Festival Hory a mesto: Potvrdila sa vysoká kvalita slovenských filmov, porota im udelila ceny v piatich kategóriách.

Odborná porota potvrdila vysokú kvalitu slovenských filmov, keď ocenila päť z trinástich súťažných domácich snímok. Ceny si dnes večer prevezmú režiséri: Erik Baláž, Pavol Barabáš, Rastislav Hatiar, Matúš Lašan, Branislav Molnár.

Grand Prix získal nepálsky film Posledný zberač medu o zberačovi halucinogénneho medu divokých včiel z prostredia hôr v nepálskej džungli, ktorý ocenili aj na obdobnom festivale vo Vancouveri. Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto ponúkol dovedna takmer 50 filmov, prezentácie hostí, cestoklubové premietania Kino svet a bohatý sprievodný program. V poradí 19. ročník sa začal v stredu v nových priestoroch, v Bory Mall s kinami CINEMAX, a dnes večer ho uzavrú dva bloky víťazných filmov v deviatich kategóriách.

Sme potešení, že diváci náš našli na novom mieste, potvrdilo sa, že festival si za 19 rokov vybudoval stabilnú divácku komunitu. Verili sme tomu, ale zároveň sme mali aj trému, predsa len zmena miesta po toľkých rokoch – chcelo to veľkú dávku odvahy. Sme vďační za nové priestory, ktoré nás prijali a zároveň otvorili nové možnosti pre rast festivalu v mnohých oblastiach,“ povedala dramaturgička festivalu Natália Bokníková.  Festival sa presťahoval na novú adresu po štrnástich rokoch.   

Najvyššie ocenenie – Grand Prix získal dokument režiséra Bena Knighta o posledných členoch prežívajúcej kultúry, ktorí zberajú divoký halucinogénny med z džungľových útesov hlboko v odľahlých údoliach východného Nepálu, Posledný zberač medu. „Film, kde nie je vidno veľké kopce, ale len veľkých ľudí. Je naplnený celou škálou emócií. Vizuálne úchvatný osud muža, plný odvahy a bázne, ktorý treba vidieť. Muž, ktorý si nevybral horu, ale hora si vybrala jeho,“ napísali vo svojom verdikte členovia poroty.

Filmová porota pracovala v zložení:  český režisér a kameraman Petr Kašpar, poľský himalájista a vydavateľ Alek Lwow, a Slováci dokumentaristka Diana Fabiánová, spisovateľka Mária Modrovich, televízny režisér a horolezec Miloslav Končok, kameraman Ľudovít Hičár. 

Cenu pre začínajúceho filmára získal Matúš Lašan za film 30 dní hrdinom. Začínajúci dokumentarista nakrútil film o prechode Cesty hrdinov SNP, čo je najdlhšia turistická trasa na Slovensku, siaha od Duklianskeho priesmyku po Devín, má viac ako 760 km a prevýšenie 30 000 m. Film zaznamenáva 30 dní každodenného dobrodružstva, zážitkov, ale aj bolesti a driny.

„Intímny portrét rieky, ktorá nám tečie pod oknami a ktorú takmer vôbec nepoznáme. Rieka, ku ktorej by sme sa mali správať úplne inak. Film vám ukáže, že si to Dunaj zaslúži,“ takto ohodnotila porota najnovší film Branislava Molnára Žijem Dunajom, ktorému udelila V4 PRIX. Dokumentárny film stvárňuje rieku Dunaj, ktorá desaťročia formovala nielen krajinu, ale aj život okolo rieky a poukazuje na vplyv, ktorý táto rieka dokáže mať.

Cenu Literárneho fondu si prevezme Pavol Barabáš za celovečerný dokument Vábenie výšok za inovatívny prístup k tematike. Snímka zaznamenáva vývoj slovenského himalájskeho horolezectva pohľadom jednej horolezeckej generácie.

Špeciálna cena poroty patrí päťminútovému kanadskému filmu Fantázia. Režisér Dave Mossop spracoval pohľad na mestského lyžiara Toma Wallischa, ktorého záľubou je preskakovať na lyžiach autá, autobusy a iné dopravné prostriedky. Porota ocenila zachytenie detskej radosti v harmónii s excelentnými lyžiarskymi výkonmi.

