Babylon. Britský klavirista a violončelista Greg Haines a len 22-ročný berlínsky skladateľ Carlos Cipa patria k najväčším esám labelu Denovali, ktoré sa orientuje na experimentálnu a modernú vážnu hudbu.

Obaja skladatelia vnášajú do vážnej hudby prvky elektroniky, a tak na pódiu popri klavíre a iných tradičných nástrojoch obsluhujú v niektorých skladbách aj laptop.

Atmosféra Hainesových skladieb je kritikmi napriek mladému veku autora radená k tvorbe Philipa Glassa či Gavina Bryarsa, s ktorými sa ocitol aj na viacerých spoločných albumoch. Haines tvorí okrem iného hudbu pre britský Kráľovský balet a Holandský národný balet, a okrem sólovej dráhy je aj členom zoskupení The Alvaret Ensemble a The Group, v ktorých s ním hrajú napríklad Peter Broderick či členovia kapely Efterklang.

Carlos Cipa hrá na klavíri od svojich šiestich rokov, no od klaviristov a skladateľov klasického formátu sa líši prekvapivou šírkou hudobného záberu. Do jeho tvorby prenikajú najmä vplyvy modernej elektronickej hudby, no ešte väčší šok spôsobuje tradičnému obecenstvu jeho minulosť bubeníka vo viacerých punkových a hardcoreových kapelách, ku ktorej sa hrdo hlási. Cipa komponuje aj hudbu k filmom, vystupuje so súbormi This Will Destroy You a Library Tapes a za svoje najväčšie vzory označuje Erica Satieho a Claude Debussyho.

Predpredajové vstupenky na dvojkoncert Grega Hainesa a Carlosa Cipu sú k dispozícii na internetovej stránke www.orepole.sk v cene 10 eur.

https://youtu.be/kvgSCLbseiU

https://youtu.be/VPXllHNxjZU

Usporiadateľská agentúra Ore Pole priniesla v posledných mesiacoch do Bratislavy viacero skladateľov a interpretov modernej vážnej hudby vrátane Nisla Frahma, Bruna Sanfilippa či súboru The Balanescu Quartet.

Zdroj: Agentúra Ore Pole