EUFORY – Power Heavy Metal z Martina

Kapela EUFORY z Martina zameraná na vlastnú tvorbu by sa rada predstavila širšiemu publiku. Kapela asi pred mesiacom vypustila do sveta svoj prvé album.

História EUFORY:

2008 – Zrod skupiny EUFORY, na ktorého počiatku stála bubeníčka Miriama Hodoňová ako zakladajúci člen kapely, sa začal písať v r. 2008. Miriama, tvrdá vyznávačka heavy metalu, glam metalu a hard rocku 80tych rokov, začala hrávať na bicie nástroje, za ktorými si drží stabilné miesto v skupine EUFORY až do súčasnosti. Post gitaristu prakticky okamžite už v počiatku vzniku kapely obsadil jej brat Štefan Hodoň ml., ktorého tento nástroj pohltil už v útlom veku a gitara sa stala jeho neodmysliteľnou súčasťou života, jeho štýlom a ďalšou časťou anatómie tela…čiže prakticky všetkým. Nakoľko obaja, Mirka aj Števo, pochádzajú z muzikantskej rodiny, niet divu, že prvými piliermi kapely sa stali práve oni. Spočiatku prevládal úmysel, aby sa EUFORY formovala ako revivalová skupina, hrajúca prevažne skladby od legendárnych DEF LEPPARD.

2009 – Príchod skúseného speváka Ľuboša Senka. Ľubo vyplnil prázdne miesto za mikrofónom a kapela sa začala uberať aj cestou, povedzme, troška tvrdšieho – vlastného – zvuku.

2010 – K jadru kapely pridal ďalší gitarista Ján Adámik. Najprv v kapele pôsobil ako hosťujúci člen, no po krátkej chvíli sa rozhodol v EUFORY zotrvať a posilniť kapelu, nakoľko si so Števom brnkli po tej istej a správnej strune. Jano do formácie zapasoval nie len svojim hudobným cítením a štýlom hrania na gitaru, ale taktiež veľkým srdcom človeka ako takého.

2011 – EUFORY zápasí s problémom obsadenia miesta basového gitaristu. Počas tohoto obdobia sa na poste basáka udialo niekoľko personálnych zmien. Tu treba spomenúť konkrétne dve dôležité mená – Lukáš “Žigy” Žingor a Jaroslav Rybárik. Oni boli takisto pri zrode kapely, jej rozmachu a naďalej zostávajú priateľmi a podľa všetkého aj fanúšikmi EUFORY. Patrí im preto veľká vďaka!

2012 – Na mieste basového gitaristu sa udiala podstatná a pevne veríme, že posledná zmena. Do EUFORY prijal ponuku veľmi šikovný a cieľavedomý Aďo Benca, ktorý zbytok kapely ohúril svojou tichou charizmou a obrovskou chuťou hrať. Jeho príchod privial novú, čerstvú energiu, ktorú kapela potrebovala ako soľ.

2013 – Skúšanie a vystupovanie  v Martine a okolitých mestečkách , proste roztáča sa normálny kolotoč.

2014 – Začiatkom roka gitarista Jano Adámik po dlhom váhaní z kapely odchádza a prakticky okamžite ho na jeho poste nahrádza výnimočný a talentovaný Peter Drábik, ktorý sa ponuky postu gitaristu s radosťou ujal a za dva týždne skúšania celého repertoáru kapely odohrá svoj prvý, vynikajúci koncert. Týmto si Peter zaisťuje stabilné miesto v kapele. V tom istom roku sa kapely ujíma obetavý manažér Jarko Pliešovský. Jeho odhodlanie a zapálenie pre kapelu je obdivuhodné, takže marci 2014 sa EUFORY okamžite zatvára do nahrávacieho štúdia a pod jeho záštitou kapela nahráva prvý oficiálny singel z názvom „From The Other World“ . Týmto sa Jarko Pliešovský  zaradí do kapely, ako plnohodnotný člen EUFORY a je odhodlaný kapelu posúvať aj naďalej nekompromisne vpred.

