Fest Anča: Naozaj príde tvorca Simpsonovcov.

Zo Žiliny sa opäť stane „mekka“ animovaného filmu. Fest Anča, tak ako každý rok, ponúkne to najlepšie zo svetovej animovanej tvorby.

Od 27. do 30. júna 2013 budú dvere do sveta animovanej fantázie otvorené v kultúrnom centre Stanica Žilina‐Záriečie, Ster Century Cinemas, v Mestskom divadle Žilina a v Považskej galérii umenia v Žiline. Fest Anča nie je iba klasickou prehliadkou filmov v kinosále, ale multimediálnym open‐air podujatím so živou hudbou, performance, workshopmi, seminármi, koncertmi či výstavou.

Už tradične bude dominantou festivalu medzinárodná súťaž animovaných filmov. Starostlivo vyberané krátke animované filmy z celého sveta súťažia o cenné trofeje Anča Award, Anča Music Video Award a Anča Student Award.

Filmy v počte 964 dorazili z rozličných kútov sveta, medzi ktorými sa objavili aj pre animáciu exotické krajiny, ako Arménsko, Bielorusko, Etiópia, Portoriko a Uruguaj. Nechýbajú ani už teraz svetoznáme animácie vďaka ich účasti na prestížnych filmových festivaloch v Clermont‐Ferrand, Sundance, Berlinale alebo ovenčené nomináciami na Oscara.

Slovenská účasť v programe je taktiež bohatá. Tento rok sa prihlásilo až 27 filmov. Okrem čerstvého Snehu Ivany Šebestovej, ktorý festival premiérovo otvorí, sa dramaturgovia súťaže potešili aj hudobnému klipu Mesiac Ondreja Rudavského či do Annecy vybraného filmu Matúša Vizára Pandy.

Čerešničkou na Aničke bude osobná účasť amerického producenta a scenáristu Mikea Reissa, známeho pre veľdielo americkej televíznej animovanej tvorby – seriálu Simpsonovci.

www.festanca.sk

Zdroj: Anča o.z.