Festival Hory a mesto uvedie film, ktorý získal Grand Prix na Vancouverskom festivale, a ďalšie ocenené snímky   .

Slovenskí diváci budú mať možnosť vidieť film, ktorý na prestížnom Vancouverskom festivale získal Grand Prix – „K2 – Dotknúť sa neba“. Snímka poľskej režisérky Elizy Kubarskej zachytáva spomienku na jeden tragický deň v stenách zradnej osemtisícovky  z roku 1986.

Z kanadského Vancouver International Mountain Film Festival (VIMFF) prídu na festival HORY A MESTO aj ďalšie tri ocenené filmy a viac ako tridsať snímok, ktoré patrili medzi to najlepšie. Ponuku tradične doplnia obľúbené slovenské a české dokumenty. Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa bude konať od 6. do 10. apríla 2016 v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

„Kanadský festival sa skončil len tento víkend (22. 2. 2016) a dnes už máme potvrdených viac ako 30 filmov, ktoré prinesieme na Hory a mesto, z toho štyri ocenené, dokonca snímku s hlavnou cenou. Absolútna väčšina bude mať slovenskú premiéru a tradične sa práve týmto filmom darí najviac zaujať aj publikum v Bratislave,“ povedal Alan Formánek, ktorý vedie oba festivaly – VIMFF vo Vancouvri a Hory a mesto v Bratislave.

Všetky štyri ocenené filmy – K2 – Dotknúť sa neba, Operation Moffat, Citadel, Metronomic – sú európskymi snímkami o lezení a budú na Slovensku uvedené po prvý raz. Celá kolekcia filmov, ktoré boli v programe Vancouverského festivalu, predstavujú pestrú mozaiku, ktorá zavedie divákov na najrôznejšie miesta sveta. Okrem filmov z Kanady a USA majú v programe zastúpenie aj španielske, talianske, švajčiarske, nórske, švédske a poľské filmy, ako aj filmy z Južnej Afriky či Nového Zélandu.

Najvyššiu cenu Grand Prinx získal na VIMFF 2016 film Elizy Kubarskej K2 – Dotknúť sa neba. Poľskú režisérku zaujal príbeh rakúskeho himalájistu, filmára, fotografa a publicistu Kurta Diembergera a pamätný tragický deň na jednej z najnáročnejších osemtisícoviek. V roku 1986 vystúpil so svojou dlhoročnou životnou družkou Julie Tullis na K2 a pri zostupe sa stala tragédia, búrka ich na päť dní uväznila vo výške 8000 metrov a Julie Tullis od vyčerpania zomrela. Po tom, ako sa vyčasilo, sa dolu zísť podarilo len dvom horolezcom. Vyše hodinová snímka zaznamenáva práve túto osudnú udalosť prostredníctvom návratu štyroch detí obetí do základného tábora tejto osemtisícovky. Porota v Kanade ohodnotila film ako „emočne silný a dôležitý príbeh, ktorý ponúka viacero odpovedí z rôznych uhlov na životne dôležité otázky, týkajúce sa lezenia, života a smrti.“ Festival uvedie snímku za osobnej účasti oboch hostí – Kurta Diembergera a Elizy Kubarskej v rámci sekcie Vysoké hory. Kurt Diemberger je jedným z hlavných zahraničných hostí festivalu, priekopník lezenia bez kyslíkového prístroja v Himalájach, ktorý má za sebou sedem výstupov na šesť osemtisícoviek a je tiež držiteľom ceny Emmy. Elizu Kubarsku poznajú návštevníci Hory a mesto z roku 2011, kedy získala za svoj film Čo sa stalo na ostrove Pam Grand Prix.

Film Operation Moffat získal vo Vancouvri cenu v kategórii Horská kultúra, na Hory a mesto bude uvedený v rámci sekcie Skala. Dokument vychádza, berie inšpiráciu a vtip z pestrého lezekého života prvej britskej horskej vodkyne Gwen Moffat. Režiséri Claire Carter a Len Randall prechádzali jej trasy, preplávali či naboso liezli cez jej obľúbené miesta, akoby ju nasledovali v jej dobrodružnej a nebezpečnej ceste. To všetko s novými aj archívnymi zábermi krajiny a akčnými sekvenciami. Je to film, ktorý je založený na skutočnej láske k divokým miestam. Porota vyzdvihla „odvážne rozhovory, vzácne archívne zábery a pútavé rozprávanie o plnohodnotnom a radostne prežitom živote v horách“.

Cenu za Najlepší lezecký film získal na tohtoročnom VIMFF taktiež britský film Citadel. Režisérom je známy dobrodruh, preslávený tvorca Alastair Lee, držiteľ viac ako 80 medzinárodných ocenení. Tentokrát sa pustil do projektu s cieľom posunúť hranice horského filmu a zachytiť ťažké vysokohorské lezenie ako nikdy predtým. Využíva najnovšie technológie v kombinácii s inovatívnou víziou a výsledky prinášajú ďalší rozmer v tomto žánri. Film Citadel je napríklad ako prvý horský film nakrútený v zatiaľ najvyššej kvalite 4K, a bratislavský festival ho uvedie v sekcii Vysoké hory.

Citadel je 3000 metrov vysoký ohromujúci vrchol nedotknutej časti Aljašky, prezývaný tiež Horský Boh, krásne a životunebezpečné miesto s nehostinným počasím a častými lavínami. Film zachytáva prvovýstup na túto horu. Matt Helliker a Jon Bracey sú jednou z najúspešnejších britských dvojíc alpského lezenia a práve oni absolvovali tento extrémny výstup.

Cenu poroty získal francúzsky pätnásťminútový film Metronomic.  „Spojenie úžasne kreatívnych, nadmieru zohratých a v rôznych smeroch talentovaných ľudí urobilo z tohto filmu mimoriadne zábavný a nevšedný horský lezecký film,“ zhodli sa členovia poroty. Vo filme uvidia diváci lietajúcich a skákajúcich športovcov a akrobatov, ktorých poznajú z filmu Verím, že dokážem lietať.

Piatim  festivalovým dňom bude dominovať filmová prehliadka, pričom každá tematická sekcia – Zem, Skala, Voda, Vzduch, Sneh a Horské bicykle – bude mať aj svojho hosťa. Svoju účasť na festivale potvrdili: rakúsky himalájista, filmár a publicista, držiteľ filmovej ceny EMMY KURT DIEMBERGER, mladá španielska lezkyňa DAILA OJEDA, americký ranger GREGG LOSINSKI, taliansky paraglajdista ALBERTO RIZZI, český alpský lezec PAVEL VRTÍK  a mnohí slovenskí hostia. V programe nebudú chýbať multimediálne prezentácie, cestokluby KINO SVET a celý rad sprievodných aktivít.

inzercia-ham-kaktus-bike.ai

Zdroj: Hory a mesto