Emmure & We Came As Romans: Reportáž!

Emmure – tvrdí chlapci z Queensu, nenávidení i zbožňovaní, chválení i zatracovaní, či dokonca obviňovaní z vykrádania Limp Bizkit. Kapela mnohých prívlastkov, pre ktorú platí s určitosťou – buď ju miluješ, alebo nenávidíš … stredná cesta neexistuje. Vody na metalovom poli čerí už od roku 2003 a za tú dobu si vydobila rešpekt tak medzi fanúšikmi ako aj medzi hudobníkmi.

Ako prví si zahrali domáci Shrill Whispers, ktorí to po pondelkovom zahrievacom kole v Headbanger_FM skúsili na veľkom pódiu a určite si tak aj splnili svoj veľký sen. Hrali hlavne veci zo svojho čerstvého deathcoreového diela Lacerations. Chalani ale pôsobili trochu zakríknuto a chýbal aj väčší kontakt s publikom. Pozitívne je, že slovenské kapely dostávajú konečne možnosť zahrať si po boku veľkých svetových kapiel a ukázať kvalitu slovenskej scény a nabrať skúsenosti a motiváciu.

Shrill Whispers

Michiganskí We Cames As Romans prišli ako civilizovaní „metaloví Rimania“ a s neuveriteľne živelnou show si podmanili fans. Táto kapela pôsobí tak trochu „hudobne schizofrenicky“, kedy svoje jemné pasáže spievané melodickým spevom „pre dievčatá“ ostro strieda s tvrdými breakdownovými „údermi“. Dvaja speváci šli na doraz, melodické spevy neboli falošné a kapela hrala vyhrato a pestro. Výrazným členom kapely bol bubeník Eric Choi, ktorý určite zaujal aj svojou vizuálne silnou hrou na bicie.

wcar

Kvarteto Emmure na čele s Frankiem Palmerim, ktorý je ten, okolo ktorého sa všetko točí, predstavilo v Bratislave poslednú nahrávku Eternal Enemies. Palmieri – človek, ktorý si neberie servítku pred ústa pri písaní textov Emmure, ani pri ich podaní a takisto ani pri rozhovoroch, kde z neho „investigatívni novinári“ chcú spraviť „monštrum na negativizmus“. Avšak on tým monštrom je, ale presne v opačnom prípade. Frontman oslovujúci novú generáciu nezostal dlžný povesti a v bratislavskom MMC diktoval všetko, čo mal na srdci.

Emmure

Emmure boli v ten večer jednoznačne milovaní a so svojou strojovou ťažkotonážnou hudbou valcovali všetko okolo seba. Palmieri už tradične v čiernej joggingovej bunde, so šiltovkou, kraťasmi a bielymi teniskami „pľul hnev“ s výdatnou pomocou ostatných spoluhráčov. Emmure hrali presne, intenzívne a hlasno. Za 50 minút sa vystriedali všetky naj veci ako napríklad: Nemesis, Drug Dealer Friend, 10 Signs You Should Leave, Solar Flare Homicide, I Thought You Met Telly And Turned Me Into Casper, When Keeping It Real Goes Wrong, MDMA,“E“… Palmieri končí koncert s totálne premočenou bundou a celá kapela ďakuje a vyzerá spokojne aj napriek slabšej účasti. V MMC mohlo byť do 200 fanúšikov, čo je na takúto veľkú kapelu naozaj málo…

Emmure & We Came As Romans | 1.7.2014 | Majestic Music club | Bratislava | Foto: Jana

Napísal: Filip Glocko
Foto: Jana