Festival Mighty Sounds dostal ďalšiu pokutu za hluk. Jedenásty ročník to neohrozí!

Festivalu Mighty Sounds bylo z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doručeno rozhodnutí o uložení pokuty za hluk za rok 2014. Pokuta je opět výjimečně vysoká, tentokrát 500 000,- Kč. Pořadatelé se proti tomuto rozhodnutí odvolají. Jedenáctý ročník festivalu, který proběhne 3.-5. července v Táboře na letišti Čápův dvůr, však není nijak ohrožen a přípravy na nejlepší žánrovou akci v České republice jsou v plném proudu.

Pozměňovací návrh k novele zákona o ochraně veřejného zdraví, podle kterého je měření hluku u jednorázových akcí pod širým nebem vyňato z působnosti hygienických stanic a který plně svěřuje regulaci takových akcí obcím, prošel téměř jednohlasně Výborem pro zdravotnictví a nyní čeká na schválení Poslaneckou sněmovnou. Rozhodnutí, které bylo minulý týden doručeno pořadatelům festivalu Mighty Sounds, veřejnou a odbornou debatu týkající se této novely bohužel nijak nezohledňuje. Krajská hygienická stanice tak pokračuje v udělování pokut, které jsou zcela neúměrné.

Jsme ve shodě s odborníky, když tvrdíme, že hluk, který způsobuje živá hudba jeden víkend v roce, nijak zdraví neohrožuje. Dané limity hluku jsou navíc pro hudební akce pod širým nebem zcela nesmyslné a nesplnitelné. Přesto situaci obyvatel v nejbližším okolí areálu festivalu nepodceňujeme, každoročně s nimi komunikujeme, prosíme je o shovívavost a nabízíme kompenzaci v podobě volných vstupů na festival. Máme také podporu města Tábor,“ uvádí jeden z pořadatelů festivalu, František Švadlena. Podporu festivalu i změně legislativy vyjádřilo v petici i 17500 lidí z celé republiky. Petici organizátoři předali hlavnímu hygienikovi ČR MUDr. Vladimíru Valentovi PhD. v lednu tohoto roku. Ten jim rovněž vyjádřil podporu.

Současná podoba zákona dává  hygienickým stanicím možnost nepřiměřeně zasahovat do rozhodování obcí o tom, jaké kulturní akce na svém území chtějí mít. Pokud by pořadatelé museli zaplatit jednorázově všechny dosavadní pokuty, které jim byly uděleny (celkem se jedná o částku výrazně přesahující milion korun), festival by se dostal do existenčních problémů.

V současnosti vše běží, jak má, proti nově udělené pokutě se odvoláme, budeme, i s ohledem na chystanou novelu zákona, bojovat. Přesto je pro nás budoucnost v Táboře nejistá. Sbírku na pokuty od příznivců ale neplánujeme. Nejlepší způsob, jak festival můžete podpořit, je, že si na něj koupíte vstupenku,“ dodává k aktuální situaci František Švadlena.

Jedenáctý ročník festivalu Mighty Sounds proběhne 3. – 5. července 2015 v Táboře na letišti Čápův dvůr. Více informací o festivalu i o vývoji situace týkající se pokuty za rok 2015 najdete na www.mightysounds.cz.

MIGHTY SOUNDS 2015, vol. 10
* ENTER SHIKARI * THE ARCHITECTS * PROTOJE * SICK OF IT ALL * IGNITE * DUBIOZA KOLEKTIV * TERROR * DUB INC. * OFF! * BATMOBILE * BOOZE&GLORY * PIPES&PINTS * a mnoho dalších
3 – 5. července 2015
Tábor, letiště Čápův dvůr
oficiální pivo festivalu: Budweiser Budvar
https://www.mightysounds.cz/
https://www.facebook.com/mightysounds
https://twitter.com/MightySounds

Historie pokut udělených festivalu Mighty Sounds:
– rok 2010 – pokuta ve výši 125.000,- Kč, snížena po odvolání Ministerstvem zdravotnictví na 90.000,- Kč (zaplacena)
– rok 2011 – pokuta ve výši 180.000,- Kč,
– rok 2012 – pokuta ve výši 360.000,- Kč snížena po odvolání Ministerstvem zdravotnictví na 210.000,- Kč,
– rok 2013 – pokuta ve výši 420.000,- Kč
– rok 2014 – pokuta ve výši 500.000,- Kč

MS2015_logo_cmyk

Zdroj: Mighty Sounds