FEBIOFEST 2015 zaujme a zabaví aj vďaka sprievodným podujatiam!

Febiofest prinesie už od piatka 20. marca do bratislavských kín 126 zahraničných aj slovenských filmov. Organizátori festivalu však okrem bohatej filmovej prehliadky pripravili pre širokú verejnosť a filmových profesionálov aj pestrý sprievodný program v Kine Lumière a v alternatívnom priestore A4.

Počas celého festivalu si (nielen) filmoví fanúšikovia budú môcť prezrieť v priestoroch Poľského inštitútu a Kina Lumière výstavu filmových plagátov Andrzeja Wajdu, ktorý je jedným z kľúčových autorov poľského filmu posledných šesťdesiatich rokov.  V rámci programu Febiofestu sa odohrá aj súboj česko-slovenskej experimentálnej tvorby, koncipovaný ako súboj analógovej technológie (česká strana) a digitálnej technológie (slovenská strana). Tiež budú v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom slávnostne uvedené do života dva projekty – kniha Naše filmové storočie od autorov Františka Gyárfáša a Juraja Malíčka a DVD Týždeň vo filme 1945 – 1990.

Ceska pivni valka_Lada PC

Nielen pre profesionálnu verejnosť a médiá je určený industry program Works in Progress, ktorý prezradí, aké slovenské filmy sa budú natáčať v nasledujúcich rokoch a ako vyzerajú filmy, ktoré čoskoro prídu do slovenských kín. V Kine Lumière sa tak 24. marca stretnú tvorcovia niekoľkých slovenských projektov, ktoré sa v blízkej budúcnosti dostanú na plátna kín. Chýbať nebude napríklad projekt Eva Nova režiséra Marka Škopa s Emíliou Vašáryovou v hlavnej úlohe alebo film Čakáreň režiséra Paľa Korca, ktorý je tesne pred dokončením.

A4 – Priestor súčasnej kultúry , ktorý je oficiálnym afterparty klubom, ponúkne priestor podujatiam prepojenými s filmami. Počas dvoch večerov Cinema Dialogue sa rozvinie debata k filmom Priamy prenos (r. Zuzana Piussi) a Povstanie, Slovensko 1939 – 1945 (r. Vladimír Štric). Mladí tvorcovia už spomínaných experimentálnych filmov podujatia Cinema Experimente: Analóg versus digitál sa tiež stretnú v priestoroch klubu A4 (22. marec). Súčasťou Febiofestu bude aj čoraz populárnejšia Cinema Cuisine (20. marec), tentokrát k filmu Česká pivní válka a projekcia bude spojená s reálnym súbojom slovenského a českého piva a ochutnávkou fajnových špecialít.

Sprievodné podujatia Medzinárodného filmového festivalu Febiofest 2015:
22. marec – Cinema Experiment: Analóg verzus digitál, 19:30, A4 – priestor súčasnej kultúry
23. marec – krst knihy Naše filmové storočie + projekcia filmu Noc na Zemi, 20:00, Kino Lumière
24. marec – Works in Progress, 10:00, Kino Lumière
25. marec – Ako písať o filme, kritický seminár, 10:00, Kino Lumière
25. marec – krst DVD Týždeň vo filme 1945 – 1990, 17:30, Kino Lumière
20. – 26.  marec – Filmy Andrzeja Wajdu na svetovom filmovom plagáte, Poľský inštitút a Kino Lumière

Medzinárodný filmový festival Febiofest 2015 odštartuje svoj 22. ročník v bratislavských kinách – Lumière, Mladosť, Artkino za zrkadlom, FK 35_mm VŠMU a A4 – priestor súčasnej kultúry – 20. marca a potrvá do 26. marca. Následne sa presunie do slovenských regiónov, kde si v Banskej Bystrici, Kežmarku, Košiciach, Leviciach, Martine, Prešove, Prievidzi, Trenčíne a v Trnave budú môcť filmoví fanúšikovia vychutnať aktuálne novinky z klubovej filmovej produkcie a horúcich kandidátov na filmové ocenenia z prestížnych festivalov. Viac informácií o festivale a jeho programe nájdete na www.febiofest.sk.

MFF FEBIOFEST www.febiofest.sk
FB fanpage FEBIOFEST SK www.facebook.com/febiofest.sk

BRATISLAVA 20.-26.3 (Kino Lumière, kino Mladosť, Artkino za zrkadlom, A4-priestor súčasnej kultúry, FK 35mm_VŠMU) | TRENČÍN 27.-30.3. | LEVICE 8.-11.4. | KOŠICE 9.-11.4. | PREŠOV 12.-14.4. | MARTIN 8.-12.4. | KEŽMAROK 11.-13.4. | TRNAVA 13.-16.4. | PRIEVIDZA 13.-16.4. | BANSKÁ BYSTRICA 13.-16.4.

Zdroj: Febiofest