Electronic stage na Colours of Ostrava.

Nielen Justice, Moderat, UNKLE, Booka Shade na hlavných pódiách, ale po novom taktiež dvanásť popredných svetových mien elektronickej hudby na špeciálnej scéne čaká v tomto ročníku fanúšikov Colours of Ostrava. “Minulý rok mala Electronic stage obrovský úspech a preto sme sa ju rozhodli presunúť do šapitó s dvojnásobnou kapacitou. Samozrejme posilníme zvuk aj vizuálnu zložku, ktorá je vždy pri týchto hudobníkoch dôležitou súčasťou vystúpení,” hovorí v úvode riaditeľka festivalu Zlata Holušová. K hlavným lákadlám Electronic stage budú tento rok patriť mená ako Digitalism, Max Cooper, Extrawelt live, Machinedrum, Dusty Kid, Fakear alebo už tretíkrát Christian Löffler, tentoraz so speváčkou Mohna. Ďalej zo zahraničia zahrajú The Toxic Avenger, Magic Sword, Voiski, Darkstar alebo Douchka, ktorých doplnia popredné české mená.

Nemecká dvojica Digitalism, ktorá nahráva albumy v bunkri z druhej svetovej vojny, dravo mixuje strhujúce electro s britským indie zvukom. “Digitalism sa stali v klubovej hudbe veľkým pojmom. Hrali na prestížnych svetových festivaloch, remixovali Daft Punk, The White Stripes, Depeche Mode, ale vystupovali aj po boku Queens of the Stone Age či Moderat,” približuje dvojicu dramaturg Electronic stage Adam Kaňa. Max Cooper, predstaví v Ostrave druhý album Emergence, ktorý má naživo podobu veľkej audiovizuálnej show. “Cooper sa dostal na prestížnom hudobnom portáli BeatPort medzi päť najlepších hudobníkov roku a na ResidentAdvisore bol vyhlásený ako jeden z dvadsiatich najlepších elektronických umelcov,” dodáva Adam Kaňa. Nemecká dvojica Extrawelt figuruje na elektronickej scéne pod rôznymi menami už od začiatku 90. rokov. “Ich svojrázne poňatie minimal techna sa vyznačuje kozmickou, až futuristickou atmosférou s nostalgickými presahmi, ktoré môžu evokovať soundtracky klasických sci-fi filmov,” hovorí Adam Kaňa. Fakear, vlastným menom Theo La Vigoureux, je v tomto období jedno z najrýchlejšie rastúcich mien súčasnej mladej francúzskej elektroniky a do Českej republiky príde vôbec prvýkrát. Popularitu si získal hlavne svojimi živými koncertami, kde hrá na MPC a ďalšie elektronické nástroje, ktoré publikum popisuje ako “tie kúzelné hrajúce krabičky”.

Nekorunovaný kráľ minimal techna Christian Löffler už dvakrát presvedčil Colours o svojich kvalitách majstra sofistikovanej tanečnej hudby. Tentokrát si privezie speváčku Mohnu, podmanivú vizuálnu show a nový album s názvom Mare. Pod pseudonymom Dusty Kid sa skrýva uznávaný taliansky producent Paolo Alberto Lodde, ktorý sa po štúdiu konzervatória začal čoskoro presúvať zo sveta klasickej hudby k elektronike. “Dusty Kid je ťažko zaraditeľný, ale sám svoju hudbu popisuje ako eklektické techno s vplyvmi 80’s a acid house, okorenené dávkou minimalu,dopĺňa Adam Kaňa. Američan Travis Steward, známy ako Machinedrum, ktorý vydáva na prestížnom labelu Ninja Tune, sa na poli elektroniky berie za renesančného človeka. Nielen že zvláda hrať na viacero nástrojov, vrátane niekoľkých exotických, ale počas svojej sedemnásťročnej kariéry si vyskúšal aj veľa rôznych žánrov.

Americký multimediálny projekt Magic Sword, pomenovaný podľa legendy béčkovej kinematografie a v minulosti vystupujúci v maske, sa do Ostravy vracia po dvoch rokoch, tentokrát s live setom. Talentovaný francúzsky nováčik Douchka je jedno z najsľubnejších mien súčasnej mladej francúzskej elektroniky. Charakterizuje ho predovšetkým opäť trochu iná variácia fúzie popu s elektrom a naživo aj efektívna hra na drumpad a syntetizátor. Živé techno so všetkými svojimi odtieňmi privezie tento rok na Colours ďalšie francúzske meno Voiski. Jeho tvorba je fúziou futuristických kompozícii s atmosférou 80’s elektroniky. Štýl londýnskeho dua Darkstar je označovaný za post-dubstep a v rámci programu Electronic stage budú jeho experimentálnejšou časťou.

Šestnásty ročník Colours of Ostrava prebehne od 19. do 22. júla opäť v unikátnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic. K hlavným oznámeným menám patria Jamiroquai, Imagine Dragons, Norah Jones, Justice, alt-J, Birdy, Midnight Oil, Moderat, LP, Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka, Laura Mvula, UNKLE, Afro Celt Sound System, ale aj Nouvelle Vague.

Štvordňové vstupenky na Colours of Ostrava 2017 sú v predaji na www.colours.cz a v sieti Ticketpro. Aktuálna cena je 95.77 EUR na limitované množstvo 5000 kusov. V predaji je taktiež ubytovanie v stanovom mestečku.

Zdroj: Zdenko Hanout