Festival Červeník roztancovali IMT Smile, Peter Nagy aj HEX!

Plný amfiteáter, skvelá atmosféra a nadšení fanúšikovia! Jedinečný festival Červeník je už 53 rokov zárukou dobrej nálady a ani tentoraz nesklamal! Organizátori v rámci stého výročia vzniku Československa zamerali program na slovenských a českých interpretov. Návštevníkov dostali do varu kapely IMT Smile, Peter Nagy so skupinou Indigo, HEX, speváčka Zuzana Smatanová, Tublatanka, Polemic, Žoči Voči, Slobodná Európa či česká skupina Jelen.

V Amfiteátri Červeník sa aj tento rok zabávali všetky vekové kategórie. Prvý deň festivalu odštartovali kapely Vivetray a Symfóbia. Česlú scénu zastupovala formácia Jelen, ktorá je už na Slovensku známa zo spoločného turné so skupinou Desmod aj z viacerých sólových vystúpení. V Červeníku zahrali piesne „Nebe nad Prahou“, „Vlčí srdce“, „Je lepší se opít“,  „Co bylo dál“, „Mars a Venuše“ či „Korunou si hodím“. Potom už pódium patrilo 6-násobnej zlatej slávici Zuzane Smatanovej, ktorá  nedávno vydala nový radový album. CD s názvom „Echo“ si darovala k 15-temu výročiu na hudobnej scéne. Zahrala z neho skladby „V dobrom aj v zlom“, „Miesta“, „Jediný, jediná“, „Horou“ a ako poslednú pieseň „Zamútená voda“. Nechýbali ani obľúbené „Daj ruku do mojej ruky“, „Nech sa deje, čo sa má“ alebo „Dnes sa mi nechce nič“.

„Som tu po dvoch rokoch a hralo sa mi fantasticky, ľudia výborní, spievali so mnou , tešili sa, tancovali. To je to najviac, čo môže interpret zažiť na svojom koncerte. Výborná atmosféra, ako vždy na Červeníku. Je pre mňa nepredstaviteľné, že by som cez leto nehrala. Letné festivaly sú súčasťou mojej celoročnej práce,“ tešila sa Zuzka Smatanová 

Headlinerom prvého dňa festivalu bola kapela IMT Smile, ktorá na pódiu rozbalila všetky najväčšie hity.

„Musím povedať, že je tu super atmosféra. Už sme tu hrali niekoľkokrát, počasie vyšlo, nebolo tak horúco, hádam aj ľudí potešil taký letný dáždik, trochu nás osviežil. Dnes sme nemali naplánované piesne, ktoré zahráme, žiaden „setlist“. Bol to taký mix toho, čo hráme na koncertoch, čo sme hrali aj na Amfiteáter tour, a toho, čo hrávame aj na súkromnejších akciách. Som rád, že ľudia majú radi naše pesničky a vôbec slovenské pesničky, že si ich spievajú a že im to robí radosť,“ neskrýval radosť Ivan Tásler.

Skvelú náladu prvého dňa festivalu nepokazil ani dážď. Slovenská stálica  Tublatanka na čele s Martinom Ďurindom predviedla rockový nášup plný energie a hity „Šlabikár“, „Vo veľkej škole dní“, „Môj starý dobrý kabát“, „Dnes“ či „Pravda víťazí“. Bratislavská skupina HEX sa predstavila v špeciálnej zostave. Namiesto speváka Petra „Ďuďa“ Dudáka si s kapelou zaspieval Peter Novák alias Šarkan. Počas dažďa a vo fantastickej atmosfére odohrali hitovky „Vetroň“ „V piatok podvečer“, „Keď sme sami“ a „Nikdy nebolo lepšie“.

Druhý deň Červeníckych slávností sa ako prvé predstavili skupiny The Chronic Sleepers, Malý Princ a King Shaolin. Hranie pod holým nebom si užila rocková kapela Zoči Voči, ktorá nedávno oslávila 13 rokov fungovania s albumom s názvom „13“. Nitrančania odpálili zmes osvedčených hitov “Čerešne”, “Stratený” či “Láska – Nenávisť”.

„Trošku sme sa báli nepríjemného počasia, ale bolo krásne. Takže sme boli celí upotení, ale hralo sa nám výborne, bolo plno, ľudia prišli aj na skoršiu hodinu, zabavili sa, super. Snažíme vyhovieť ľuďom, ktorí prídu na koncert. Takže hráme to, čo chcú diváci a aj naše najmilovanejšie skladby. Pre mňa je to pieseň „Klamem“ alebo „Nad Prahou“,“ vysvetlil spevák Zoči Voči Michal Žitňanský.

Po Zoči Voči patrilo pódium bratislavskej Slobodnej Európe. Whisky a spol rozohnili fanúšikov skladbami „Pes“, „Pakáreň“, „Všetko je podvod“ či „Analýza“. Slovenská legenda Peter Nagy a jeho kapela Indigo rozospievali amfiteáter Červeník megahitmi „Profesor Indigo“, „So mnou nikdy nezostarneš“ či „Aj tak sme stále frajeri“.

„Som tu po tretíkrát a je to z roka na rok lepšie. Je pekné vidieť, že festival má tradíciu, chodí viac ľudí a vedia prečo. Pozitívna energia, muzika, je to úžasné. Za posledné roky sa publikum vďaka festivalom, ktoré sa stali multižánrové, vychovalo k tolerancii. Radi si pozrú aj metalovú aj popovú kapelu, a sú k sebe tolerantní. Ak niekto má rád metal, tak počká s pivom v ruke na svoje hviezdy a ostatní prídu pod pódium. No a potom sa vystriedajú. Takže festivaly sú o tolerancii,  hudbe,  o pozitívnej energii, o prázdninách a o slnečných dňoch,“ tešil sa z atmosféry Peter Nagy.

Peter Nagy si vypočul aj kapelu Polemic, ktorá hrala po ňom. Na skladby „Škandál„, „Ona je taká“, „Ja som to vedel“ či Komplikovaná“ tancoval doslova celý amfiteáter v Červeníku.

„Červeník tento rok fungoval veľmi dobre. Má také fluidum. Ľudia sa od prvej pesničky veľmi tešili, to je totálny adrenalín, to sa nedá ničím nahradiť. Som spotený na kašu, teším sa, že sa ľudia tešia a my sa opäť tešíme nabudúce na Červeník,“ nadšene zakončil Braňo Bajza z kapely Polemic.

Zdroj: TS
Foto: Pavol Karell