EMMA DROBNÁ dnes vydáva svoj debut You Should Know.

Hviezda mladučkej Emmy Drobnej prvýkrát zažiarila presne pred dvoma rokmi, v závere roka 2015, keď zvíťazila v doteraz poslednej sérii Česko Slovenskej SuperStar. Odvtedy postavila vlastnú kapelu, vydala dva úspešné single a stala sa nositeľkou ďalšieho cennému titulu – kráľovná slovenského rádiového éteru. Ako prvému umelcovi sa jej podarilo dobiť hitparády hranosti slovenských rádií hneď s prvými dvoma sólovými singlami. Niet divu, že jej ohlásené debutové CD You Should Know, ktoré vychádza práve dnes, sa razom stalo jedným z najnetrpezlivejšie očakávaných albumov tohto roka.  

Debut s prekvapivo vykryštalizovaným rukopisom

Častým a veľmi bežným sprievodným javom speváckych debutov je roztrieštený, nejasný rukopis a akési umelecké hľadanie svojho žánru a charakteristického prejavu… Speváčka Emma Drobná je presným protikladom tohto javu. Hoci dnes predstavuje debutový autorský album, svoj spevácky rukopis i žánrové smerovanie má už zadefinované tak presne, že jej skladby v rádiu poslucháč rozpozná okamžite. Možno je to tak vďaka tomu, že na vydanie albumového debutu si dopriala dostatočný čas (vznikal dva roky), a možno je to tiež tým, že sa obklopila silnou producentskou zostavou, s ktorou ako umelkyňa vytvorila dokonalú symbiózu.

Album You Should Know sa rodil v Emminom domovskom nahrávacom štúdiu Creative Music House. Nahrávka prináša dvanásť skladieb, nechýbajú na nej speváčkine prvé dva hity – singlový debut Smile a aktuálny singel Words. Hneď na prvom albume Emma predviedla jednu zo svojich najsilnejších stránok; texty ku všetkým skladbám si napísala sama.

Jeden album – tri producentské prístupy

Ak budete mať pri počúvaní Emminho albumu pocit, akoby ste v jemných nuansách cítili tri rôzne hudobné atmosféry, cítite správne. Na CD You Should Know sa totiž stretli až tri producentské prístupy:

  1. Tandem z Creative Music House Peter Graus – Tomáš Zubák, dvojica, ktorá je zároveň speváčkiným manažmentom,
  2. Mladý, nádejný producent Oliver Žilák, ktorý má na konte tiež produkciu úspešného singla Naked speváčky Barbary Weiss
  3. Hudobník a producent Adrián Líška, ktorý je zároveň bubeníkom v Emminej kapele.

Ako Emma sama hodnotí, hoci sa na jej albume stretli až štyria producenti, spoločne dokázali vytvoriť kompaktný celok s jednotným zvukom a každý z nich priniesol do albumu inú unikátnu pridanú hodnotu.

„Peter Graus a Tomáš Zubák boli moji prví producenti po SuperStar. Všetko bolo pre mňa nové, nevedela som, čo od toho čakať a trošku mi trvalo, kým som sa uvoľnila. Náš prvý spoločný singel, na ktorom sme pracovali, bol Smile. Pamätám si, že pesnička vznikla pomerne rýchlo. Bola som prekvapená. Nikdy predtým  som to nezažila. Pri Smile som sa postupne začala učiť, že „takto sa to celé deje“, takto sa robí hudba…“ opisuje Emma svoju premiéru v štúdiu s producentskou dvojicou, ktorá stojí za jej úspešnými hitmi Smile a Words.

„S Oliverom to bolo úplne iné – robí inú hudbu a veľmi som do toho chcela ísť. Na Oliverovi je super, že ma ako producent vždy trochu tlačí, aby som skladbu naspievala ešte o niečo lepšie. Keď niečo vymyslím, motivuje ma k lepšiemu výkonu, povie mi – „ešte to nie je úplne ono, poď ešte“. Občas z toho vznikajú až napäté situácie, ale dôležité je, že zo mňa nakoniec vždy nejakým spôsobom dostane niečo ešte lepšie,“ opisuje Emma druhý producentský prístup, s ktorým sa počas nahrávania stretla.

„S Adrianom sme kamaráti už dlho. Stretávali sme sa v skúšobni a naša prvá pesnička začala vznikať už pred troma rokmi. Raz mi spomenul, že robí hudbu. Niečo mi pustil a povedal, že keby som do toho chcela niečo naspievať, bude rád… a tak vznikla pesnička She, ktorá je nakoniec aj na albume. Takže s každým z mojich producentov sa spolupracuje inak, ale so všetkými super,“ dodáva.

Debut v debute

Album You Should Know v sebe skrýva ešte jeden nenápadný, no o to dôležitejší debut. Konkrétne ide o slovenský pesničkový debut s názvom Keby. Skladba je jedinou piesňou albumu, ktorá nesie slovenský text a medzi ostatnými preto výrazne zaujme na prvé vypočutie.  „Stáva sa mi, že spontánne napíšem text, uložím si ho do telefónu a zabudnem, že ho mám… Raz sme boli nahrávať v štúdiu a bol s nami aj Štěpán. Keď sme mali pauzu, začal hrať na gitare a ja som práve vtedy objavila v telefóne kopec nových textov, na ktoré som zabudla. Medzi nimi bol aj text ,,Keby“… Začala som ho spievať a tak neplánovane vznikla ďalšia pieseň na album. Niektorí ľudia si neboli úplne istí, či by na albume mala byť, keďže je to moja prvá slovenská vec a zároveň jediná na albume. Ale ja som si za ňou stála. Našla som si k nej cestu a mám k nej špeciálny vzťah,“ vysvetľuje.

Nová Emma vo vnútri i navonok

Názov albumu You Should Know je časťou textu jednej zo skladieb, konkrétne tracku s názvom Sadie.

Cover albumu zverila Emma do rúk uznávaného a vyhľadávaného fashion fotografa Marcela Gonzaleza-Ortiza. Výsledkom je sexy vizuál, ktorý autenticky zachytáva Emminu špecifickú charizmu a zároveň vystihuje podmanivú atmosféru albumu. Dlhovlasá ryšavka, ako si fanúšikovia Emmu pamätajú z čias SuperStar je nadobro preč. Z bookletu na nich hľadí atraktívna blondínka so sebavedomým pohľadom, za ktorým sa skrýva dvojročný vnútorný prerod. „Začala som robiť to, čo ma baví, na profesionálnej úrovni. Musím povedať, že už nie som taká lenivá ako som bola. Mám sama na seba väčšie nároky, pretože chcem robiť to, čo ma baví, ešte dlho a chcem, aby to bolo naozaj dobré. Úspech singlov Smile a Words bol pre mňa veľkým a veľmi príjemným prekvapením. Dodnes si to nesmierne vážim a cítim to ako veľký záväzok – motivuje ma to robiť stále viac a viac a lepšie a lepšie…“

Album You Should Know vychádza 3. novembra 2017 vo vydavateľstve Warner Music.                                                                                                                                                                    

TRACKLIST  Emma Drobná: You Should Know 

  1. On My Own
  2. Smile
  3. Sadie
  4. Try
  5. Lights Down
  6. She
  7. Words
  8. Cold
  9. What Have We Done feat. Štěpán Urban
  10. Remember
  11. Keby
  12. Smile – Remix

www.facebook.com/Emma-Drobna-official-749120885214181/

Zdroj: TS