Fates Warning (Theories Of Flight Tour 2017): Reportáž!

35 rokov na scéne. Pod silným vplyvom New wave of British heavy metal vznikajúce ranné nahrávky, ktoré pomaly album od albumu prerástli škatuľku žánru v niečo technickejšie a progresívnejšie v metalovom svete. Dvanásť albumov im vydláždilo cestu k jednej najrešpektovanejších a najzaujímavejších kapiel žánru. To boli, sú a budú Fates Warning, ktorí zavítali v rámci turné na podporu nového albumu Theories of Flight do Bratislavy.

Bratislavské MMC je ponorené v šere, ktoré „čerí“ príchod amerického progresívneho kvinteta Fates Warning. V pomalom akustickom prevedení otvárajú koncert úvodnou skladbou From the Rooftops z nového albumu Theories Of Flight. Sila kapely tkvie aj v tom, ako sa vie vysporiadať s priestorom, kde momentálne hrá. Fates Warning potvrdili hneď od začiatku svetovú triedu. Jemné a osobné pasáže dokázali aj na veľkom pódiu zosobniť fanúšikom, akoby hrali „u nich doma“. Skladba sa v polovici láme do výbušnej a energickej kompozície. Druhou skladbou Life in Still Water kapela začrela do albumu Parallels. Skladba necháva vyniknúť speváka Raya Aldera. Počas koncertu bol vynikajúci, bez zaváhaní. Svoj úsporný pohyb na pódiu vyvažoval bezchybným spevom a otvorenou komunikáciou s publikom.

V ten večer sa do MMC mohlo zísť odhadom štyristo skalných fanúšikov progresívnej hudby. O výborný gitarový zvuk sa starala dvojica gitaristov Jim Matheos a Michael Abdow. Jim Matheos je jediným, ktorý stál pri zrode Fates Warning a je aj hlavným skladateľom kapely. Výzorom nestarnúci, prejavom veľmi introvertný, ale hrou a technikou pre kapelu nenahraditeľný, emotívny gitarista.

Druhý z gitaristov sa predstavil na turné mladý Michael Abdow, ktorý mal na starosti technickejšie sóla a vokály spolu s basgitaristom Joeyom Verom. Rytmika hrala na výbornú. Basák Joey Vera, ktorý bol horúcim kandidátom na post uvoľneného basistu v Metallice po tragicky zosnulom Cliffovi Burtonovi, si asi najviac vizuálne užíval koncert zo všetkých členov kapely. Úsmevy, grimasy a ďakovné gestá posielal do davu po každej skladbe. Bubeník Bobby Jarzombek s výzorom nápadne sa podobajúcemu Jeffovi Bridgesovi z filmu Big Lebowsky, len potvrdil extratriedu medzi progresívnymi bubeníkmi. Hral čisto a svoje tempo diktoval pre kapelu, bez zbytočných exhibícií, aj keď možno povedať, že jeho samotná pestrá hra je exhibíciou v rámci kapely.

Fates Warning zahrali z posledného albumu okrem úvodnej už spomínanej From the Rooftops skladby Seven Stars a The Light and Shade of Things. Z albumu Darkness in a Different Light zazneli One Thousand Fires a Firefly, z albumu Chasing Time to boli baladická The Eleventh Hour, Point of View a Through Different Eyes. Z albumu Disconnected zaznela One. Koncepčný album A Pleasant Shade of Gray, ktorý tento rok oslávi 20 rokov od vydania reprezentovali kompozície A Pleasant Shade of Gray Part III., VII., IX., a XI. Skladba Monument zaznela z albumu Inside Out. Počas koncertu odznelo 16 skladieb a zhruba po pol druhej hodine sa lúči kapela so spokojným slovenským publikom.

V roli predkapiel sa predstavili A New Tomorrow, ktorí ponúkli energickú porciu moderného rocku. Dobre hrali, dobre zneli, dobre vyzerali a dobre sa hudobne predali.
Druhou kapelou boli brazílski Armored Dawn, produkujúci power heavy metal. Trošku bizardne pôsobili Brazílci venujúci sa vo svojej tvorbe vikingským ságam. Oni vlastne ani nevyzerali ako Brazílčania, výzorom skôr pripomínali severanov. Ešte zaujímavejšie bolo sledovať niektorých fanúšikov, ktorí dokonale ovládali texty tejto pre mňa neznámej kapely.
Bol to medzinárodný hudobný večer nielen na pódiu, ale aj pod ním. Medzi návštevníkmi koncertu bolo počuť angličtinu, nemčinu, dokonca aj chorvátčinu.

Napísal: Filip Glocko
Foto: Jana