ELEKTRONIKA NA GRAPE 2017

Elektronika na Grape festivale bude naložená! Na piešťankom letisku vystúpia 12. – 13. augusta Dirtyphonics, Kollektiv Trumpstrasse aj George Fitzgerald.

Dirtyphonics

Týchto francúzskych chalanov určite netreba nejak špeciálne predstavovať. Slovenskí nadšenci elektronickej hudby ich mali možnosť vidieť napríklad pred pár rokmi na trenčianskej Pohode alebo na Let it Roll-e na Duchonke. Trojica z Paríža sa svojím jedinečným štýlom a fantastickými živými vystúpeniami stihla za pár rokov vypracovať a zaradiť medzi popredné mená svetovej elektronickej scény. Ich začiatky siahajú do roku 2004, inšpiráciu čerpali od velikánov ako sú Daft Punk a Pendulum ale aj od Metallicy či Korn-u. Ako sami vravia, väčšina z nich začínala práve v metalových kapelách a ich hlavným cieľom bolo vždy posúvať hranice a tvoriť niečo nové. To sa im určite podarilo, o čom svedčí aj okamžitý záujem hudobných vydavateľstiev. V roku 2008 sa upísali Shimonovmu labelu AudioPorn, a album Irreverence v roku 2013 vydali pod hlavičkou Dim Mak Records. Nepovšimnutí nezostali dlho najmä po ich remixoch mien ako Skrillex, The Boody Beetrots, Marilyn Manson, Nero či Linkin Park. Festivaloví nováčikovia to takisto nie sú, pochodené majú festivaly po celom svete, od americkej Coachelly cez Tomorrowland, Pukkelpop až po Glastonbury a mnoho mnoho ďalších. Tento rok si ich na piešťanskom letusku určite nenecháme ujsť.

Kollektiv Trumpstrasse

Nico Plagemann a Christian Hilscher pochádzajúci z Nemecka sa stretli ako nezávislí DJs na party v roku 1998 a okamžite vedeli, že musia nadviazať spoluprácu. Zo začiatku to bolo hlavne o robení spoločných parties a vymieňaní si hudby, nemali žiadne veľké oči. Všetko sa ale zmenilo potom, ako spolu začali bývať na ulici Turmstrasse z čoho vnikol aj ich názov. Dopomohol im k tomu aj ich vtedajší dealer s hudbou, ktorý trval na tom, aby svoju hudbu vypustili do širšieho sveta. Na konte majú zatiaľ 3 albumy, ten posledný vydali pod názvom Musik Gewinnt Freunde Collection v roku 2013. Svoju hudbu opisujú slovami ako “širokospektrálna”, ”otvorená”, ”úplne pohlcujúca” a zároveň ”jednoduchá”. Takisto tvrdia, že nerozlišujú medzi tým, či ich hudba má byť určená prostredia klubu alebo na domáce počúvanie. Elektronická hudba je pre nich skrátka umenie a nie veda. Na ich live vystúpeniach pochopíte, ako ich hudba spája s publikom na emočnej úrovni a ako hĺbka ich textov a melódií funguje vo synergii s jej rytmickým základom.

George FitzGerald

Zo severného Londýna pochádza aj britský housový producent George Fitzgerald. Začínal ako predavač v obchode Black Market Records, kde nasával tanečnú hudbu každou bunkou tela. Svoju vlastnú hudbu začal produkovať a vydávať v roku 2010, po tom, ako sa presťahoval do Berlína, kolísky techna a house music,. Doteraz má na konte 6 EPčiek a takisto sa podieľal aj na v programe Essential Mix populárneho rádia BBC Radio 1. Jeho sety mali možnosť si vychutnať aj nadšenci elektroniky v známych londýnskych kluboch Boiler Room a Fabric.

Michal Dzubina, Tamara Zaťková