EkoFilm 2013: Študentov Akadémie umení má Ostrava rada!

V sobotu 4. októbra 2014 sa už po 40. krát rozdávali ocenenia Medzinárodného filmového festivalu EkoFilm 2013. Na festival sa prihlásilo celkom 222 filmov z celého sveta, vrátane ďalekej Číny.

Porota sa skladala s významných osobností z Čiech, Slovenska, Nemecka i Portugalska. Filmy súťažili celkom v 4 kategóriách. V kategórii TEMPORA MUTANTUR (ČASY SE MĚNÍ) zvíťazil film študenta Akadémie umení v Banskej Bystrici, odboru Filmová dokumentárna tvorba, ZHRDZAVENÉ MESTO, réžia Stanislav Králik.

ekofilm

Film je portrétom skrachovaných komárňanských lodeníc, ktorých príbeh je zobrazený cez piatich protagonistov. Život každého protagonistu je úzko spätý s lodenicami. Je to citlivá reflexia dôb nie až tak dávno minulých. Film mal svoj potenciál už od počiatku. Režisér Stanislav Králik svojím námetom zaujal aj grantovú komisiu Audiovizuálneho fondu Slovenskej republiky, ktorá sa rozhodla tento snímok finančne podporiť. Aj vďaka tejto podpore bola realizácia projektu možná.

Stanislav Králik od začiatku štúdii tvorí nerozlučnú dvojicu so svojou spolužiačkou Růženou Rausovou a sú naozaj veľmi činná, a úspešná režisérska dvojica, ktorú má Ostrava očividne veľmi rada! V piatok 12.septembra 2014 si boli prevziať na 8. ročníku Medzinárodného festivalu študentských filmov Ostrava Pictures cenu za Najlepší dokumentárny snímok festivalu za film OTISKY , r. Růžena Rausová, a prevalcovali tak celkom 80 súťažných filmov z Čiech, Slovenska a Poľska. Je to krátky abstraktný film o fantázii, inšpirácii, tvorení a zrodení. Rovnako ako film ZHRDZAVENÉ MESTO, aj film OTISKY získal finančnú podporu na svoju realizáciu z Audiovizuálneho fondu Slovenskej republiky.

ekofilm1

No nie len oni boli na festivale Ostrava Pictures úspešní. Absolútnym víťazom festivalu sa stala mladá odvážna režisérka Kristína Klimeková, ktorá sa do súťaže prihlásila so svojím bakalárskym filmom FILMÁROVCE, ALEBO ČACHTICE 1961. Dokumentárny film

je o udalosti z roku 1961, vďaka ktorej dostala obec preslávená krvavou grófkou, Čachtice, prezývku „filmárovce“, aj keď v nich žiadny film nevznikol. Režisérka sa smelo pustila do pátrania za dvomi hlavnými predstaviteľmi čachtickej senzácie a cesta ju doviedla až do ďalekého Švédska. Rovnako aj tento film presvedčil komisiu Audiovizuálneho fondu Slovenskej republiky o svojich kvalitách a bol komisiu finančne podporený.

ekofilm2

Študenti Akadémie umení dosahujú v posledných rokoch výrazné úspechy na medzinárodných i národných filmových festivaloch, čím prispievajú k šíreniu dobrého mena nie len školy alebo aj samotnej Banskej Bystrice.

Galéria spomínaných filmov:

ZHRDZAVENÉ MESTO, r. Stanislav Králik

ekofilm3

ekofilm4

OTISKY, r. Růžena Rausová

ekofilm1

FILMÁROVCE, ALEBO ČACHTICE 1961, r. Kristína Klimeková

ekofilm5

Zdroj: Faculty of dramatic arts