Čestné uznanie v kategórii SNEH získal britský film Zamrznutá cesta, ktorý predstavuje dobrodružstvo inšpirované Jackom Londonom, o bicyklovom niekoľkotisíc kilometrov dlhom sólo prechode po jednej z najväčších zamrznutých divočín sveta, v polárnych oblastiach Kanady. Prechod bol súčasťou trojročnej cesty okolo sveta na bicykli.

„Za priblíženie krásy a divokosti. Unikátny pohľad do prostredia, ktoré vytvorila rieka Belá. Úchvatný pohľad na život rieky v štyroch ročných obdobiach. Rieka, ktorá vám posiela odkaz z Tichej a Kôprovej doliny do civilizovaného sveta,“ píše porota ako odôvodnenie pri Čestnom uznaní v kategórii VODA, ktoré získal najnovší film známeho ochranára a filmára Erika Baláža Živá rieka.

V kanadskom filme Erica Croslanda Všetkými milovaný Apa Šerpa ocenila porota pútavosť príbehu a odvrátenú stranu života vo výškach. Udelila mu Čestné uznanie v kategórii ZEM. Apa Šerpa vyliezol na Mount Everest dvadsaťjedenkrát, viackrát než hociktorý človek na planéte. Nikdy by to však nikomu neželal. Je to príbeh takmer všetkých obyčajných ľudí v Nepále.

Ďalším slovenským oceneným filmom je snímka Rastislava Hatiara Teória šťastia podľa Rybanského, ktorej porota udelila Čestné uznanie v kategórii SKALA. Poetický filmový príbeh o kontraste a vzájomnom pochopení generácií, o poézii života aj lezenia, o tom, ako vznikol prvovýstup na „Dračí kút“. Bývalý lezec, starý horal Ľubo Rybanský sa ešte aspoň raz v živote chce ísť pozrieť na mohutnú stenu bývalého lomu na Vtáčnik, kde v 70. rokoch písal históriu horolezeckých prvovýstupov.

Festival ponúkol návštevníkom takmer 50 filmov, 13 z nich je slovenských. V nezmenenej dramaturgii zostáva filmové prehliadka i naďalej dominantná. Do Bratislavy zavítali aj vzácni hostia: švajčiarska lezkyňa NINA CAPREZ, ktorá tvrdí, že sa narodila preto, aby liezla; americký dobrodruh, cestovateľ, fotograf a spisovateľ AARON HUEY; a talianska legenda dolomitského lezenia, stále aktívny horský vodca MAURIZIO GIORDANI. Medzi novinky sprievodného programu, ktorý bol aj tohto roku bezplatný, patrili: workshop v boulderingu, horský fotokútik, v ktorom si môžu záujemcovia urobiť štylizované fotografie v horolezeckom výstroji ako „pozdravy z festivalu“. Tradične nechýbali Lezecké preteky V4 Boulder Cup 2018 – Majstrovstvá Slovenska v boulderingu, Festivalový náučný chodník, dopoludňajšie premietania pre školy, fotografické výstavy, Festivalový miniveľtrh, lezecké atrakcie.

ŠPECIÁLNA CENA POROTY

Fantázia (Imagination, Kanada, 5 min, 2017, r. Dave Mossop)
Pridajte sa k nám na potulkách ulicami Nelsonu v Britskej Kolumbii očami mladého chlapca, ktorý privedie profesionálneho lyžiara Toma Wallisha k životu. Spolu zmenia inak jednotvárnu zimnú jazdu na lyžiarske dobrodružstvo, aké tu ešte nebolo.
Pocta fantázii a filmárskej ekvilibristike. Zachytenie detskej radosti v harmónii s excelentnými lyžiarskymi výkonmi.

Čestné uznanie v kategórii SNEH

Zamrznutá cesta (The Frozen Road, UK, 24 min, 2017, r. Ben Page)
Dobrodružstvo inšpirované Jackom Londonom, o bicyklovom niekoľkotisíc kilometrov dlhom sólo prechode po jednej z najväčších zamrznutých divočín sveta, v polárnych oblastiach Kanady. Prechod bol súčasťou trojročnej cesty okolo sveta na bicykli.

