Festival 4 živly premietne aj nový nemecký film, nakrúcaný v Banskej Štiavnici 20. Letný filmový seminár 4 živly: HAPPY END!

20. ročník Letného filmového festivalu 4 živly sľubuje aj vďaka téme HAPPY END nezabudnuteľné uzatvorenie druhej dekády podujatia. Hrané, dokumentárne, animované aj experimentálne filmy premietne v dňoch 8. – 12. augusta 2018 na rôznorodých miestach Banskej Štiavnice a k viacerým z nich pozval zaujímavých hostí.

Nemecký režisér Phillip Eichholtz už Slovensko navštívil. V roku 2016 ho 4 živly pozvali na zimnú edíciu svojho podujatia, kde ako zástupca filmového subžánru „nemecký mumblecore“ uviedol sekciu venovanú filmom, ktoré doň spadajú. Mestečko s baníckou históriou sa mu natoľko zapáčilo, že sa tam neskôr vrátil pri nakrúcaní svojho najnovšieho filmu Úlet (Rückenwind von vorn, 2018). Snímku zaradil do programu tohtoročný Medzinárodný filmový festival v Berlíne a 4 živly ju uvedú ako špeciálnu slovenskú testovaciu projekciu. Režisér sa premietania osobne zúčastní, aby po ňom diskutoval s publikom, spoločnosť mu bude robiť producent Oliver Jerke.

Dokumentárny film Môj neznámy vojak (Můj neznámý vojín, 2018) je osobnou spoveďou režisérky, ale zároveň pútavým náhľadom na dejiny Československa. „Môj prastrýc bol jedným z vojakov sovietskych okupačných armád, ktoré vtrhli do Československa v roku 1968. Nedokázal uniesť svoju vinu a po návrate domov na Ukrajinu spáchal samovraždu. Jeho príbeh by mohol byť príbehom ktoréhokoľvek z mladých vojakov, ktorí stáli na tankoch v auguste 1968 v Československu,“ povedala o svojom celovečernom debute režisérka a ukrajinská rodáčka Anna Kryvenko. Svoj film, v ktorom kombinuje známe archívne materiály s doteraz nezverejnenými, uvedie na 4 živloch v svetovej premiére vďaka spolupráci s distribučnou spoločnosťou Filmtopia.

Česká režisérka Klára Tasovská nakrútila v tvorivom tandeme s kolegom Lukášom Kokešom dokumentárny film Nič nebude ako predtým (Nic jako dřív, 2017). Oceňovaní tvorcovia v ňom sledujú štvoricu stredoškolákov, ktorá zápasí s pomyselným vstupom do dospelosti a výzvami, ktoré prináša. Maturita, práca, ale i otcovstvo so sebou prinášajú zmeny, na ktoré dospievajúci hrdinovia a hrdinky nie sú pripravení. Klára Tasovská na 4 živloch porozpráva, ako sa tvorcom podarilo dostať do tesnej blízkosti svojich protagonistov, ale aj aké predstavy má dnešná dospievajúca generácia o happy ende. Film je súčasťou kolekcie distribučnej platformy KineDok, ktorá prináša premietania dokumentov mimo klasických kinosál – do klubov, kaviarní či galérií.

Mimoriadne obľúbenou súčasťou programu festivalu je premietanie nemého filmu so živým hudobným sprievodom na nádvorí banskoštiavnického Starého zámku. Tohtoročným lákadlom je snímka Hriechy lásky (Hříchy lásky, 1929) priekopníckeho režiséra Karla Lamača, rozprávajúca príbeh vidieckeho herca, ktorému zničí život angažmá vo veľkom meste a deštruktívna láska k mladšej herečke. Premietanie bude koncertom sprevádzať trojica českých hudobníkov. Johana Švarcová je známa najmä svojím pôsobením v kapelách Kazety a Radio Ivo. Jan Kratochvíl tvorí polovicu hudobného dua DVA, ktoré už pred pár rokmi na 4 živloch s úspechom vystúpilo. Zoskupenie dopĺňa Martin Ožvold, elektroakustický experimentátor a zvukový umelec.

Filmový program 20. ročníka Letného filmového festivalu 4 živly ponúkne takmer 30 celovečerných filmov a približne rovnaký počet krátkometrážnych titulov. Okrem nich sa môžu návštevníci a návštevníčky tešiť na prednášky, výstavy, interaktívnu svetelnú inštaláciu, niekoľko večerných koncertov a párty. Chýbať nebude program pre najmenších filmových fanúšikov a fanúšičky – Detské 4 živly pripravia okrem projekcií rodinných filmov aj dvojicu tvorivých dielní a zábavnú prechádzku Banskou Štiavnicou, spojenú s workshopom tvorby mapiek. Informácie o kúpe cinepassov (akreditácií) či lístkov na festival nájdete na webstránke podujatia – www.4zivly.sk.

Zdroj: TS