Epos o boji syna a otca v podaní skutočného syna a otca sa odohrá na javisku Divadelnej Nitry.

Zápasí s ním, chce robiť všetko inak, až napokon zistí, že sa mu v mnohom podobá a že ho má rád so všetkým, čo bolo, je a bude. Nenávistný i láskyplný vzťah syna a otca v nezvyčajnej inscenácii legendárneho českého súboru Cirk La Putyka a v podaní skutočnej dvojice syna a otca – Rostislava Nováka mladšieho a Rostislava Nováka staršieho čaká na divákov v hlavnom programe Divadelnej Nitry. BLACK BLACK WOODS ich zavedie do magického lesa, kde budú sledovať priam antický a vo všetkých generáciách prítomný boj o prekročenie vlastného tieňa.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra (22. – 26. septembra 2017) vstúpi do svojho 26. ročníka témou #FUNDAMENTALS. V programe sa bude obracať k základným hodnotám života človeka a spoločnosti. 

Štvorhodinový epos o nevyspytateľnosti lásky, nenávisti, boja a zmierenia, života a smrti medzi rodičom a dieťaťom je doslova meditáciou, pri ktorej sa odvíja životný príbeh narodenia, dospievania a dozrievania človeka. Syn svojho otca miluje, nenávidí, obdivuje, vzdoruje mu, napodobňuje ho a vymedzuje sa voči nemu. Životný cyklus sa odohráva na javisku, syn dozrieva, otec starne. Počas predstavenia intenzívne vnímame magické plynutie času.   

Na scéne sa umelecký šéf – aj slovenskému publiku dobre známeho súboru Cirk La Putyka – Rostislav Novák mladší stretáva so svojím skutočným otcom. Sú jedinými dvoma hercami na javisku. „Je to na jednej strane dobrá rodinná terapia, na strane druhej však ani jeden z nás nezabúda na to, že sme v divadle. Sme rodina, ale na scéne musíme fungovať ako partneri,“ potvrdzujú otec a syn Novákovci. „Takto fyzicky blízko sme boli naposledy – ja to tak odhadujem – asi tak pred 30 rokmi, keď som bol dieťaťom. Napríklad, keď ma otec niesol v náručí alebo na koníkovi, akurát že teraz sa to otáča,“ hovorí Rostislav Novák mladší.

 

 „Nerobíme predstavenie, nerobíme tanečnú performanciu, nerobíme nový cirkus, robíme len čistú performanciu. To znamená, že nikto nehrá nikoho. Nikto nie je v žiadnej role. Obaja, otec aj syn, sú na javisku sami za seba,“ opisuje režisér slovenského pôvodu Jozef Fruček a grécka choreografka Linda Kapetanea zo súboru Rootlessroot, ktorí spracovali autobiografický príbeh do inscenácie s mytologickou atmosférou.

Výsledný formát je netradičný a podľa českých médií Black Black Woods prekračuje hranice súčasného divadelného umenia. Samotné predstavenie sa delí na dve časti. V priebehu prvej, dvaapolhodinovej, je možné voľne vstupovať do sály aj z nej vychádzať, na javisku sa odohrávajú štyri samostatné scény. Posledných 90 minút je určených pre konanie a čin. Preto sa aj dvere sály zatvárajú a divák už nemá možnosť voľného pohybu ako dovtedy.

Všetko vytvorené a vybudované sa rúca, zosmiešňuje – postavené tehlové základy padajú, trón sa vykrivil a na bielo natrená plocha je popísaná. S úderom času prichádza ostrý konflikt končiaci sa vyčerpaním a zmierením. Dôkazom vzťahu otca a syna sú aj slová, ktoré píše mladý Rosťa mnoho ráz na bielu podlahu. „Urobím to lepšie“ sa premieňa na zrelšie: „Urobím to inak. Urobím to po svojom. Urobím to.“ No v závere, keď je už všetko zborené a otec so synom vyčerpaný, boj sa mení na mier, nenávisť na láskavosť a súcit. Súkromný život sa premieňa na všeobecne platnú výpoveď.

„Hlasná, dynamická, živelná a najmä živá hudba dodáva obom hercom akčnosť. Sila ich fyzického nasadenia sa stáva magnetom pre diváka, ktorý doposiaľ sledoval plynutie času a života dvoch ľudí, no vďaka výkonom Rosťu Nováka st. a ml. sa zrazu ocitá v ich obnaženom svete. Graduje akcia, konanie, aby došlo k záverečnej katarzii,“ opisuje členka Umeleckej rady Divadelnej Nitry Dáša Čiripová.

#rodina  #porozumenie  #úcta  #súcit  #tolerancia

Recenzia: Cirk La Putyka svou rodinnou ságou posouvá hranice divadelního jazyka

Hlavný program Divadelnej Nitry 2017 ponúkne počas piatich festivalových dní 10 inscenácií tvorcov z Belgicka, Českej republiky, Grécka, Poľska, Spojených štátov amerických, Slovinska a Slovenska.

Zdroj: TS