Európsky projekt JazzPlaysEurope 2012 na Slovensku!

Zoskupenie hudobníkov medzinárodného projektu JazzPlaysEurope sa na Slovensku predstaví v sobotu 17. novembra o 19.00 hod. v Prešove (Kino Scala) a v nedeľu 18. novembra o 19.00 hod. v rámci festivalu Jazz FOR SAle v Historickej radnici v Košiciach.

Projekt JazzPlaysEurope pomáha od roku 2007 mladým jazzovým hudobníkom prekročiť hranice svojej krajiny a „dať o sebe vedieť“ v celej Európe. Hosťujúcou krajinou sa tento rok stalo Luxembursko, kde siedmi hudobníci naskúšali počas troch dní koncertný program, ktorý predstavia v desiatich európskych mestách (Amsterdam, Luxemburg, Tourcoing, Gent, Vroclav, Kortrijk, Prešov, Košice, Dortmund, Reims). Už po tretíkrát je organizačným partnerom JPE aj slovenské Hudobné centrum.

Domácimi reprezentantmi minulých dvoch ročníkov JPE boli huslista Roman Jánoška a altsaxofonista Radovan Tariška, v roku 2012 je slovenským zástupcom kontrabasista Štefan „Pišta“ Bartuš (1978). „Skúšky a prvé koncerty dopadli veľmi dobre“, komentuje Bartuš. „Veľmi sa teším na ďalšie, pretože cítim, že budú úžasné! Je nesmierne poučné spolupracovať s rôznymi typmi ľudí; podľa ich skladieb objavujem ich povahové črty a postupom času si potvrdzujem prvotný dojem, keďže všetko o nich mi už vopred napovedala ich hudba. Chceme odovzdávať ´message´, spoločne zdieľať a posúvať interakciu na pódiu, ktorá obohatí nielen nášho ducha, ale naplní aj divákov na koncertoch v európskych mestách.“ Bartuš je lídrom vlastnej formácie JazzBrothers (v marci 2012 vydali CD/DVD Collectivity) a vyhľadávaným sidemanom s bohatými medzinárodnými skúsenosťami (spolupracoval s osobnosťami ako Harry Sokal, Jeff Gardner, Howard Curtis, Janusz Muniak, István Gyárfás, Gábor Winand, Karen Edwards, Andy Middleton a i.). Bol dlhoročným členom SĽUK-u, Traditional Jazz Band Lučenec, kvarteta Jozefa „Doda“ Šošoku, Interjazzional Bandu Pavla Bodnára, kvarteta Mila Suchomela (4. miesto na Jazz Hoeilaart International 2003 v Belgicku) a All Time Jazz Tria (víťazstvo na Swingin‘ Saxonia 2006 Glauchau v Nemecku).

JazzPlaysEurope 2012:
Jérôme Klein – bicie nástroje, Luxembursko
Roman Babik – klavír, Nemecko
Guillermo Celano – gitara, Holandsko
Štefan „Pišta“ Bartuš – kontrabas, Slovensko
Nathan Daems – saxofón, Belgicko
Jean-Baptiste Berger – saxofón, Francúzsko
Mateusz Rybicki – klarinet, Poľsko

JazzPlaysEurope Laboratory Tour – november 2012:
17.11. PKO – Kino Scala, Prešov, Slovensko
18.11. Jazz FOR SAle, Historická radnica, Košice, Slovensko
21.11. Amsterdam, Holandsko
22.11. Dortmunder Jazztage, Dortmund, Nemecko
23.11. Vooruit, Gent, Belgicko
24.11. Jazztopad Festival, Vroclav, Poľsko
04.12. Scènes d’Europe, Reims, Francúzsko

www.jazzplayseurope.eu
https://www.hc.sk/src/jazzman.php?lg=sk&oid=1353

Zdroj: Hudobné centrum