FEBIOFEST v kinách po celom Slovensku.

Tento týždeň sa Febiofest naplno rozbieha v regiónoch Slovenska. Na kvalitné filmy, ale i víťazov Súťaže krátkych filmov krajín V4, sa môžu tešiť fanúšikovia v Leviciach, Martine, Košiciach, Kežmarku a v Prešove. Budúci týždeň festival vyvrcholí v kinosálach miest Trnava, Prievidza a Banská Bystrica.

Už dnes, 8. apríla, sa začína Medzinárodný filmový festival Febiofest v Leviciach a v Martine. Od 9. apríla sa na najlepšie klubové filmy môžu tešiť aj Košičania a koncom tohto týždňa festival zavíta aj do Kežmarku (od 11. apríla) a Prešova (12. apríla). Filmové kluby uvedú nielen zahraničné a slovenské filmy, ale premietnu aj víťaza a ocenené filmy Súťaže krátkych filmov krajín V4.

V martinskom kine Strojár sa festival uskutoční od stredy 8. apríla do 12. apríla. Počas dvoch premietaní denne sa diváci môžu tešiť aj na hity bratislavskej časti festivalu, filmy Druhý báječný hotel Marigold či nemecký film Fénix, ale aj slovenskú produkciu – film Milan Čorba režiséra Martina Šulíka či  film Žiť pre vášeň Pavla Barabáša.

Motýle_The Duke of Burgundy_012

Aj v programe levického kina Junior sa objaví spomínaný film Druhý báječný hotel Marigold a Žiť pre vášeň, diváci sa však môžu tešiť aj na Oscara nominovanú animovanú snímku Pieseň mora od írskeho režiséra Tomma Moorea.

Bábkové divadlo v Košiciach sa zmení na filmové centrum mesta od štvrtka 9. apríla do soboty 11. apríla. V programe dominuje slovensko-maďarský western Mirage, ktorý osobne na Febiofeste v Bratislave odpremiéroval hollywoodsky herec Isaach de Bankolé, ale aj film Mami! od vyhľadávaného kanadského režiséra Xaviera Dolana.

Kežmarok sa pripojí k festivalovému dianiu v sobotu. Počas troch dní ožijú na plátne FK Iskra príbehy tvorcov najmä zo Slovenska a Česka. V programe si svoje miesto našla Jana Ševčíková s filmami Starověrci a Svěcení jara, Martin Štrba s filmom Vlna vs. breh, ale aj poľský režisér Jan Komasa s filmom Mesto 44.

Piesen mora_Song of the Sea_03

Prešovskí filmoví nadšenci sa vo filmovom klube FK Pocity môžu tešiť od nedele 12. apríla do utorka 14. apríla na Xaviera Dolana a jeho Imaginárne lásky, britský film Motýle od Petera Stricklanda, ale aj humorný a priamočiary portrét nórskeho tridsiatnika vo filme Proti prírode.

Medzinárodný filmový festival Febiofest 2015 odštartoval v marci v Bratislave a počas svojho trvania do konca apríla premietne v desiatich slovenských mestách 126 filmov v jedenástich sekciách. Podrobný program a informácie o filmoch sú k dispozícii na www.febiofest.sk.

MFF FEBIOFEST www.febiofest.sk
FB fanpage FEBIOFEST SK www.facebook.com/febiofest.sk

BRATISLAVA 20.-26.3 (Kino Lumière, kino Mladosť, Artkino za zrkadlom, A4-priestor súčasnej kultúry, FK 35mm_VŠMU) | TRENČÍN 27.-30.3. | LEVICE 8.-11.4. | KOŠICE 9.-11.4. | PREŠOV 12.-14.4. | MARTIN 8.-12.4. | KEŽMAROK 11.-13.4. | TRNAVA 13.-16.4. | PRIEVIDZA 13.-16.4. | BANSKÁ BYSTRICA 13.-16.4.

Zdroj: FEBIOFEST