Fest Anča: Tvorca Simpsonovcov si zamiloval Slovensko.

Tvorca Simpsonovcov si zamiloval slovenský festival animovaných filmov Fest Anča. Mike Reiss spoločne so svojou manželkou Denise bol minulý rok jedným z hlavných hostí žilinského festivalu, ktorý sa každoročne koná v júni.

Je známy svojou výnimočnou atmosférou pravého letného festivalu, pretože okrem filmov ponúka vo svojom programe aj inšpiratívne workshopy, koncerty, diskusie, jednoducho kvalitný program pre všetky vekové kategórie.

foto_Juraj Starovecky 10

Ako sme sa dozvedeli z videa, aj Mike Reiss si Fest Anču vychutnával naplno. Chodil do kina na filmy, na koncerty a zabával sa s návštevníkmi. „Zažil som tam najkrajšie chvíle môjho života.“ hovorí vo videu. „Prostredie je nádherné, ľudia sú milí, videl som najlepšie animované filmy v mojom živote a aj párty tam nikdy nekončí. Takže vás pozývam na tohtoročnú Fest Anču. Určite si to užijete.“

Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča sa bude opäť konať v Žiline od 18. do 22. júna. Môžete na ňom stretnúť zaujímavých hostí z oblasti animovanej tvorby a vidieť stovky filmov, aké už nikde inde na Slovensku neuvidíte. Jedným z nich je aj rodinný celovečerák Chlapec a svet (The Boy and the World) režiséra Alêho Abreu.  Krásny, farebný, zábavný a dobrodružný. Tieto štyri slová najlepšie charakterizujú populárny brazílsky film. Rozpráva príbeh malého Cuca, ktorého závan vetra vezme na výlet naprieč celou Brazíliou. Spoznáva nových priateľov a úplne odlišný svet, než aký doposiaľ videl vo svojej rodnej dedine.

[vimeo]https://vimeo.com/94635797[/vimeo]

Na Fest Anči bude mať premiéru aj film najviac oceňovaného a rešpektovaného režiséra hudobných videoklipov Michela Gondryho Je vysoký muž šťastný? (Is the Man Who Is Tall Happy?). Gondryho snímky majú v sebe veľkú dávku detskej hravosti a živosti. Jeho novinka je animovanou konverzáciou so známym lingvistom a politickým aktivistom Noamom Chomskym. Zaujímavé názory a postrehy striedajú spomienky na neobyčajný život človeka, ktorý sa vo svete stal pojmom. Zdalo by sa, že pôjde len o vážnu tému, no vďaka Gondryho kresleným vysvetlivkám, vtipnému francúzskemu prízvuku a originálnym otázkam to tak nie je.

Návštevníci Fest Anče si budú môcť na vlastnej koži vyskúšať, ako animovaný film vzniká, dozvedieť sa veľkú dávku informácií z jeho zákulisia alebo sa zúčastniť špeciálnej súťaže Animation Karaoke Battle, ktorej podstatou je čo najlepšie nadabovať náhodne vybraný animák. Fest Anča je jednoducho synonymom vynikajúceho festivalu.

www.festanca.sk

Fest Anca

Zdroj: Fest Anča