Festival Barbakan 2011: Banskobystrický festival zabával a tešil!

Filmový Barbakan sa tešil historicky najväčšej účasti divákov, ktorých nalákali najmä oceňované filmové hity Melanchólia, Drive a Cigán, ale aj distribučné predpremiéry snímok Tri a Viditeľný svet.

V Súťaži krátkych filmov o ocenenie v kategóriách hraný, dokumentárny a animovaný film súťažilo 41 diel z 18 krajín sveta. Štvorčlenná porota (Veera Lehtola, Joonas Rutanen, Marcel Pázman a Marek Dobeš) okrem štyroch štatutárnych ocenení udelila aj dve špeciálne uznania. Najlepším hraným filmom sa stala nemecká snímka Šedé líšky, spomedzi animovaných filmov vybrali porotcovia švajčiarsky Spánok, z dokumentárnych uznali za najlepší argentínsky Enterprise. Grand Prix za najlepší film súťaže získal film z produkcie pražskej FAMU – Holka 180. Špeciálne uznanie za najlepší scenár udelila porota anglickej snímke Deerfall a za najlepšiu animáciu českej snímke Graffitiger.

Okrem porotcov hostil filmový Barbakan aj niekoľko domácich tvorcov, ktorí prišli uviesť svoje filmy, zaradené do sekcie Domáca úroda. Martin Šulík, Peter Krištúfek, Ivana Laučíková a František Krähenbiel ochotne zodpovedali otázky banskobystrického publika, Peter Bebjak sa dokonca neváhal zúčastniť badmintonového turnaja v drese festivalového tímu.

Barbakan priniesol Banskej Bystrici aj tento rok multikultúrny mix umenia európskej úrovne. O skvelú koncertnú atmosféru sa postarali Clara Luzia, Janski Beeeats a daľší. Už teraz sa tešíme na budúci ročník!

Barbakan vám priniesol OZ Vresk Factory v spolupráci s mestom Banská Bystrica, Parkom Kultúry a Oddychu, Akadémiou Umení, Pamätníkom SNP , Klubom 77, Cult Clubom a Záhradou – Centrom nezávislej kultúry .

Barbakan 2011

Zdroj: Miro Lánik – organizátor festivalu
Publikoval: Redakcia GREGI.NET