EP séria Supernova Sessions predstavuje novinku tria Szábó/Turcerová/Fiala.

Zviditeľnenie kvalitnej a netuctovej slovenskej hudby. To je hlavný zámer projektu Supernova Sessions vydavateľstva Real Music House. Konceptom menších ale o to intenzívnejších nahrávok chcú jeho zakladatelia Robert Pospiš & Martin Sillay spolu so spoločnosťou 582 rozprúdiť dianie na slovenskej scéne.

Vybraní interpreti prešli špecifickým výberom, podmienkou je, aby sa jednalo o autorsky, interpretačne aj zvukovo zaujímavé projekty. Najnovším titulom série je novinka inštrumentálneho tria Szabó/Turcerová/Fiala.

„V roku 2015 sme založili s Janom duo, ktoré nemalo názov. Spoznali sme cez Juraja Haška, kapelníka hudobnej skupiny Sto Múch, v ktorej Jano hrá na bicie nástroje. Spočiatku išlo o improvizácie gitary a bicích a neskôr, keď si Ján zaobstaral vibrafón, sme začali hrať kompozície súčasných skladateľov, niektoré z nich napísané priamo pre nás. Potom sme prirodzene pre toto obsadenie začali písať aj my sami,“ opisuje vznik materiálu nového EP gitarista Štefan Szabó. Spoločne so svojimi spoluhráčmi, saxofonistkou Michaelou Turcerovou a bubeníkom a vibrafonistom Jánom Fialom, strávili v štúdiu Real Music House dva intenzívne nahrávacie dni. Výsledkom je novinka Supernova Sessions Vol. II. Koncept “štúdiových session“ nahrávok vymyslela hudobná dvojica Robert Pospiš & Martin Sillay spoločne so známym milovníkom hudby a podporovateľom domáceho umenia Petrom “Iždom“ Iždinským. Autorom loga celej série je uznávaný divadelný scénograf Tom Ciller. Po úspešnom EP anglického pesničkára Jamesa Harriesa prišla na rad domáca scéna. „Na CD sa nachádzajú skladby od každého z nás. Našou inšpiráciou je súčasná klasická hudba, jazz ale taktiež folklór a trampoty všedného života hudobníka. Na tomto CD sa nachádzajú kompozície písané priamo pre toto obsadenie a priamo pre toto trio,“ dodáva k novinke série Supernova Sessions Štefan Szabó.

„Nahrávky série Supernova Sessions sú autentické a dravé v tom najlepšom zmysle slova. Počas dvoch intenzívnych dní v našom štúdiu sa musia hudobníci sústrediť na to najdôležitejšie. Zbytočné špekulácie teda musia ísť bokom. Myslíme si, že koncept takýchto nahrávok má mimoriadny poslucháčsky potenciál. V najbližšej budúcnosti plánujeme ďalšie nahrávky naprieč hudobnými žánrami. Trio Szabó/Turcerová/Fiala podľa nás výborne zapadlo do charakteru celej EP série,“ približuje budúcnosť nahrávok Supernova Sessions hudobník, producent a vydavateľ Robert Pospiš. Séria EP bola podporená z verejných zdrojov FPU. Vydanie EP podporil Hudobný fond a Bratislavským samosprávny kraj.

Vypočujte si EP Supernova Sessions Vol. II – Szabó/Turcerová/Fiala:
https://supernovasessions.bandcamp.com/album/supernova-sessions-vol-ii-szab-turcerov-fiala

Viac informácii o EP:
https://www.realmusichousestore.com/index.php?route=product/product&path=33&product_id=114

Zdroj: REAL MUSIC HOUSE