Príbeh mladého muža, ktorý nezmrzol a vydržal strastiplnú cestu až do vytúženého cieľa. Veľký rešpekt pred tým, ako to zvládol prežiť a natočiť.

Čestné uznanie v kategórii VODA

Živá rieka (Slovensko, 52 min, 2017, r. Erik Baláž)
Rieka Belá je chladná, dravá a nebezpečná, no je aj bohatá, štedrá a slobodná. Dodnes zostáva  nespútaná. Vytrvala, aby nám pripomenula, ako vyzerajú živé rieky. Aby nás inšpirovala k navráteniu voľnosti ďalším riekam, ktoré už svoju slobodu stratili.

Za priblíženie krásy a divokosti. Unikátny pohľad do prostredia, ktoré vytvorila rieka Belá. Úchvatný pohľad na život rieky v štyroch ročných obdobiach. Rieka, ktorá vám posiela odkaz z Tichej a Kôprovej doliny do civilizovaného sveta.

Čestné uznanie v kategórii ZEM

Všetkými milovaný Apa Šerpa (Loved By All: The Story of Apa Sherpa, Kanada, 14 min, 2017, r. Eric Crosland)
Apa Sherpa vyliezol na Mount Everest dvadsaťjedenkrát, viackrát než hociktorý človek na planéte. Nikdy by to však nikomu neželal. Toto je príbeh takmer všetkých obyčajných ľudí v Nepále.
Pútavý príbeh muža, ktorý sa snaží priniesť zmenu do života šerpov súčasných aj budúcich. Odvrátená strana života vo výškach.

Čestné uznanie v kategórii SKALA

Teória šťastia podľa Rybanského (Slovensko, 35 min, 2017, r. Rastislav Hatiar)
Poetický filmový príbeh o kontraste a vzájomnom pochopení generácií, o poézii života aj lezenia, o tom, ako vznikol prvovýstup na „Dračí kút“.
Šťastie, ktorému sa nedá ubrániť. Čistota spracovania a prenesenie životného nadhľadu osobnosti pána Rybanského na diváka aj ďalšie generácie. Film, ktorý vám tohoto neúnavného lezca zvečnil.

 CENA PRE ZAČÍNAJÚCEHO FILMÁRA

30 dní hrdinom (Slovensko, 48 min, 2017, r. Matúš Lašan)
Dokumentárny film o prechode Cesty hrdinov SNP – najdlhšej turistickej trasy na Slovensku. 30 dní každodenného dobrodružstva, zážitkov, ale aj bolesti a driny.
Nemusíte do Himalájí, stačí sa doma zbaliť a vyraziť. Vkladáme nádeje do tvojich ďalších filmov.

V4 PRIX

Žijem Dunajom (Slovensko, 52 min, 2017, r. Branislav Molnár)
Dokumentárny film stvárňuje rieku Dunaj, ktorá desaťročia formovala nielen krajinu, ale aj život okolo rieky a poukazuje na vplyv, ktorý táto rieka dokáže mať.
Intímny portrét rieky, ktorá nám tečie pod oknami a ktorú takmer vôbec nepoznáme. Rieka, ku ktorej by sme sa mali správať úplne inak. Film vám ukáže, že si to Dunaj zaslúži.

CENA LITERÁRNEHO FONDU

Vábenie výšok (Slovensko, 110 min, 2017, r. Pavol Barabáš)
Vývoj slovenského himalájskeho horolezectva pohľadom jednej horolezeckej generácie.
Za inovatívny prístup k tematike.

GRAND PRIX

Posledný zberač medu (The Last Honey Hunter, Nepál, 36 min, 2016, r. Ben Knight)
Dokument o posledných členoch prežívajúcej kultúry, ktorí zberajú divoký halucinogénny med z džungľových útesov hlboko v odľahlých údoliach východného Nepálu.
Film, kde nie je vidno veľké kopce, ale len veľkých ľudí. Je naplnený celou škálou emócií. Vizuálne úchvatný osud muža, plný odvahy a bázne, ktorý treba vidieť. Muž, ktorý si nevybral horu, ale hora si vybrala jeho.

Zdroj: TS