Festival 4 živly uzatvorí druhú dekádu témou HAPPY END!

20. ročník obľúbeného Letného filmového festivalu 4 živly sa v Banskej Štiavnici uskutoční v dňoch 8. – 12. augusta 2018. Kinosály, amfiteáter, Starý zámok, ale aj miestne kaviarne a kluby sa stanú útočiskom filmových nadšencov a nadšenkýň s chuťou pozrieť si výber najlepších filmov venovaných téme HAPPY END a zabaviť sa viacerými sprievodnými podujatiami.

„Výber témy nie je náhodný. 4 živly uzatvárajú druhú dekádu svojho fungovania a stále nachádzajú priestor pre vývoj a rast. V nás, organizátoroch, bude dvadsiaty ročník už svojou existenciou malou oslavou vynaloženého úsilia, teda pomyselným happy endom. Podobne ako vo filmoch, šťastným koncom vlastne nič nekončí a my veríme, že príbeh 4 festivalu po ňom bude podobne šťastne pokračovať ďalej,“ vysvetľuje voľbu tohtoročnej témy Daniela Chlapíková, výkonná riaditeľka podujatia.

Kolekcia filmov zodpovedá rokmi overenej taktike podujatia spájať v programe snímky staršieho dáta produkcie s najnovšími titulmi, hrané filmy s dokumentárnymi, animovanými i experimentálnymi. Tému HAPPY END predstavia filmy s pozitívnym záverom, ale aj také, ktoré sa venujú ukončeniu časových úsekov, dôb či životných etáp. Hollywoodske klasiky To je úžasný život (It’s a Wonderful Life, Frank Capra, 1946) alebo Byt (The Apartment, Billy Wilder, 1963) doplnia nedávne festivalové hity Western (Valeska Grisebach, 2017) či Smetiarska helikoptéra (Sophelikoptern, Jonas Selberg Augustsén, 2015). V špeciálnej testovacej projekcii predstavia slovenskému publiku 4 živly nový film režiséra Phillipa Eichholtza Úlet (Rückenwind von vorn, 2018). Nemecký tvorca ho nakrútil sčasti aj v Banskej Štiavnici po tom, čo ho mesto zaujalo pri návšteve zimnej verzie filmového festivalu.

4 živly sú hravým podujatím, o čom svedčí ich prepájanie kinematografie s ďalšími umeleckými smermi a aktívne zapájanie návštevníkov. Tento rok okrem tradičného premietania na nádvorí banskoštiavnického Starého zámku so živým hudobným sprievodom, nebude chýbať ani interaktívna projekcia filmu, ktorý k prípadnému šťastnému koncu môžu doviesť sami diváci. Okrem filmového programu pripravuje festival pre svoje publikum aj množstvo sprievodných podujatí, zahŕňajúce koncerty, párty, výstavy, inštalácie, diskusie a prednášky.

Dôležitou súčasťou podujatia sú Detské 4 živly, program pre najmladších účastníkov a účastníčky, ale aj ich rodičov. Ponúknu tematický výber rodinných filmov, jeden z nich dokonca so živým simultánnym dabingom. Tvorcovia animovaného seriálu Websterovci (2017) pripravia pre deti dvojicu tvorivých dielní – výtvarná dielňa bude otvorená verejnosti a obmedzená iba kapacitou priestoru, animačná dielňa predstaví vopred prihláseným deťom základy filmovej animácie. Deti si na nej vytvoria vlastné postavičky pavúkov websterovskej rodiny, ktoré sa stanú hrdinami krátkeho filmu, slávnostne odpremietaného po skončení dielne.

Podrobnosti o prihlasovaní na animačnú dielňu Detských 4 živlov, ale aj o možnostiach vstupného na celý program podujatia sa záujemcovia a záujemkyne dozvedia na webstránke www.4zivly.sk. V týchto dňoch majú možnosť zakúpiť si v predpredaji zvýhodnený cinepass (akreditáciu), oprávňujúci na vstup na celý program podujatia. Počet cinepassov je obmedzený a o čísle zostávajúcich kusov pravidelne informuje webstránka i sociálne siete festivalu.

Zdroj: TS