Fabrizio Paterlini prvýkrát na Slovensku – Záverečný koncert VIII. ročníka Festivalu Dolce vitaj.

Fabrizio Paterlini je jeden z najlepších talianskych skladateľov a klaviristov novej generácie. V rámci žánru modern classical ho kritika zaraďuje do skupiny najvýznamnšjších predstaviteľov, čím ho stavia vedľa velikánov ako Ludovico Einaudi, Max Richter, Michael Nyman a George Winston.

Na svojom konte má niekoľko platní, zvlášť jeho posledné 3 nahrávky – “Now”, “Autumn stories” a “The Art of the Piano” – sú skutočnými majstrovskými dielami. Paterliniho skladby zazneli vo vysielaní rozhlasových spoločností BBC (Veľká Británia) a CBC (Kanada).

Fabrizio Paterlini - 3

Spomedzi mnohých spoluprác umelca na rôznych projektoch možno vyzdvihnúť dokumentárny film “Controvento”, realizovaný nadáciou “Fondazione Berrero”, v ktorom sa objavili aj osobnosti ako Alda Merini (významná talianska poetka), Mauro Corona (taliansky spisovateľ), Rita Levi Montalcini (neurologička, nositeľka Nobelovej ceny) atď. Paterliniho hudba tu sprevádza rozprávanie protagonistov a stáva sa sugestívnym podkladom pre ich myšlienky.

V Paterliniho kompozíciách sa od počiatku prejavuje vplyv rocku a elektronickej hudby, teda štýlov, ktoré má skladateľ v obľube. Spomenuté vplyvy sú zároveň často výsledkom interakcie s hudobníkmi a skupinami reprezentujúcimi tieto žánre.

Paterlini odohral koncerty v najprestížnejších koncertných sálach na celom svete, onedlho sa k nim zaradí aj Veľké koncertné štúdio SRo. Na svojom bratislavskom koncerte sa predstaví v sprievode troch vynikajúcich slovenských hudobníkov: Pavel Bogacz jr. (husle), Martin Petrík (viola) a Karolína Hurayová (violončelo).

Podujatie sa koná pod záštitou ministra kultúry SR.

30. júna 2015 – 19:30 hod.
Veľké koncertné štúdio SRo, Mýtna 1, Bratislava
Vstup voľný až do naplnenia kapacity sály

Organizátori: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Salek Production

Zdroj: Taliansky kultúrny inštitút / Istituto Italiano di Cultura