Európske hlavné mesto kultúry Trenčín 2026 má nového riaditeľa, viedol aj projekt Košice 2013  

Novým riaditeľom projektu Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026 sa stal skúsený kultúrny manažér Ján Sudzina. Riadil medzinárodné hudobné vydavateľstvo, hudobný festival a viedol na Slovensku prvý projekt Európskeho hlavného mesta kultúry, Košice 2013.  

Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026 je obrovskou príležitosťou pre kultúrny, spoločenský a ekonomický rozvoj mesta a regiónu. Verím, že sa nám spolu s dynamickým tímom, podarí v spolupráci s mestom Trenčín, Trenčianskym samosprávnym krajom, Ministerstvom kultúry a ostatnými partnermi naštartovať trvalo udržateľné zmeny, ktoré pozitívne ovplyvnia život ľudí v Trenčíne a v regióne. Tak, ako sa to podarilo v Košiciach,“ hovorí Ján Sudzina.

Európske hlavné mesto kultúry Trenčín 2026 je projekt zmeny mesta a regiónu. Venuje sa skvalitňovaniu verejného priestoru a zapájaniu ľudí do života v meste, ponúka príležitosti pre rozvoj kultúry, vytvára prepojenia s Európou. Ján Sudzina prešiel výberovým konaním na riaditeľa projektu. Na pozícii vymenil Lenku Kuricovú, ktorá tím Trenčín 2026 dočasne viedla a naďalej zastáva funkciu umeleckej riaditeľky projektu.

 Kto je Ján Sudzina?

Študoval ekonómiu na Vysokej škole ekonomickej Bratislava, detašovanom pracovisku Fakulty riadenia v Košiciach. Dlhodobo sa venuje kultúrnemu manažmentu. Založil a riadil hudobné vydavateľstvo Hevhetia, ktoré sa zameriava na nekomerčnú hudbu (klasická hudba, súčasná hudba, jazz, blues, alternatívna aexperimentálna hudba..) a jej distribúciu do celého sveta. Vydával odborný časopisu Hudba a organizoval Letný hudobný festival Hevhetia, ktorý je od roku 2015 medzinárodný a usporadúva sa na Slovensku, v Čechách, Maďarsku, Poľsku a vo Francúzsku. Od mája 2011 do apríla 2014 bol výkonný riaditeľ projektu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013. Pôsobil tiež ako prezident Maratónskeho klubu Košice. V posledný rokoch manažoval developerský projekt v Prahe.

Trenčín 2026 finančne podporujú mesto Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky. Partnerom projektu je Európska únia.  

TS
Foto zdroj: archív Ján Sudzina