2015 – Pozvanie na post manažera dostáva Štefan „LSD“ Dibdiak. Najprv len oťukávaním a neskôr plnohodnotne pristupuje k formovaniu a ďalšiemu smerovaniu EUFORY .  Presadzuje postupné získavanie skúseností a pomocou súťaží pre začínajúce kapely v priebehu roka dávať o sebe vedieť . EUFORY takto žne prvé úspechy u fanúšikov, porotcov i širšieho publika. Zároveň „LSD“ podporuje dokončenie nahrávania a vydania prvého CD kapely . To sa podarí v priebehu 6/2015.

CD Eufory

FLYING ISLAND EUFORY je názov prvotiny EUFORY 

„Flying Island Eufory“ hovorí všeobecne o „lietajúcom ostrove“ čo by malo znázorňovať izolovaný, imaginárny a idealizovaný svet, v ktorom neexistujú negatíva reálneho sveta. Podrobnejšie to potom rozoberajú práve ďalšie skladby tohoto albumu, ako napr. „Cheers!“ je o alkoholizme, skladba „Book Of Life“ je o živote, na konci ktorého človek zisťuje, že mu bolo často ubližované. Pointou skladby je fakt, že každý ľudský život je vlastne jedinečným príbehom, kde azda každý človek prežíva magické, šialené alebo napínavé chvíľky a každý jeden život končí smrťou, ktorá je jeho neodmysliteľnou súčasťou. Ďalšia skladba „Be My Brother“ nastavuje zrkadlo priateľstvu, kde sa všetci navzájom tvária ako najlepší priatelia a pritom je to väčšinou len faloš a pretvárka. Skladba “Final Chime“ je predzvesťou príchodu konca sveta, o ktorom sa v poslednom čase veľa hovorí a myslíme si, že túto tému naozaj netreba podceňovať. Naša planéta je naozaj v poriadnych problémoch a civilizácia by mala urobiť pozitívne zmeny vo všetkých ohľadoch, či už vo vzťahu k prírode, medziľudských vzťahoch, ale aj politických. Našou najobľúbenejšou vecou v kapele je jednoznačne „Metal Is The Hero“, pretože vyjadruje náš vrelý vzťah k metalu.

Veríme , že si CD obľúbite a že tieto naše skvosty metalovej hudby bezpochyby hlasno rozbúšia všetky metalové srdcia pod oceľovými a mocnými krídlami novodobého náboženstva menom HEAVY METAL!

Ľuboš Senko – spev
Miriama Hodoňová – bicie nástroje
Števo Hodoň – gitara, spev
Peter Drábik – gitara, spev
Adrian Benca – basová gitara

Záverom by sme zhrnuli rok 2015:

3/ 2015
Rock Off 2  – 1. Miesto
Súťaž začínajúcich kapiel – organizátor – Popka klub v Košiciach .

6/ 2015
– Rocková maturita – postup spomedzi 32 kapiel medzi prvých 16  –  vystúpenie na  festivale  Cibulák fest 2015 v Holíči .
– Krst CD “ Flying Island Eufory “  –  Baron Pub v Námestove, kde krstným otcom bol Blaze Bayley (ex- Iron Maiden), krstilo sa šampanským J .

7/ 2015
– Barrocko Vol fest 13. – 1. Miesto   – Hlasovanie fanúšikov v súťaži začínajúcich slovenských a českých kapiel , poriadané v Třinci .
– Hitparáda MP3 Metalparáda – 1. Miesto – Metal Is The Hero

8/ 2015
– Muzikomat – 1. Miesto – československá súťaž začínajúcich kapiel organizovaná prihraničnými okresmi  vo Vsetíne a v Púchove.
– Prezentácia Eufory v relácii Miklovica v  Rebeca Rádiu  v 8/2015
– Hitparáda MP3 Metalparáda – 2. Miesto – Metal Is The Hero

9/ 2015
– Rocková maturita – postup spomedzi 16 kapiel medzi prvých 8 –  vystúpenie na  finale bude v MMC Bratislava 28.11.2015

Doteraz sa kapela zúčastnila štyroch festivalov, asi najväčší bol Terchovský Budzogáň 2015 .

Zdroj: EUFORY