Džezákový piatok ovládli pôvabné hudobníčky: Grace Kelly a Simone Kopmajer!

Včera bolo v bratislavskej Inchebe poriadne horúco, sľubne v nej odštartovali Bratislavské jazzové dni 2012. Prvý deň tradičného jesenného festivalu pre fajnšmekrov džezovej hudby priniesol ochutnávku souljazzového talianskeho speváka Maria Biondiho, syna slávneho otca a takisto speváka Stefana Biondiho.

Mario včera zavítal do Bratislavy so svojou osemčlennou formáciou The Italian Jazz Players. Taliana s hlbokým hlasom zvyknú súčasníci označovať za Barry Whiteovského speváka. Spolupracoval s hudobníkmi ako Burt Bacharach, skupinou Incognito, či jazzfunkovou kráľovnou Chaka Khan, ktorá tiež pred dvoma týždňami svojim vystúpením očarila Bratislavu.

Maria Biondi - Bratislavské Jazzové Dni Slovenská sporiteľňa 2012 - foto Ján Vlk - Dreamwolf

K vrcholom piatkového večera patrila len dvadsaťročná americká jazzová senzácia, saxafonistka a speváčka Grace Kelly. Charizmatická hudobníčka sa predstavila so svojim kvartetom (Pete McCann – gitara, Edward Perez – basa, Harald Tanschek – bicie). Na džezákoch zazneli a zarezonovali ukážky z jej už siedmeho albumu Grace.

Grace Kelly - Bratislavské Jazzové Dni Slovenská sporiteľňa 2012 - foto Ján Vlk - Dreamwolf

Vystúpenie zahraničných účinkujúcich uzavrela v piatok večer mladá rakúska jazzová speváčka, veľká inovátorka a experimentátorka, Simone Kopmajer.

Simone Kopmajer - Bratislavské Jazzové Dni Slovenská sporiteľňa 2012 - foto Ján Vlk - Dreamwolf

A už po prvom dni jazzového festivalu sa varovanie organizátorov, že tohtoročné BJD budú viac spevácke ako inštrumentálne skutočne naplnilo. „Čo už mi speváci sa všade dostaneme, aj keď sa na nás inštrumentalisti budú hnevať,“ varoval ešte pred začiatkom džezákov Peter Lipa.

A ak by sme sa chceli i naďalej vyžívať v kategorizácii, za pozornosť stojí i skutočnosť, že BJD sa tento rok odohrávajú v „proeurópskom duchu“. Okrem dvoch svetlých výnimiek, horúco očakávaných headlinerov Dianne Reeves (USA) a legendárnych Kool & The Gang (USA), pochádzajú všetci účinkujúci z Európy (Taliansko, Rakúsko, Slovensko, Česko, Nemecko, Poľsko, či Francúzsko).

Aj napriek tomu, že práve prebiehajúci 38. ročník Bratislavských jazzových dní 2012 prinesie viac spevu a viac zvučných komerčných mien, organizátori sú spokojní. „Je jasné, že sme trafili do čierneho. Je vidieť, čo chcú ľudia počuť, odráža sa to aj na predajnosti lístkov,“ poznamenal ešte pred týždňom otec festivalu Peter Lipa.

Napísala: Alexandra Kováčová
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf