Festival Fest Anča ponúkne výnimočné premiéry oscarových filmov!

Už o necelý mesiac v Žiline odštartuje piaty ročník tohto medzinárodného festivalu animovaných filmov. Predstaví svetoznáme filmárske mená, ktorých diela boli nominované na Oscara. Viaceré boli uvedené na festivaloch v Cannes, Sundance či Annecy a získali prestížne ocenenia. Ich slovenskú premiéru si budete môcť vychutnať od 28. júna do 1. júla na Stanici Žilina-Záriečie, Mestskom divadle Žilina a Ster Century Cinemas.

O hlavnú cenu festivalu bude súperiť až 38 krátkych filmov. Do finálového kola sa prebojovali z celkového počtu 496 prihlásených. Novinkou tohto ročníka je cena Anča Student Award, ktorú získa jeden z prihlásených študentských filmov. 33 animovaných videoklipov bude súťažiť v samostatnej kategórii.

Medzinárodnú porotu čaká ťažké rozhodovanie, keďže do finále sa dostali napríklad na Oscara nominované filmy Argentínčana Juana Pabla Zaramellu Luminaris a Dimanche Kanaďana Patricka Doyona, Maska bratov Quayovcov, s ktorou vlani bodovali v Annecy, či Tram Michaely Pavlátovej, ktorý bol tohto roku uvedený v Cannes. Aj Slovensko bude mať v súťaži silné zastúpenie: Posledný autobus žne jednu cenu za druhou, no nedávna grand prix na Trickfilme v Stuttgarte ho okrem iného automaticky radí na oscarový shortlist budúceho roka a európsku cenu Cartoon d´Or.

„Z celovečerných filmov stoja určite za pozornosť britský Dead But Not Buried, či Star Wars Uncut, ktorého autormi sú fanúšikovia filmovej série z celého sveta, rumunský animovaný dokument Crulic, aj poľský Jez Jerzy podľa kultového undergroundového komiksu, ktorý má všetky predpoklady publikum pobaviť – to sú iba niektoré zo zaujímavých titulov, ktoré máte jedinečnú možnosť vidieť len na Anči, keďže sa nedostanú do distribúcie,“ informoval PR manažér festivalu Marian Tar.

Okrem množstva zaujímavých filmov, workshopov a sprievodného programu organizátori pripravili aj večerné hudobné vystúpenia. Vo štvrtok budú hrať DJ-i, v piatok vás koncertom zabaví temperamentný Billy Barman. Po ňom vystúpi zoskupenie Malalata s príjemným elektronickým swingom. Sobotný program sa ponesie v duchu koncertu ikony českého hip hopu WWW. Hudobnú stránku víkendu a celého festivalu zakončí projekt Stratasoul.
Permanentky si v predpredaji môžete zakúpiť v sieti Tixy.

Zdroj: Fest Anca International Animation Festival 
Publikoval: Redakcia GREGI.NET