Fest Anča hľadá nové talenty, predstaví filmy a hostí z celého sveta.

Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča, ktorý sa bude konať v Žiline 24. – 28. júna už tradične premietne animované filmy, aké nikde inde na Slovensku neuvidíte. Mnohé z nich osobne predstavia špeciálni hostia z rôznych kútov sveta.

Súčasnú taliansku tvorbu uvedú Giulia Iannello a Daniele Greco, ktorí sú organizátormi festivalu Magma, mostra di cinema breve. Producent Adam Ptak z Poľska predstaví filmy legendárneho produkčného štúdia SE-MA-FOR, v ktorom vznikol aj oscarový animák Peter a vlk.

Viete si predstaviť rodovú tematiku a sexuálne výjavy v animovanom filme? Presne takéto snímky prinesie z krajiny tulipánov programová riaditeľka festivalu KLIK! Amsterdam Tünde Vollenbroek.

V sekcii nazvanej The Great War: Animated Memories premietne Fest Anča na počesť 60. výročia konca vojny výber súčasných francúzskych filmov s vojnovou tematikou. „Teší ma, že tento rok bude v Žiline mnoho úžasných zahraničných hostí, vďaka ktorým nielen diváci spoznajú svetovú animovanú tvorbu, ale môžu byť dôležití a užitoční aj pre slovenských tvorcov. Budú totiž medzi nimi zástupcovia produkčných či distribučných spoločností, úspešní režiséri alebo organizátori významných festivalov.“ prezradil programový riaditeľ Maroš Brojo.

Jedným z nich je aj Jan Naszewski z distribučnej spoločnosti New Europe Film Sales, vďaka ktorému diváci uvidia tie najžiadanejšie animáky strednej a východnej Európy. Pre profesionálov a začínajúcich filmárov bude zaujímavá jeho prednáška o predaji krátkych filmov. O festivalových stratégiách animovanej tvorby porozprávajú zástupcovia medzinárodnej spoločnosti Daazo Film and Media Ltd.

Organizátori festivalu okrem toho tento rok opäť pripravili industry program, ktorý výstižne nazvali Fest Anča NOVÉ TALENTY. Cieľom programu je predstaviť na pitching fóre aktuálne projekty slovenských a českých animátorov v prípravnej fáze, vytvoriť priestor na diskusie a zdieľanie skúseností, ale aj poskytnúť profesionálny caoching pre vybraných tvorcov. Začínajúci filmári budú svoje projekty prezentovať pred odbornou porotou, v ktorej zasadnú napríklad Zuzana Gindl-Tatárová, Michaela Pavlátová, Jan Maxa, Martin Vandas a ďalší. Súčasťou industry programu bude pre všetkých profesionálov Verejný okrúhly stôl, pri ktorom budú diskutovať zástupcovia RTVS, Českej televízie, Audiovizuálneho fondu a Státního fondu kinematografie Českej republiky. Hlavnou témou debaty bude československá spolupráca.

„Naším cieľom je snaha o nadviazanie bližšej kooperácie pri tvorbe animovaných filmov a seriálov medzi Českou republikou a Slovenskom. Zároveň chceme napomáhať začínajúcim tvorcom v ich profesionalizácii. Práve preto sa industry programu zúčastnia relevantní zástupcovia audiovizuálneho priemyslu oboch krajín. Veríme, že to prinesie pozitívne zmeny do budúcnosti.“ vysvetľuje riaditeľka festivalu Jana Slezáková.

Tvorcovia, ktorí sa chcú zúčastniť pitching fóra, musia do 15. mája na e-mail maria@festanca.eu poslať portfólio vo forme infoslides, showreelu a svoj životopis. Vybraní účastníci budú vyhlásení 1. júna 2015.  Viac informácii sa dočítate na www.festanca.sk.

Fest Anca hlada nove talenty

Zdroj: Fest Anča